Retos veislės katė – tarsi gydytoja

Sfinksų veislės beplaukės katės Lietuvoje yra labai reti gyvūnai. Viena tokia unikali katė, šaukiama Vegos vardu, gyvena panevėžiečių verslininkų Jūratės ir Aurelijaus Juodviršių šeimoje.

Pirmą kartą išvydę nedidelį bjauriai raukšlėtą pilką padarėlį, trys Juodviršių vaikai pamanė, kad tėvai įsigijo ne katę, o šikšnosparnį. Į naktinį skraiduolį sfinksų veislės katės panašios dėl didžiulių ausų ir įkypų, kiek primerktų akių.

Retos veislės gyvūnas charakteriu ir įpročiais smarkiai skiriasi nuo kitų savo gentainių. Sfinksai labai ėdrūs, prieraišūs, nepakenčia vienatvės, labai myli vaikus ir rūpinasi šeimos narių sveikata.

Katei – gražiausias namų kampas

Vaivaduose esantis Juodviršių namas stovi pačioje pamiškėje. Sniegu nuklotame kieme paliktas automobilis su prie jo prikabintomis vaikiškomis rogutėmis, prie pat durų – grėsmingo vilkšunio voljeras.

Kaip vėliau sužinojome, sargiai namus saugantis šuo praranda amą prieš save išvydęs šeimos numylėtinę Vegą.

Šeimininkė svetingai kviečia į vidų. Aplink motiną sukasi keturmetė Rugilė ir dešimtmetė Kamilė.

Iš koridoriaus palypėję keliais laipteliais aukštyn, atsiduriame itin jaukioje svetainėje su židiniu ir akvariumu.

Vienas svetainės šonas pereina į vešlių augalų pristatytą oranžeriją, kurioje puikuojasi žaislais ir girliandomis žibanti Kalėdų eglutė.

Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad oranžerija yra gražiausias namų kampas.

Jis priklauso beplaukei augintinei Vegai.

Sutinka būti žaislu

Tarp vešlių gėlių lapų pastatytos minkštu specialiu audiniu išklotos laipynės, kačių namelis. Čia pat kabo ir ryškia-spalvių papūgėlių narvas.

Egzotiškoji Vega ramiai tupi ant veliūrinės sofos atlošo. Pasirodžius svetimiems, katė išriečia nugarą, pademonstruodama lyg suvytusio obuolio luobas besiraukšlėjančią odą, pasirąžo ir liuokteli į oranžeriją, iš ten atsitūpusi stebi svečius.

Vega labai draugiška saviems, ypač šeimos vaikams. Katė leidžiasi mergaičių voliojama lyg žaislas, nuo jų niekur nebėga.

Toks elgesys kitų veislių katėms nebūdingas, kitokios katės nepakenčia dažno lietimo, leidžiasi glostomos tik tuomet, kai pačios to nori. Sfinksai šiuo atžvilgiu daug tolerantiškesni žmonėms.

Žiūrėjo į savo nuotraukas

Vega ypač mėgsta sėdėti ant peties 13-mečiam Simui. Mums svečiuojantis pas Juodviršius, paauglys sukiojosi virtuvėje. Vega prisitaikiusi liuoktelėjo jam ant peties ir, patogiai įsikirtusi nagais į megztinį, smalsiai dairėsi aplinkui.

Mums, svetimiems, katė nerodė jokio dėmesio, stengėsi išvengti paglostymų. Paimta į rankas demonstravo nepasitenkinimą.

Tik vėliau susiruošus išeiti, kai fotografas prisėdo ant fotelio krašto peržiūrėti skaitmeniniu aparatu užfiksuotų kadrų, Vegą įveikė katiniškas smalsumas.

Ji pritykino fotografui už nugaros, letenėlėmis pasiekė jo ranką ir įsmeigė akis į fotoaparato ekranėlį.

