Lietuvio skydas – trys pasai

Vokietijoje už grotų atsidūrė vienos didžiausių šios šalies istorijoje cigarečių kontrabandų gabentojas 33 metų klaipėdietis Andrius Majakauskas.

Lietuvis buvo sulaikytas po beveik dvejus metus rengtos bendros Berlyno-Brandenburgo muitinės ir Lietuvos finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) operacijos.

Pareigūnai turi duomenų, kad klaipėdietis nuo 2002 metų į Vokietiją nugabeno mažiausiai 33 vilkikus cigarečių kontrabandos. Vokiečiai apskaičiavo, kad dėl šios veiklos nesumokėta apie 6 milijonus eurų mokesčių.

Po sėkmingos operacijos Berlyno-Branderburgo muitinės kriminalinės tarnybos viršininkas kreipėsi į mūsų šalies vidaus reikalų ministrą Gintarą Furmanavičių ir padėkojo už pagalbą, kurią suteikė FNTT pareigūnai.

Pinigus investavo Lietuvoje

Manoma, kad dalį iš cigarečių kontrabandos gautų pinigų klaipėdietis investavo ir Lietuvoje.

Pareigūnai jau areštavo Palangoje esantį beveik 400 kvadratinių metrų namą ir 14 arų sklypą. Šį turtą A.Majakauskas įsigijo savo uošvės vardu.

Atlikdami kratą šiame name ir A.Majakausko uošvės bute Palangoje FNTT pareigūnai surado daug svarbių dokumentų – neapmokestinamųjų firmų sutarčių, blankų, Latvijos „Rietuma” banko sąskaitų.

Užpuolikai peršovė koją

Prieš dešimt metų A.Majakauskas buvo siejamas su viena Klaipėdos nusikalstama grupuote.

Tačiau po konfliktų su nusikaltėliais jam teko bėgti iš Lietuvos.

Pirmasis pasikėsinimas prieš A.Majakauską įvykdytas 1998 metų lapkričio mėnesį.

Tada viename Herkaus Manto gatvės namo kieme jį užpuolė ir pradėjo mušti du nepažįstami vyrai. Vėliau vienas išsitraukė pistoletą ir peršovė jam koją.

Slėpė savo duomenis

A.Majakauskas taksi automobiliu nuvažiavo į ligoninę. Ten jam iš kojos buvo išimta kulka.

Sužeistasis teigė užpuolikų veidų neįsidėmėjęs. Apie nusikaltimą policininkams pranešė ne jis, o medikai. Iš pradžių A.Majakauskas netgi nenorėjo sakyti savo pavardės. Policijai ją reikėjo tikslinti.

Buvo padegtas automobilis

Po šio pasikėsinimo nusikaltėliai sudegino ir A.Majakausko automobilį „Audi”, kuris oficialiai priklausė jo žmonai Sonatai.

Padegėjai bakelį su benzinu į automobilį įmetė per langą.

Ir po šio nusikaltimo abu sutuoktiniai atsisakė bendrauti su pareigūnais.

Cigaretės keliavo iš Rusijos

Po šių pasikėsinimų sutuoktiniai išvyko gyventi į Vokietiją. Ten jie susipažino su įtakingais Rusijos bei Italijos nusikalstamo pasaulio veikėjais.

Maždaug nuo 2002-ųjų A.Majakauskas pradėjo kontrabanda gabenti cigaretes.

Gipskartonyje paslėptos cigaretės iš pradžių buvo vežamos iš Rusijos į Italiją, o iš ten – į Angliją ir Vokietiją.

Dažniausiai krovinių gavėjomis buvo nurodomos neegzistuojančios Vokietijos bendrovės.

Lietuvį palaikė graiku

Organizavęs nusikalstamą verslą A.Majakauskas buvo atsargus. Dėl konspiracijos jis įsigijo tris kokybiškai suklastotus pasus.

Priklausomai nuo situacijos, jis prisistatinėjo Graikijos piliečiu Michailu Ioanidžiu, Danijos piliečiu Klausu Petersonu arba latviu Andriumi Požėra.

Pradėję įtariamąjį sekti, Vokietijos pareigūnai buvo įsitikinę, jog tai – graikas M.Ioanidis. Tačiau tik po to, kai į tyrimą įsitraukė FNTT, paaiškėjo, kad graikas iš tiesų yra lietuvis A.Majakauskas.

Stebėjosi vyro energija

Kone dvejus metus sekę A.Majakauską Vokietijos muitinės kriminalistai stebėjosi, iš kur jis turi tiek energijos.

A.Majakausko telefonas nenutildavo nė minutei. Jis nuolat derindavo įvairius kontrabandos reikalus, tačiau visada kalbėjo užšifruotai – niekada neminėjo vardų ar krovinio pavadinimo.

Sekti lietuvį vokiečių pareigūnams irgi nebuvo lengva. A.Majakauskas sportiniu „Mercedes” automobiliu visur lakstė didžiuliu greičiu ir dažnai atsiplėšdavo nuo seklių.

Kai A.Majakauskas vis išsprūsdavo iš pareigūnų akiračio, buvo sudaryta speciali grupė. Jos nariai sekė vien tik lietuvį ir jo žmoną.
Arvydas Lekavičius

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.