Netikėti sprendimai namams ir buičiai

Vokiečių dizaineriai iš paprastų medžiagų kuria funkcionalius ir praktiškus baldus bei interjero elementus

Iš metalinio vežimėlio pirkiniams sukrauti, naudojamo prekybos centruose, pagamintas fotelis ir iš kibiro sukonstruota kėdė – tokias alternatyvios buities kultūros vizijas buvo galima išvysti Vokietijos dizainerių parodoje, surengtoje Šiuolaikinio meno centre sostinėje. Jos pavadinimas „Sąmoningai. Paprastai” atspindi pricipus, kuriais vadovaujasi vokiečių dizaineriai, kurdami baldus ir buities daiktus.

Paprasti, bet ne prasti

Įvairios baldų ir buities daiktų dizaino kryptys, vienijamos sąmoningos ir paprastos funkcionalaus baldo idėjos, Vokietijoje išsikristalizavo devintojo praėjusio amžiaus dešimtmečio viduryje. Parodoje savo sukurtus baldus, šviestuvus, įvairius interjero elementus, buities daiktus pristatė 35 dizaineriai ir jų grupės.

Jų skiriamasis bruožas – nepasižyminčios aukšta kokybe medžiagos, nesudėtingi, nebrangūs gamybos būdai. Baldai ir interjero elementai sukonstruoti iš metalo, tinklo, gumos, veltinio, skardos, faneruotos plokštės, betono, armatūros, neapdorotos medienos. Naudojamos medžiagos dažnai šiurkščios, nenugludintos, o forma – pabrėžtinai paprasta.

Vokiečių dizainerių sukurti buities daiktai ir baldai ypač funkcionalūs, praktiški, be to, kainuoja nebrangiai. Kita vertus, jie pasižymi originalumu, yra stilingi. Dar viena savybė: jie sukonstruoti taip, kad medžiagas bei jų sudėtines dalis būtų galima panaudoti dar kartą, įvairiai juos transformuoti.

Iššūkis stereotipams

Visos šios savybės turėtų būti ypač patrauklios jauniems žmonėms, kurie neturi daug pinigų, tačiau nori originaliai ir stilingai apstatyti savo būstą. Taip pat turėtų sudominti tuos, kurie ieško alternatyvos standartiniams sprendimams. Jie tarsi iššūkis miesčioniškai interjero, namų buities sampratai.

Vokiečių dizainerių žvilgsnis į buitį gali būti labai ironiškas. Kaip, pavyzdžiui, kompozicijoje „Naujasis vokiečių jaukumas”, kurios autoriai – Frankas Šreineris ir Heinzas Laudesas. Joje „minkštasis” poilsio kampelis susideda iš dviejų fotelių, kurių vienas sukonstruotas iš betono ir armatūros, o kitas – iš metalinio pirkinių vežimėlio. Tarp jų puikuojasi iš šiurkštaus metalo pagamintas stalelis su gėlių vazonėlių formos šviestuvais.

Taip apstatytoje svetainėje pritiktų ir kitas H.Laudeso kūrinys – knygų lentyna iš metalo ir juodos gumos. Prie jos sumontuoti šviestuvėliai sujungti santechninėmis detalėmis bei Arielo Stumfo stiklinis staliukas, kurio kojelės – sukryžiuoti kirstukai. Kėdė, apvilkta veltiniu apvalkalu, atrodo ne tik originaliai, bet ant jos bus ir sėdėti patogiau. Išties stilingai atrodo kibiro formos metaliniai pufai, kurių sėdimosios dalys pagamintos iš ryškiai oranžinio ilgaplaukio kailio.

Originalūs sumanymai

Andreaso Brandolini sukurtas krepšys knygoms iš presuotos medienos žavi paprastumu ir funkcionalumu. Tą patį galima pasakyti apie jo sukurtus baldus, kurie, nors iš pigios medžiagos, atrodo pakankamai stilingi. Jaunos šeimos ar studentų būste jie kuo puikiausiai tiktų.

Kėdžių lentynos autoriai – dizainerių grupė. Lentyna sudėliota iš viena ant kitos sustatytų kėdžių: originalu, o kartu – praktiška.

Paprasčiausias šepetys plovimui ar dažymui tokio stiliaus interjere gali tapti įdomiu elementu, atliekančiu laikiklio pieštukams funkciją. „Vokiškas suolas” – apvalus baldas su skyle viduryje ir kėdžių atramomis gal ir nėra labai patogus sėdėjimui, tačiau nepastebėti jo „šarmo” neįmanoma.

Staliukas ir suolelis iš skardos ant ratukų, stalas ir kėdės iš plastiko, šiurkštaus metalo lentynos, šviestuvas-instaliacija „Paukščiai ant tvoros” taip pat rastų vietą moderniame būste. Beje, prie daugelio parodos eksponatų yra prierašai, jog jie – tam tikro asmens nuosavybė, vadinasi, naudojami pagal paskirtį, sukurti ne vien kaip tam tikrų idėjų atspindys, nepritaikomas praktiškai.

Giedrė Budvytienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.