Eina namų daktaro pareigas

J.Juodviršienė sako, kad Vega – nuostabus gyvūnas, labai jaukus ir draugiškas, meilus ir geranoriškas.

Kartais juokaudama moteris beplaukį padarą pavadina namų daktaru. Mat ši katė ypač gerai jaučia, kurio šeimos nario sutrikusi sveikata. Negaluojantįjį Vega tuojau pat ima „gydyti”, stengiasi susirangyti ant skaudamos vietos.

Kadangi beplaukių kačių kūno temperatūra aukštesnė nei paprastų kačių, siekia apie 40 laipsnių, tai atsigulusi ant žmogaus ji tampa tarsi šiltu kompresu.

Sfinksai yra išskirtinai prieraišios ir rūpestingos katės, jos reaguoja į menkiausią šeimynykščių sveikatos ir nuotaikų sutrikimą. Tuo verslininkų šeima įsitikino stebėdama Vegos elgesį.

Nakčiai J.Juodviršienė palieka visų trijų vaikų kambarių duris praviras, kad katė galėtų laisvai įeiti. Vaikams sumigus, Vega lyg rūpestinga mama visą naktį marširuoja nuo vieno prie kito lovos. Gulasi pašonėje to vaiko, kuris prasčiau jaučiasi.

Jei kuriam skauda pilvą, katė susirango ant pilvo, jei diegia sprandą, Vega lipa ant peties, jei peršti gerklę, katė stengiasi savu kūnu pašildyti kaklą ar krūtinę.

Atrodo, kad egzotiškoji katė vaikus myli labiau nei suaugusiuosius. Anot J.Juodviršienės, į ją ir vyrą Vega kreipia dėmesio tik tiek, kiek jo reikia norint išsireikalauti maisto. Vis dėlto vakarais Vega lenda į šeimininkų lovą po antklode ir kurį laiką ten guli. Pas šeimininkus katė atsliūkina ir tuomet, kai nori ramybės.

Papūgas nutildo žvilgsniu

Teiraujuosi, kaip katė sugyvena su papūgomis, kurių narvelis kabo oranžerijoje, tiesiai virš Vegos laipynių.

Vaikai vienas per kitą pasakoja apie pirmąjį katės ir paukštelių pasimatymą. Vega gal valandą tupėjo sustingusi ir įsmeigusi akis į straksinčias virš galvos papūgas, o paskui nusitaikiusi šoko ant narvo. Deja, nepajėgė gerai užsikabinti ir šleptelėjo žemėn. Nuo to karto paukščius terorizuoja tik žvilgsniu.

Užtenka katei kurį laiką patupėti įsmeigus žvilgsnį į papūgas ir šios kelioms dienoms užsičiaupia.

Labiau nei papūgos nuo beplaukės katės kenčia egzotiški augalai. Kartais Vega įsibėgėja ir šoka į išsikerojusią juką. Šeimininkė mano, kad augalas ilgai neatlaikys aštrių nagų ir akrobatinių gyvūno triukų.

Prie išrikiuotų ant palangės kaktusų beplaukė namų gyventoja nelenda, nes pirmoji pažintis su šiais augalais buvo labai skausminga.

Kartą besmalsaudama Vega prisiglaudė šonu prie itin spygliuoto dykumų gražuolio. Į jautrią ir ploną odelę susmigo šimtai skaudžiai duriančių spyglių, kurių niekaip nebuvo įmanoma išrankioti pincetu. Prireikė veterinaro pagalbos ir specialaus tepalo, kad erzinantys organizmą spygliai pasišalintų.

Kol buvo šilti orai, šeimininkai Vegą išvesdavo į lauką su pasaitėliu, kad nepabėgtų. Išėjusi į balkoną katė beveik kaktomuša susiduria su šalia esančiu vilkšunio voljeru. Tuo momentu šuo tarsi suakmenėja, nustoja loti ir tupi nejudėdamas.

