Klaipėdos morge mirusieji pūva ant grindų

Mykolo Romerio universiteto Teismo medicinos institutui priklausantis Klaipėdos ekspertizės skyrius, paprastai vadinamas morgu, šiandien dirba be higienos paso. Nepaisant, jog tai yra draudžiama įstatymų, niekas nesiryžta uždaryti šios gyvybiškai svarbios įstaigos.

Visuomenės sveikatos specialistai morgui neišduoda higienos paso, nes jame mirusiųjų kūnai laikomi ne šaldytuvuose, o paprasčiausiai guldomi ant grindų palei sienas. Neatpažinti lavonai yra pūdomi mėnesį – tiek laiko juos laikyti reikalauja įstatymas.

„Klaipėdos morgas – tikras mūsų galvos skausmas, – teigia Klaipėdos visuomenės sveikatos centro direktorius Rimantas Pilipavičius. – Nuolat darome nuolaidas jiems išduodami higienos pasus. Greičiau pradėtų veikti naujasis Patologijos skyrius su šiuolaikine įranga, gal tuomet padėtis bent kiek pasitaisys”.

Miesto valdžia, pernai skyrusi 800 tūkst. Lt naujojo morgo statybai, džiaugėsi, kad pagaliau uostamiestyje bus kur laikyti mirusiuosius.

Tačiau paaiškėjo, kad prie senosios lavoninės iškilęs pastatas priklausys Klaipėdos ligoninės Patologijos skyriui. Jame moderniai įrengtose laboratorijose dirbs gydytojai patologai ir kiti specialistai, o skyriuje esantys 10 sekcijinių dviviečių šaldytuvų bus skirti laikyti tik mirusiuosius ligoninėje.

Tai dienraščiui patvirtino ne tik Klaipėdos ligoninės vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis, bet ir uostamiesčio meras Rimantas Taraškevičius.

Tiesa, miesto galva „Vakarų ekspresui” pažadėjo, jog teismo ekspertams bus atiduotas visas senosios lavoninės pastatas.

„Klaipėdos ligoninės gydytojams patologams duotas terminas iki šių metų sausio 27 d. persikraustyti į naujas patalpas”, – pridūrė R. Taraškevičius.

Senojoje lavoninėje Klaipėdos ligoninė turi du sekcijinius šaldytuvus mirusiųjų ligoninėje kūnams laikyti.

V. Janušonis dienraščiui sakė, kad ligoninė neketina Teismo medicinos institutui atiduoti šių šaldytuvų, be to, nežadama ir nuomoti tų, kurie bus įrengti naujajame Patologijos skyriuje. Visa tai, pabrėžė jis, yra ligoninės nuosavybė.

30 lavonų – 5 vietos

Teismo medicinos ekspertai tiriamiems lavonams ir į Klaipėdos morgą atvežtiems mirusiems klaipėdiečiams bei gatvėje sušalusiems benamiams laikyti turi tik vieną penkiavietį šaldytuvą.

Lavonų čia kasdien patenka tris keturis kartus daugiau nei gali tilpti dar nuo sovietinių laikų likusioje šaldymo kameroje.

Pirmosiomis šių metų dienomis antisanitarinėmis sąlygomis dirbantiems ekspertams teko nelengvas uždavinys – į penkiavietį šaldytuvą sugrūsti per 30 lavonų.

„Apsilankiusieji pas mus pamanė, jog per šventes klaipėdiečiai ėmė masiškai mirti, – sakė teismo medicinos ekspertas Gintautas Paulikas. – Nieko panašaus – tiesiog mums vežami mirusieji iš visos apskrities. Be to, šiemet remontui uždarius Tauragės morgą, į Klaipėdą lavonai gabenami ir iš ten. Niekas mūsų neklausia, ar yra vietos – veža, ir tiek”.

„Gerai, kad žiemą patalpos vėsesnės – mirusiuosius suguldome ant grindų palei sienas. Baisiomis sąlygomis dirbame. Labai daug patenka gatvėse mirusių žmonių, benamių kūnai yra išėsti ligų, jie būna apėję parazitais. Vabalai suaktyvėja, kai kūnai laikomi ne šaldytuvuose…”, – tęsė ekspertas.

Ekspertai skriaudžiami

Liepojos gatvėje, vadinamajame ligoninių miestelyje, jau 30 metų veikiančiame vieno aukšto morge teismo medicinos ekspertai ir jiems talkinantys sanitarai dirba kartu su gydytojais patologais.

Ekspertams nuomojamos Klaipėdos ligoninės naudojamos patalpos, nors juridiškai jos priklauso Klaipėdos savivaldybei. Viename kabinete dirba penki teismo medicinos ekspertai.

Kadangi tarnyba teturi vieną sekcijinį stalą, skirtą skrodimams atlikti, keliems ekspertams tuo pat metu tenka dirbti vienu įrankiu.

Kad greta dirbantiems gydytojams patologams, dėl galimų onkologinių ir kitų ligų tiriantiems ligonių audinius, nekiltų nepatogumų, teismo medicinos ekspertai stengiasi skrodimus atlikti po pietų. Toks, anot ekspertų, yra žodinis susitarimas su kolegomis.

Kieno problema?

Anksčiau Klaipėdos teismo medicinos ekspertizės skyrius kartu su laboratorine įranga, šaldymo kamera ir tuo vieninteliu sekcijiniu skrodimo stalu buvo pavaldus Sveikatos apsaugos ministerijai. Prieš ketverius metus jis buvo priskirtas Mykolo Romerio universiteto Teismo medicinos institutui.

„Vakarų ekspreso” kalbintas instituto direktorius Alvydas Pauliukevičius teigė, jog tai, kad Klaipėdos teismo medicinos ekspertai dirba antisanitarinėmis sąlygomis, yra ne instituto, o Vyriausybės rūpestis.

Be to, pasak pašnekovo, būtina, jog šią problemą spręsti imtųsi uostamiesčio valdžia.

„Vyriausybė neskirs finansavimo naujo morgo statyboms, jeigu miesto valdžia tuo nepasirūpins, – aiškino A. Pauliukevičius. – Anksčiau pats buvau atvykęs pas R. Taraškevičių. Jis pažadėjo, kad reikalai susitvarkys 2005-ųjų vasarą, tačiau viskas liko po senovei ar net prasčiau nei iki tol.

Šiemet taip pat skambinau R. Taraškevičiui ir klausiau: „Mere, ar jums ne gėda? Už mokesčių mokėtojų pinigus Klaipėdos ligoninei pastatėte Patologijos skyrių, užimantį visą pastatą, o teismo medicinos ekspertai ir morgas, kur patenka mirusieji, taip ir liko pamirštas.”

A. Pauliukevičius dienraščiui paaiškino, kad jo vadovaujamo instituto funkcijos – paruošti kvalifikuotus specialistus ir atlikti sudėtingus tyrimus.

Jūratė Mazajeva

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.