Smūgis visuomenei

Nors prokurorai išteisino Algirdą Brazauską, jo moralinis veidas liko išteptas.

Premjeras A.Brazauskas nekaltas, jo šeimos verslas – tyras kaip krištolas.

Toks įspūdis peršamas visuomenei, mat vakar Vilniaus apygardos prokuratūra nutraukė ikiteisminį tyrimą dėl viešbučio „Draugystė” (dabar vadinasi „Crowne Plaza”) privatizavimo aplinkybių ir galimo piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi.

Atitiko to meto įstatymus?

„Tyrimas buvo nutrauktas dėl daugybės motyvų, kurie išdėstyti maždaug 20 lapų prokuroro nutarime”, – sakė Vilniaus apygardos prokuratūros vadovas Ramutis Jancevičius.

Prokuratūra rėmėsi ekspertų išvadomis, kuriose nurodyta, kad visi „Draugystės” privatizavimo procesai vyko teisiškai. „Tas procesas, kuris vyko, įstatymų, tuomet veikusių ir dabar veikiančių, nepažeidė”, – aiškino R.Jancevičius.

Prokurorai nustatė ir tai, kad tuometinis šalies prezidentas A.Brazauskas šios įmonės privatizavime nedalyvavo ir jokiais savo veiksmais nedarė įtakos viešbučio privatizavimui. Kitaip tariant, jokio nusikaltimo ar žalos valstybei Brazauskai, privatizuodami viešbutį „Draugystė”, nepadarė.

A.Sakalas buvo įžvalgus

Pasitvirtino europarlamentaro socialdemokrato Aloyzo Sakalo žodžiai, kad Lietuva tapo vyriausybine respublika. Viskas A.Brazausko valioje: kaip jam paranku, taip ir bus. Keista, tačiau nė vienas kilęs su juo siejamas skandalas, premjerui nesibaigė liūdnai.

Visuomenėje kilus rimtoms abejonėms, A.Brazauskas padaro viską, kad tik nereikėtų jų išsklaidyti.

Dabar nenuostabu, kodėl premjeras, kilus skandalui dėl „Draugystės” privatizavimo, nenorėjo normaliai pasiaiškinti nei žmonėms per televiziją, nei Seimo laikinajai komisijai. A.Brazauskas nuo pat pradžių buvo tikras, kad teisiškai bus išsuktas.

„Dar kartą noriu pakartoti: Lietuva – teisinė valstybė. Esu pasiruošęs atsakyti bet kuriai teisėsaugos institucijai, kuri galų gale turėtų atsakyti visuomenei, ar Brazauskas yra kuo nors nusikaltęs, ar – ne”, – pernai rudenį yra kalbėjęs A.Brazauskas.

V.Adamkus ragino naudotis galiomis

Šalies prezidentas Valdas Adamkus yra pareiškęs, kad tiriant A.Brazausko šeimos verslą, savo galias turi panaudoti ir Valstybės turto fondas, ir Valstybės kontrolė, ir Specialiųjų tyrimų tarnyba bei kitos teisėtvarkos ar kontrolės funkcijas vykdančios institucijos.

Tačiau A.Brazausko vyriausybinėje šalyje visa tai, pasirodo, neįmanoma.

Vakar V.Adamkus pareiškė, kad prokurorų sprendimas neatsakė į visuomenės klausimus.

Reikalauja viešumo

Tik konservatoriai nenuleidžia rankų.

Tėvynės sąjungos atstovai visada kartojo, kad iš „Draugystės” skandalo premjeras gali išsikapstyti tik skaidrumo ir viešumo pagalba. Tą patį jie kartoja ir dabar.

Sužinoję prokurorų sprendimą nutraukti ikiteisminį tyrimą, konservatoriai vakar pareikalavo „Draugystės” privatizavimo medžiagą paviešinti – visuomenė turi teisę įsitikinti, kad viskas skaidru.

Tačiau ar tai bus padaryta? Juolab kad prokurorai ėmė aiškinti, jog tyrimo medžiaga neskelbtina.

Politikai gana kontraversišką prokuratūros sprendimą įvertino taip: nors A.Brazauskas teisiškai laikomas nekaltu, morališkai jis – žlugęs.

Tėvynės sąjungos vicepirmininkė Rasa Juknevičienė: „Abejonės dėl privatizavimo iki šiol neišsklaidytos! Kaip politikas premjeras tebelieka rimtai pažeidžiamas. Jis išsigelbėjo tik mėnesiui kitam.