Vega visai nebijo šunų. Giminaičių šunys, kuriuos kartais jie atsiveda ateidami į svečius, nuo Vegos sprunka inkšdami kuo toliausiai, o katė ramiai geria vandenį iš dubens, kuriame tik ką makalavosi pitbulio snukis.

Kainuoja tiek, kiek automobilis

Vega dar nėra suaugusi katė, jai tik 9 mėnesiai. Į Juodviršių namus ji atkeliavo 4 mėnesių amžiaus. Panevėžiečių verslininkų šeimoje apsigyvenusi beplaukė katė turi visus kilmingam gyvūnui privalomus dokumentus.

Laikydamiesi kilmingos giminystės principų, Juodviršiai katei privalėjo vardą rinkti iš „V” raidės. Visi šeimos nariai siūlė įvairius variantus, kamavosi tris dienas, bet niekaip nesugalvojo tinkamo, trumpo, skambaus ir patinkančio vardo.

„Žodį „Vega” pamatėme ant padangų reklamos”, – katės krikštynų pabaigtuves linksmai atpasakojo Simas.

Kiek verslininkams kainavo išskirtinai egzotiškas padaras, J.Juodviršienė nenorėjo sakyti.

Felinologų draugijos žiniomis, beplaukių sfinksų veislės katę su kilmės dokumentais Lietuvoje šiuo metu pigiausiai galima nupirkti už 1200 eurų. Už tiek mašinų turguje įmanoma įsigyti visai neblogą automobilį.

Geriau būtų gimdžiusi ketvirtą vaiką

Dabar, kai Vega panevėžiečių šeimoje jau gyvena kelis mėnesius, J.Juodviršienė prisipažįsta: jei būtų žinojusi, kiek rūpesčių sukelia šis mielas, tačiau ypatingos priežiūros reikalaujantis padaras, geriau būtų pasiryžusi gimdyti ketvirtą vaiką.

Visiškai kailio neturintis gyvūnas yra daug jautresnis aplinkai. Kadangi odos išskiriami riebalai neturi kur susigerti, katę reikia dažnai maudyti.

Tik užėjus šalčiams J.Juodviršienė katę prausia kas antrą ar kas trečią dieną. Šiltesniu oru Vega mielai pati tipena į vonią kiekvieną vakarą ir maudoma su šampūnu.

Kasdienė procedūra – ausų valymas ir vaistų lašinimas į akis. Didžiulės lyg šikšnosparnio ausys daug greičiau prikaupia sekreto nei kitų veislių kačių. O jei tik kurią dieną šeimininkė pamiršta akių procedūrą, pilkaodės katės akys prisirenka traiškanų.

Vega, kaip ir kiti sfinksų veislės atstovai, pasižymi ėdrumu. Felinologų veislių kataloge aiškinama, jog sfinksų spartesnė medžiagų apykaita, tad, norėdami išlaikyti pastovią kūno temperatūrą, šie gyvūnai suėda daugiau maisto.

Vos tik kuris šeimos narys įeina į virtuvę, Vega žaibiškai atsiranda šalia ir reikalauja ėdesio.

Jei šeimininkai apsimeta nesuprantantys katės norų, ji kanda į koją, nes kitokio būdo išsireikalauti maisto neturi. Sfinksai neturi balso, nemoka nei meiliai miaukti, nei įkyriai kniaukti.

Tik tuomet, kai katė labai patenkinta, ji leidžia šiokius tokius garsus, panašiai kaip tai daro paprastos katės.

„Dabar laikomės dietos. Kai Vega persiėda, odą išberia mažais spuogučiais, tada tenka riboti maisto kiekį”, – katiniškas problemas vardijo šeimininkė.

Stebina ir bekailės katės gurmaniški polinkiai. Ji su apetitu kerta agurkus, vaisius, bandeles, blynus – visa tai, į ką kitos katės net nežiūri. Bet kokios žuvies Vegai neįsiūlysi, ji ėda tik lašišą.

