Puošia ir plienas, ir stiklo keramika

Naujieji laikai verčia dizainerius ieškoti neįprastų derinių, nes aukso ir sidabro papuošalais jau nieko nenustebinsi

Aukso ir sidabro dirbiniais prekiaujančiuose salonuose daug papuošalų yra serijinės gamybos, o jų vertė geriausiai nusakoma gramais. Masyvus brangaus metalo papuošalas vis dar atrodo įspūdingai, nes visi aplinkiniai suvokia jo kainą. Iš paprastesnių medžiagų pagamintos puošmenos visai neseniai buvo vadinamos bižuterija ir neatrodė vertingos. Tačiau laikai ir mados keičiasi.

Vertė ne medžiagoje

Jei pavyksta auksu blizgančiose lentynose rasti patinkantį daikčiuką – puiku, dar smagiau jį gauti kaip siurprizą nuo mylinčio žmogaus. Kur kas daugiau rizikos renkantis originalesnį papuošalą iš dar neįprastų medžiagų. Jei nepatiks jo forma, o stilius nederės prie aprangos, visos pastangos veltui – stiklo, stiklo keramikos ar plieno papuošalų nebenuneši į supirkimo punktą.

„Žmonės dar visai neseniai stebėdavosi, kad italų firmų „Morellato” ir „Brosway” papuošalai yra ne iš sidabro, o iš plieno. Paskui priprato, pamėgo ir dabar perka nebeabejodami”, – sako papuošalų salono pardavėja Vaida Sidaraitė.

„Brosway” kompanija save pristato kaip amžinos meno ekspresijos įkūnytojus ir tikina, kad jų juvelyriniai dirbiniai ne tik atitinka naujausias mados tendencijas. Kur kas svarbiau, kad juose dera jaunatviškumas, rafinuotumas ir elegancija, tad padeda ne tik išreikšti individualumą, bet ir vilioti vidine paslaptimi.

„Morellato” firma pradėjo savo veiklą prieš 70 metų – nuo išskirtinių laikrodžių dirželių. Prieš penkerius metus jos dizaineriams pradėjus kurti papuošalus, kompanija staigiai pasiekė sėkmės ir šioje srityje. Medžiagos – nerūdijantis plienas (nesukeliantis alergijos), dengtas auksu ir įvairiausios detalės iš natūralaus rago, rajos odos, safyrų, deimantų, kitų natūralių akmenų – onikso, dūminio kvarco, turkio.

„Kai kas iš plieno pagamintą produkciją linksta vadinti bižuterija, tačiau jos deimantais niekas nesagsto”, – juokiasi vadybininkė Reda Basakirskaitė.

Netikėtas sprendimas

„Zebra Design” dizainerių grupė dirba jau 18 metų, o užpernai buvo pripažinta Vokietijoje viena pirmaujančiųjų. Jos savininkas ir pagrindinis juvelyras – Helmutas Klysch. Naujoji „Zebra shots” kolekcija jungia fotografiją ir juvelyriką. Papuošalų paviršius padengtas stiklo keramika. Šie papuošalai padarė perversmą juvelyrinių dirbinių gamyboje.

Labai smalsus, daug keliaujantis ir turintis įvairiausių pomėgių (joga, tapyba, džiazas ir naujoji muzika), pozityviai vertinantis pasaulį dizaineris H.Klysch siekia, kad vartotojai per papuošalus galėtų išreikšti savo pomėgius. Vaizdinio pasirinkimas – tarsi žinutė aplinkiniams, tad paprastais papuošalais šių dirbinių nepavadinsi.

Puošėsi prieš šimtmečius

„Antica Murrina” papuošalai iš Venecijos stiklo yra viena paskutinių naujovių Lietuvos rinkoje. Kompaniją įkūrę broliai prieš 40 metų pradėjo dirbti su stiklu ir eksportavo karolius. Prieš 25-erius metus jie nusprendė kurti puošnius juvelyrinius gaminius iš Murano stiklo su aukso ir sidabro dulkėmis bei plonute šių metalų folija. Rankų darbo gaminiai, kuriuose juntamas šviesos efektų žavesys, verčia pamiršti, kad tai stiklo dirbinys.

Beje, stiklo papuošalais Lietuvos moterys puošėsi jau prieš daugelį amžių. Kaip teigia archeologai, papuošalų formos visur dažniausiai sekė vietines tradicijas, o naujojo elemento – stiklo akutės atsiradimą galima vertinti kaip bendraeuropinių tendencijų pasireiškimą. Jau prieš keliolika amžių egzistavo baltų amatininkų dirbiniai su stiklo akutėmis. Dauguma tokių papuošalų buvo su mėlyno stiklo akutėmis, nors, kaip rodo įvairių karolių bei gintaro radiniai, jos galėjo būti ir kitos spalvos. Šio tipo papuošalų atsiradimas siejamas su bendra Romos laikotarpio kultūra. Įdomu, jog Šiaurės, Centrinėje ir Rytų Europoje papuošalai irgi beveik visada turėdavo kaip tik mėlyno stiklo akutes.

Daiva Valevičienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.