Cigarečių kontrabandos užkardymas – nuolatinis pasieniečių rūpestis

Pastaraisiais metais nuolat augęs Lietuvos pasieniečių sulaikomų kontrabandinių cigarečių skaičius 2005 – aisiais, palyginti su užpernai, buvo panašus.

Pernai Lietuvos pasieniečiai iš viso sulaikė 3 milijonus 394 tūkstančius neteisėtai į Lietuvą gabentų cigarečių pakelių. Tai 5 procentais daugiau nei 2004 m., kuomet buvo sulaikyti 3 milijonai 223 tūkstančiai pakelių.

2003 – aisiais pasieniečiai kontrabandinių rūkalų buvo sulaikę milijoną 582 tūkstančius pakelių, 2002 – aisiais – 476 tūkstančius pakelių rūkalų.

Daugiausiai kontrabandinių rūkalų praėjusiais metais sulaikė sieną su Rusijos Federacijos Kaliningrado sritimi saugantys Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Pagėgių rinktinės pareigūnai – 2 milijonus 596 tūkstančius pakelių.

Šiemet sienos su Rusija ruožo apsaugos stiprinimas – viena prioritetinių VSAT veiklos sričių. Čia už Europos Sąjungos ir Lietuvos lėšas bus statomos naujos ir rekonstruojamos jau esamos VSAT užkardos, diegiama techninė sienos stebėjimo ir apsaugos įranga, statomos specialios prieplaukos pasieniečių laivams, atnaujinama ir gausinama VSAT ginkluotė ir ekipuotė, ruošiamasi pirkti modernių plaukiojimo priemonių.

Lietuvai tapus Europos Sąjungos nare, prie sienų su Latvija ir Lenkija panaikinta prekių kontrolė, tačiau VSAT praėjusių metų veiklos rezultatai liudija, kad kontrabandinės cigaretės gabenamos ir per šias sienas.

Pernai pasieniečiai vien Latvijos pasienyje sulaikė daugiau kaip ketvirtadalį milijono pakelių kontrabandinių cigarečių – 280 tūkstančių pakelių. Pasienyje su Lenkija sulaikyta 30 tūkstančių pakelių kontrabandos.

Prie sienos su Baltarusija sulaikyti 452 tūkstančių pakelių cigarečių.

Šiek tiek padidėjo ir Lietuvos pasieniečių sulaikytų asmenų, gabenusių kontrabandą. Pernai buvo sulaikyti 699 kontrabandininkai, 2004 – aisiais – 677.

Pernai sieną su Rusija saugančios VSAT Pagėgių rinktinės pasieniečiams už neteisėtą valstybės sienos perėjimą įkliuvo 11 nepilnamečių, net 50 buvo sulaikyti už įvairius pažeidimus pasienio ruože – buvimą be asmens dokumentų, vizos neturėjimą, kontrolės punktų taisyklių pažeidimą ir pan. Manoma, kad didžioji dalis tokių sulaikytų nepilnamečių atlikdavo kontrabandininkų žvalgų funkcijas. Sieną su Rusija saugantiems pareigūnams įkliuvo ir 6 vadinamieji „ichtiandrai” – nardymo kostiumais vilkį kontrabandininkai, cigarečių dėžes plukdantys upe.

Sulaikytų kontrabandininkų amžiaus vidurkis – 35 metai.

Kontrabandos gabenimą į Lietuvą ir toliau labiausiai sąlygoja ekonominiai veiksniai, ypač cigarečių kainų skirtumas Lietuvoje ir kaimyninėse valstybėse, taip pat nedarbo lygis pasienio rajonuose. Lietuvos darbo biržos duomenimis, 2005 – ųjų gruodį su Kaliningrado sritimi besiribojančioje Tauragės apskrityje bedarbių skaičius siekė 5,6 proc. nuo visų darbingų apskrityje gyvenančių žmonių. Lietuvos mastu šį regioną pagal nedarbo rodiklį lenkia tik Alytaus apskritis.

Pažymėtina, kad pagal gyventojų skaičių Tauragės apskritis yra mažiausia šalyje. Pasieniečių operatyvininkų duomenimis, būtent šioje apskrityje, prie sienos su Rusija, veikia kelios stambios ir keliasdešimt smulkesnių kontrabandininkų grupuočių.

