Lietuvoje – automobilių dujų bumas

Šiemet, kaip ir prieš keliolika metų, lietuviai vėl prisiminė, kad automobiliai puikiai važiuoja ne tik su benzinu, bet ir su automobilinėmis dujomis.

Daugelis vairuotojų pamena 1990 metų ekonominę blokadą, kai Rusijai sustabdžius naftos tiekimą, nusidriekė kilometrinės eilės prie degalinių.

Šiuo metu, kai benzino kainos muša rekordus, situacija kartojasi. Servisai vos spėja įrenginėti dujų įrangą, o degalinės – įrenginėti dujų pardavimo taškus.

Štai didžiausią Lietuvoje mažmeninės prekybos naftos produktais tinklą valdanti kompanija „Lukoil Baltija” paskelbė, kad iki 2006 metų vidurio dujas bus galima įsigyti visame „Lukoil” tinkle – iš viso 115-oje degalinių.

Dujų populiarumą geriausiai iliustruoja statistika. 2004 metais dujų suvartojimas Lietuvos rinkoje, palyginus su 1999-aisiais, išaugo beveik pusantro karto – net 143 proc. Taigi vis daugiau Lietuvos vairuotojų savo noru užleidžia dalį bagažinės dujų balionui. Dujų paklausa Lietuvoje auga vidutiniškai apie 20 procentų per metus, tuo tarpu benzino suvartojimas krenta 6-7 proc.

Dujų dalis Lietuvos degalų rinkoje 1999 m. tesudarė 12 proc., o 2004 m. jau dvigubai daugiau – net 24 proc.

Kas nulemia dujų populiarumą

Pernai spalio 6 dieną buvo pasiektas absoliutus benzino kainų rekordas – 98 markės benzinas degalinėse kainavo 3,51 Lt, o populiariausias tarp vairuotojų 95 markės benzinas – 3,4 Lt už litrą. Po tokio naftos rinką sukrėtusio kainų šuolio nieko nebestebina ir dujų įrangą turintys apynaujai „Mercedes” ar BMW markės automobiliai.

Taigi galima daryti prielaidą, kad neregėtos benzino kainų aukštumos išsklaidė paskutines lietuvių vairuotojų abejones dėl dujų kokybės, saugumo ir efektyvumo.

Žinoma, stipriai išaugęs automobilinių dujų poreikis natūraliai lėmė ir jų kainos kilimą – per rugsėjo-spalio mėnesius didmeninė dujų kaina pakilo daugiau kaip 30 centų – nuo 1,14 iki 1,46 Lt už litrą. Tačiau vėliau, lapkričio viduryje, „Lukoil Baltija” nusprendė dujų kainas sumažinti vidutiniškai 10 centų.

Pasak „Lukoil Baltija” didmeninės prekybos direktoriaus Raimundo Dabravalskio, dujų kainas nulemia du pagrindiniai veiksniai. Pirma, dujų kaina yra skaičiuojama remiantis Roterdamo biržos duomenimis, ir antra, dujų, kaip ir kitų naftos produktų, kainas lemia kiekviename pasaulio regione esanti dujų paklausa ir pasiūla.

„O šiuo metu mūsų regione yra jaučiamas stiprus dujų trūkumas, todėl kaina yra pakankamai nemaža”, – teigia R. Dabravalskis.

Be to, pasak ekspertų, tokias tendencijas degalų rinkoje lemia ne tik patrauklesnė nei benzino kaina, bet ir auganti dujų kokybė. Vairuotojai, naudojantys kokybiškas dujas, teigia, jog tokios dujos sąlygoja mažesnes degalų sąnaudas ir didesnį variklio galingumą.

Kada dujos apsimoka?

Apie didžiulę dujų paklausą liudija ir dujų įrangos montuotojų darbo krūvis. Pasak jų, paklausa tokia didelė, jog jie jau nebespėja vykdyti užsakymų. Užsisakius dujų įrangą, jos tektų laukti kelias savaites, o kartais ir mėnesį. Tačiau ar visada dujų įrangos montavimas apsimoka?

Šiuo metu suskystintų dujų litras degalinėse vidutiniškai kainuoja 1,64 lito ir tai yra maždaug 40 proc. mažesnė kaina nei benzino ir dyzelinio. Paskaičiuota, kad tuo atveju, jeigu dujų kaina, lyginant su A95 benzino kaina, pradeda viršyti 55-60 proc., investuoti į automobilio dujų įrangą praktiškai nebeapsimoka, nes dujų įrangos montavimas ir priežiūra jau menkai atsiperka.

O šiuo metu ir yra pasiekta minėta 55 proc. riba.

„Žinoma, kiekvienas vairuotojas ir automobilis yra unikalus atvejis, tačiau tokią tendenciją galima įžiūrėti. Todėl kalbant apie dujų kainos perspektyvą galima sakyti, kad viskas priklauso nuo benzino kainų: šioms augant, dujos gali brangti ir priešingai”, – teigia R. Dabravalskis.

Suskubo ir prekybininkai

Šoktelėjus dujų poreikiui, sparčiai dirbti ir prisitaikyti prie pakitusių sąlygų turi ne tik dujų įrangos montuotojai, bet ir degalinių tinklai.

Neseniai didžiausias mažmeninės prekybos naftos produktais tinklas „Lukoil” pranešė, kad dujomis greitai bus prekiaujama visose šio tinklo degalinėse. Šiuo metu dujas galima įsigyti 108-iose iš 115-os „Lukoil” tinklo degalinių.

„Matydami kasmet augančią dujų paklausą, didžiules lėšas investuojame į degalinių rekonstrukciją ir jose įrengiame dujų pardavimo taškus. Tokiu būdu mes aktyviai siekiame numatyto tikslo – sukurti patogiausią degalinių tinklą Lietuvoje”, – teigia „Lukoil Baltija” Mažmeninės prekybos direktorius Romas Turlinskas.

Pasak jo, dujomis važinėja tiek didžiųjų miestų gyventojai, tiek ir mažesnių miestelių vairuotojai, todėl „Lukoil Baltija”, turėdama geriausiai išvystytą degalinių tinklą, nusprendė suteikti galimybę visiems automobilių savininkams patogiai įsigyti automobilių dujų ir nejausti jų trūkumo.

Antanas Račkys

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.