Išvadino baisiu katinu

Įsigyti katę J.Juodviršienė galvojo seniai. Prieš šešerius metus verslininkai laikė Siamo katę, bet ji susirgo pleuritu ir nudvėsė.

Vaikams labai reikėjo kačiuko, tačiau moteris delsė pirkti naują augintinį, bijojo alergijos nuo katės plaukų. Kai šeimoje atsirado mažoji Rugilė, vyresnėliai pamiršo apie norą turėti kačiuką.

Pernai pavasarį J.Juodviršienė Vilniuje, Kaziuko mugėje, pamatė keistą keraminį katiną, šiek tiek panašų į Siamo ir sfinkso hibridą. Į akį kritęs suvenyras dabar stovi ant židinio atbrailos. Molinis katinas vėl visiems priminė norą namie laikyti ir gyvą tokį padarą.

Kai beplaukį kačiuką atvežė į namus, vaizdas vaikų nesužavėjo, mažoji Rugilė net išsigando ilgakojo, keistai šilto, raukšlėto padaro.

„Keisčiausia, kad šitas gyvūnas iš karto patiko vyrui, nors iki tol jam gražūs buvo tik smarkiai gauruoti padarai”, – prisiminė J.Juodviršienė.

Tačiau anyta, išvydusi katiną be plaukų, pasibaisėjo gyvūno išvaizda ir niekaip negalėjo suprasti, kam šeimai reikėjo įsigyti tokį baisų katiną.

Unikali veislė išvesta atsitiktinai

Beplaukės katės – neseniai išvesta veislė. Oficialiai sfinksai, kaip nauja veislė, užregistruoti XX amžiaus 7-ajame dešimtmetyje Kanadoje.

Teigiama, kad sfinksų veislė atsirado atsitiktinai naminei katei pagimdžius beplaukius kačiukus. Unikalūs gyvūnai tuojau pat buvo įtraukti į veisimo programą ir taip prasidėjo sfinksų veislės kačių istorija.

Iš Kanados sfinksai pirmiausia buvo atgabenti į Olandiją, o iš ten paplito po visą pasaulį. Šiuo metu yra išvestos trys beplaukių sfinksų rūšys: kanadietiška, Peterburgo ir Dono.

Panevėžiečių šeimoje auganti Vega – Dono sfinksas. Ji mažai kuo skiriasi nuo kanadietiško varianto. Peterburgo sfinksai būna nevienodos odos spalvos, gali turėti dryžių, juodos ir rudos spalvos margumų. Dėl spalvotos odos iš toliau jie atrodo tarsi tatuiruoti.

Gailutė Kudirkienė

„Panevio rytas”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

10 atsiliepimų į "Retos veislės katė – tarsi gydytoja"

  1. ~*~wamba~*~

    man lp patinka sfinksiukai….. 🙂 ziaurej mieli ir grazus…

  2. Spindulelys

    As nekenciu katju bet sfinksai man patynk… 🙄 😛

  3. Arūnas

    Pats nuostabiausias katinas is visu 🙂 Isigyciau nesvarstydamas. Tik nerandu niekur..

  4. valentas

    sudas paskutinisam

    • Anonimas

      Siek i save avine

  5. .

    😀

  6. solveiga

    pats geraiusias katinas yra konreksas jo tokia veisle liuks 😉

  7. nefertite

    Dievinu siuos kaciukus 🙂 bet labai jau jie brangiai kainuoja… 🙁 gal kas atsirastu kuris parduotu pigiau ir be dokumentu… 🙄

  8. nefertite

    as aisku turejau omeny sfinksus arba peterburgo sfinksus…

  9. Vadimas

    Dono sfinksas tai kazkas neitiketino! Isimylejau ir niekada nenustosiu mylejes dono sfinkso veisles kate! Tai pasakiskai nuostabus gyvunai!!!!!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.