Naujagimė niekam nereikalinga

Įsivaikinti kraupiomis aplinkybėmis į pasaulį atėjusios Aušrinės bevaikės šeimos nesutinka.

Mergaitė, kurios niekas nenori.

Taip galima pasakyti apie Klaipėdos kūdikių namuose gyvenančią Aušrinę.

Beveik prieš mėnesį pasaulį išvydusios mergaitės naujagimius norinčios įsivaikinti šeimos paprasčiausiai kratosi – žmonės baiminasi kraupiomis aplinkybėmis gimdyto kūdikio patirtų traumų bei galimai paveldėtų ligų.

Nors dažniausiai vaikus įsivaikinančios šeimos nori būtent naujagimių, tačiau Aušrinė yra išimtis. Mat mergaitė pasaulį išvydo belangėje lindynėje, o jos motinai po gimdymo labiau rūpėjo, kur gauti cigaretę, nei priglausti mažąją prie širdies.

Buvo infekuotas

Į kūdikių namus mergaitė buvo atvežta infekuota. Ją medikai tuoj pat paguldė į ligoninę.

„Mergaitę krėtė drebulys, ji buvo pamėlusi. Gimdymo metu motiną kankino abstinencijos sindromas. Nors yra įvairių medikų nuomonių, tačiau aš manau, kad per placentą alkoholis vaisių vis dėlto buvo pasiekęs”, – „Ekstra žinioms” sakė Klaipėdos kūdikių namų vyriausioji gydytoja Irena Genytė.

Kol kas nežinia ir tai, ar kūdikis nuo motinos užsikrėtė kokiomis nors lytiniu keliu plintančiomis ligomis – tą medikai galės nustatyti kiek vėliau.

„Tai, kad ši mergaitė iš viso išgyveno, yra tikras stebuklas,” – stebėjosi I.Genytė.

Gimdė girta

Šilutėje, bendrabučio lindynėje, plėvele apkaltais langais, be elektros, tarp purvinų skudurų 38-erių Virginija Juzelėnienė mergaitę pagimdė būdama visiškai girta.

Medikus kvietė ne gimdyvė, o vaiko verksmo neapsikentę kaimynai. Medicinos felčerės Roma Balčiauskienė ir Laima Vaičiulienė pamatė kraupų vaizdą – kūdikis gulėjo plikas tarp nešvarių moters kojų, kraujo klane.

Girta gimdyvė juo visiškai nesidomėjo – ji prašė duoti cigaretę.

Medikus nudžiugino vienintelė žinia – mergaitė gimė išnešiota, svėrė 3,25 kilogramo. Naujagimė neatrodė traumuota, nors ilgai gulėdama tarp moters kojų, skuduruose, ji galėjo ir uždusti.

Kiek vaikų turi V.Juzelėnienė, pati moteris niekaip negalėjo suskaičiuoti.

Prasiblaivius ji medikus tikino, kad gimdė šeštą ar septintą kartą.

Pasiūlė tą patį vardą

Šilutės gimdymo namuose savaitę gulėjusi gimdyvė nė karto nepravėrė gretimos palatos durų, kur gulėjo jos naujagimė.

Renkant mergaitei vardą motina sugebėjo pasiūlyti tokį, kuriuo jau buvo registruota viena jos dukra. Galiausiai ji nusispjovė ir tepasakė „vadinkite kaip norite”.

Šilutės akušerinio skyriaus medikės su Vaikų teisių apsaugos tarnyba mergaitei išrinko Aušrinės vardą. Naujagimei iš savo asmeninių pinigų moterys supirko kūdikio kraitelį. Net girtuoklei motinai medikės sunešė švarius ne tik viršutinius, bet ir apatinius drabužius.

Bijo paveldėjimų

Medikai sako nesistebintys, kodėl šeimos, laukiančios naujagimių įvaikinimui, nenori šios mergaitės. Žmonės bijo galimo paveldėjimo polinkiui į alkoholizmą bei ligų.

Specialistai tikina, kad vaikus, kurių nenori lietuviai, dažniausiai įsivaikina užsieniečiai. Jie kažkodėl mažiau baiminasi dėl kūdikių genų bei patirtų gimdymo traumų.

„Kad vaikas būtų įvaikintas, jo turi atsisakyti tėvai arba jiems turi būti atimtos teisės į vaikus.

Tuomet vaikas siūlomas pirmiausia lietuvių šeimoms. Jei per pusmetį niekas juo nesidomi, pasiūlome užsieniečiams”, – pasakojo Klaipėdos kūdikių namų vyriausioji gydytoja I.Genytė.

Medikės teigimu, įsivaikinti svetimą vaiką pasiryžusios šeimos dažniausiai pageidauja mažų vaikų.

Ar atsiras šeima, norinti įsivaikinti kraupiomis aplinkybėmis gimusią Aušrinę, kol kas medikai tikina nežinantys.

Tačiau I.Genytė sako prisimenanti atvejų, kada lietuviams „netinkantys” ir ligoti vaikai sulaukė meilės iš užsieniečių.

„Prieš dvejus metus dvi sesutes, kurių viena turi protinę negalią, įsivaikino švedų šeima. Mergaites tėvai augina su didžiule meile, nors viena iš sesučių turi ir kalbos defektą”, – pasakojo gydytoja.

Pasak medikės, tolimiausias kraštas, į kurį teko išlydėti tėvų neturintį vaiką – Australija.

„Toje šeimoje vaikas puikiai pritapo. Manau, kad be meilės į šį pasaulį atėjusių vaikučių gyvenimas priklauso nuo lemties”, – kalbėjo I.Genytė.

Gydytojas psichiatras Aleksandras Slatvickis sako, kad tėvai, ketinantys įsivaikinti kūdikius, jaučia baimę dėl paveldėjimo ir ligų.

Tokiais atvejais gydytojas tikina, jog jaučiasi lyg burdamas iš kavos tirščių – nuspėti, ar vaikas sirgs, ar paveldės priklausomybės ligas, praktiškai neįmanoma.

„Net žinodami, kad kūdikio tėvai sirgo alkoholizmu ar kita liga, jokiu būdu negalime pasakyti, kad jų vaikelis būtinai sirgs taip pat”, – aiškino psichiatras.

Pasak gydytojo, tikimybę susirgti įvairiomis ligomis turime visi vienodą.

„Nėra jokių testų nustatyti, ar vaikas turės priklausomybę. Ateities nenuspėsi. Medicininė statistika teigia, kad iš visų žmonių, vartojančių alkoholį, priklausomybė išsivysto tik 8–10 procentams.

Priklausomybės ligos gali pasireikšti tik trečioje ar ketvirtoje kartoje.

O kartais būna ir kitaip – net puikių tėvų vaikai suserga alkoholizmu”, – teigė specialistas.
„Ekstra žinios”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.