Turima duomenų, kad tarp jų atsirado ir tokių, kurios reketuoja kitas grupes. Pasitaikė atvejų, kai įtakingesnės grupės tiesiog atimdavo mažesniųjų iš Rusijos kontrabanda atgabentus cigarečių krovinius.

Kontrabandininkų veiklos pobūdis, kaip rodo įvykiai prie valstybės sienos, išliko toks pats – atsitiktiniais praeiviais ir žvejais apsimetę asmenys stebi pasieniečių užkardas, seka VSAT patrulių visureigius bei praneša apie jų judėjimą bendrininkams, žvalgo apylinkes, yra „apsiginklavę” stebėjimo prietaisais bei radijo ryšio priemonėmis.

Kontrabandos organizavimu užsiimantys asmenys dalį savo nelegalaus pelno skiria greitų, galingų automobilių, modernių ryšio priemonių įsigijimui, samdo daugiau talkininkų, bando papirkti pareigūnus. Net ir netekę pareigūnų sulaikomų cigarečių, kontrabandininkai dažniausiai bet kokiomis priemonėmis bando toliau tęsti savo veiklą, kuri jiems paprastai yra pagrindinis pragyvenimo šaltinis.

Pastebėta, kad praėjusiais metais iš Rusijos Nemunu cigaretes gabenantys kontrabandininkai vietoj irklinių plaustų dažniau ėmė naudoti motorines valtis, stengdamiesi jų galingumu ir greičiu nenusileisti pasieniečių plaukiojimo priemonėms.

Vis dažniau fiksuojama, kad neteisėta tabako gaminių gabenimo veikla besiverčiantys asmenys cigaretes gabena „Subaru Legacy” markės automobiliais, kurie palaipsniui išstumia anksčiau naudotus „Volkswagen” ir „Audi”. Manoma, kad kontrabandininkai „Subaru” renkasi dėl padidinto pravažumo ir talpaus salono.

Pernai sieną su Rusija saugantys Pagėgių rinktinės pasieniečiai, stabdydami reikalavimui sustoti nepaklususius asmenis ir transporto priemones, 24 kartus buvo priversti panaudoti šaunamąjį ginklą, taip pat kelis kartus buvo susidurta su peiliais ginkluotais kontrabandininkais.

Kontrabandos organizavimu užsiimantys asmenys bando taikytis ir prie Lietuvoje galiojančių teisės aktų. Sugriežtinus baudžiamąją atsakomybę už neteisėtą akcizu apmokestinamų prekių gabenimą, kontrabandininkai ėmė gabenti smulkesnius, nors ir mažiau pelno nešančius, krovinius. Neabejojama, kad jie iš anksto paskaičiuoja nelegalaus krovinio vertę taip, kad sulaikius jo gabentojai būtų baudžiami tik administracine atsakomybe – bauda arba keliasdešimties parų areštu.

VSAT žvalgybos duomenimis, stambiausias kontrabandinių prekių paskirstymo centras ir toliau liko Tauragės apskritis. Iš čia rūkalai pasiekia Vilniaus, Klaipėdos, Šiaulių bei Alytaus apskritis.

Dažniausiai kontrabandininkai į Lietuvą gabena žemesnės klasės cigaretes – įvairių rūšių „Prima” ir „Saint George”, tačiau pasitaikė atvejų, kai gabenti ir brangesni rūkalai – cigaretės su „West”, „Prince”, „Marlboro”, „Winston” prekiniais ženklais.

VSAT turimais duomenimis, žemiausios klasės rusiškų cigarečių pakelis, kuris Kaliningrado srityje kainuoja 30 – 40 centų, neteisėtai atgabentas į Lietuvą priklausomai nuo kiekio ir atstumo nuo sienos parduodamas maždaug dvigubai brangiau.

Aukštesnės klasės cigarečių su filtru pakelis Kaliningrado srityje kainuoja apie 50 – 60 lietuviškų centų, o pergabentas į Lietuvą pačiame pasienyje didesniais kiekiais brangsta iki maždaug vieno lito, šalies gilumoje gali kainuoti iki maždaug 1,5 lito. Tuo tarpu oficialiai rūkalais prekiaujančiose parduotuvėse ir prekybos centruose toks analogiškos klasės cigarečių pakelis kainuoja kiek daugiau nei 3 litus.

Panašūs cigarečių kainų skirtumai yra ir Lietuvoje bei Baltarusijoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.