Demokratinėse valstybėse galioja nerašyta taisyklė – jei nesi pasodintas į kalėjimą, dar nereiškia, kad gali užimti aukščiausias valstybėje pareigas! Net po prokuratūros sprendimo būtinas politinis tyrimas, ar tuometinis šalies vadovas A.Brazauskas nedarė neleistinos įtakos privatizuojant „Draugystę”. Visi keturi koalicijos partneriai atsakingi už dabartinę situaciją, nes jie užgniaužė viešbučio privatizavimo aplinkybių aiškinimąsi Seime”.

Valdemaras Tomaševskis, „Valstiečių” frakcijos narys: „Tokį prokuratūros sprendimą ir galima buvo prognozuoti. Yra šimtai tokių atvejų. Kaip mes kovojome su žemės grobstymu! Pažeidimų – daugybė, o teisinės atsakomybės už tai nėra. Tokia ir viešbučio privatizavimo schema, kad teisiškai nėra už ką bausti. Iš A.Brazausko reikia reikalauti politinės, moralinės atsakomybės! Todėl aš ir balsavau už komisijos Seime sudarymą”.

Petras Auštrevičius, liberalų frakcijos atstovas: „Man keista, kad anksčiau A.Brazauskas taip jautriai reagavo į keliamus įtarimus dėl privatizavimo. Keista, kad toks patyręs politikas sukėlė tokią intrigą. Tai tikrai jam nepridėjo pliusų”.

Socialdemokratų frakcijos seniūnas Juozas Olekas: „Tai yra gera žinia! Į visus klausimus šiuo sprendimu buvo atsakyta vienareikšmiškai. Privatizavimas gal ir yra turėjęs neigiamų aspektų, bet prokurorai pažeidimų nenustatė”.

Darbo partijos frakcijos seniūnė Loreta Graužinienė: „Būna ne tik teisinis, bet ir politinis vertinimas. Pareigūnų argumentai nebūtinai išsklaidys dėl viešbučio privatizavimo kilusias abejones”.

Algis Čaplikas, liberalcentristų frakcijos seniūnas: „Nenorėčiau vertinti prokuratūros sprendimo. Ydinga, kai Seimo nariai tampa ir prokurorais, ir teisėjais, ir advokatais. Turime pasikliauti teisinėmis institucijomis. Bet į daug klausimų liko neatsakyta. A.Brazauskas vengė Seimo komisijos – tai paliko neaiškumų kartėlį”.

Skandalo dėl „Draugystės” privatizavimo chronologija:

1994 metais privatizavimas prasidėjo, 2000-aisias – baigėsi.

2005 metų rugsėjo 28 dieną konservatoriai viešai pareiškė įtarimus dėl neskaidraus „Draugystės” akcijų pirkimo.

Rugsėjo 30 dieną A.Brazauskas Seime išsišaipė iš parlamentarų, reikalavusių pasiaiškinti dėl viešbučio.

Spalio 19 dieną premjeras pirmą kartą pagrasino bendražygiams, kad jei opozicija nenutils – jis parašys pareiškimą ir atsistatydins!

Lapkričio 3 dieną A.Brazauskas antrąkart pagrasino, kad konservatoriai už šmeižtą dėl „Draugystės” turės atsakyti teisme!

Lapkričio 8 dienas Seimas pritarė laikinosios komisijos Brazauskų šeimos verslui tirti sudarymui.

Lapkričio 10 dieną Seimas nepatvirtino komisijos sudėties, vadovų ir darbo trukmės – taip jos sudarymas buvo sužlugdytas.

Lapkričio 17 dieną prezidentas V.Adamkus paragino premjerą viešai atsakyti į visuomenei rūpimus klausimus.

Lapkričio 18 dieną prokuratūra pradėjo tyrimą dėl „Draugystės” viešbučio privatizavimo teisėtumo.

Lapkričio 22 dieną A.Brazauskas pusvalandį kalbėjo per televiziją, bet neatsakė į aštrius iš gyventojų gautus klausimus, o tik pasidalijo patarėjų apgalvotais pamąstymais.

Gruodžio 12 dieną A.Brazauskas davė parodymus prokuratūroje.

2006 metų sausio 11 dieną prokurorai tyrimą nutraukė.
„Ekstra žinios”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Nuomonė su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.