Paukščių gripo plitimas Turkijoje – VMVT stiprina pasirengimą

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba gavo pranešimą, kad Pasaulio sveikatos organizacija oficialiai informavo Europos Komisiją, kad Ankaros (Turkija) Nacionalinė ir Universitetinė laboratorija patvirtino, jog trys šią savaitę mirę vaikai buvo užsikrėtę paukščių gripo virusu. Be to, esama įtarimų, jog paukščių gripu bus užsikrėtę iš viso 11 žmonių, iš jų keturi – mirusių jaunuolių šeimos nariai.

Europos Komisijos veterinarijos ekspertai kartu su Pasaulio sveikatos organizacijos ekspertais išvyko į Turkiją įvertinti susidariusią padėtį. Paukščių mėginių pavyzdžiai išsiųsti tyrimams į Europos Sąjungos referencinę laboratoriją Veibridže (Anglija). Tyrimais bus nustatyta, ar tikrai ligos židinį sukėlė patogeniškas N5N1 paukščių gripo viruso tipas. Taip pat, tokiam pačiam įvertinimui į Pasaulio sveikatos organizacijos referencinę laboratoriją Londone išsiųsti ir žmonių mėginiai.

Lietuvoje paukščių gripo nėra, tačiau Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, žinodama galimą grėsmę, ėmėsi visų apsaugos priemonių.
K.Lukauskas :”Jau šiandieną turime praktiniame lygyje žinoti, ką darysime, jei Lietuvoje pasireikš paukščių gripas, kad nebūtų jokios sumaišties, bereikalingo blaškymosi”.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, atsižvelgdama į galimą grėsmę, šiuo metu konkretizuoja ir tikslina patvirtintą neatidėliotinos veiklos planą. 2006-01-05 VMVT vykusiame tarpžinybiniame pasitarime su Aplinkos ir Sveikatos apsaugos ministerijos specialistais nutarta iš anksto nustatyti teritorijas, kuriose galima bus užkasti į žemę gyvūnų gaišenas. Taip pat derinami bendri institucijų veiksmai taikant paukščių gripo prevencines ir likvidavimo priemones protrūkio atveju. „Organizuojami susitikimai su valstybės ir savivaldos institucijomis, specialiosiomis tarnybomis, nevyriausybinėmis organizacijomis, asociacijomis, bendradarbiaujama tarptautiniu lygiu”, – sakė K.Lukauskas.

Teritorinėse valstybinėse maisto ir veterinarijos tarnybose rengiami apsisaugojimo nuo paukščių gripo praktiniai mokymai, kuriuose dalyvauja ir specialiųjų tarnybų atstovai.

Taip pat Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba kaupia būtinos įrangos ir dezinfekcinių medžiagų atsargas, apsaugos priemones, kurių prireiktų pasireiškus paukščių gripui, kai būtų naikinami paukščiai ir dezinfekuojama užkrėsta teritorija.

Nuo 2005 m. spalio mėnesio įvesta griežtesnė pasienio, paukščių laikymo ir pardavimo vietų veterinarinė kontrolė. Į Lietuvą uždrausta importuoti paukščius iš šalių, kuriose patvirtintas paukščių gripas.

Nuo 2005 m. lapkričio mėnesio Komercinių paukščių ūkių savininkai įpareigoti nedelsiant informuoti teritorinę valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą pastebėjusiems, kad labai sumažėjo paukščių apetitas, dėslumas, padidėjo gaištamumas arba yra kitų susirgimo požymių.

2005 m. gruodžio viduryje Briuselyje Europos Komisijos rengiamame posėdyje dėl paukščių gripo dalyvavęs Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Kazimieras Lukauskas sakė, jog dalyviai svarstė ir parėmė rekomendacijas dėl paukštininkystės darbuotojų apsaugos nuo paukščių gripo.

Pasak K.Lukausko, Lietuvos paukštynai jau nuo praėjusių metų vidurio sustiprino savikontrolę, apribojo žmonių judėjimą – paukštynų teritorijose draudžiama lankytis pašaliniams žmonėms. Paukštynuose laikomi paukščiai neturi jokio kontakto su išorine aplinka. Paukštynuose dirbančiam personalui būtina naudoti asmenines apsaugos priemones – vienkartines pirštines, kaukes, akinius ar šalmus. Jei reikia, naudoti priešvirusines priemones, reikalui esant naudoti profilaktines priemones prieš sąlytį ar po jo.

Nacionalinė veterinarijos laboratorija nuolat atlieka paukščių gripo tyrimus. Per praėjusius metus laboratorijoje ištirta virš 900 paukščių gaišenų mėginių. Atlikus tyrimus paukščių gripas nenustatytas.

Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus Kazimiero Lukausko, praėjusių metu rudenį Lietuvos mokslininkai atliko paukščių gripo rizikos vertinimą. Išvadose skelbiama, kad rizika paukščių gripo virusui atsirasti Lietuvoje yra didelė. Mokslininkai išanalizavę paukščių (laukinių ančių, žąsų, gulbių) migracijos kelius tvirtina, kad Lietuvos regionas yra paukščių migracijos Rytų-Atlanto ir Juodosios-Viduržemio jūros zonose. Išvadose teigiama, kad rizika padidės būtent migracijos sezono metu, kai vyks pagrindinis laukinių paukščių judėjimas į Lietuvą arba per Lietuvą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.