Namų aikštės pranašumas rinktinei bus tik simbolinis

Šalies rankininkų pasirengimą pasaulio čempionato atrankos kovoms trikdo žaidėjų traumos, draugiškų varžybų trūkumas ir organizaciniai nesklandumai

Lietuvos vyrų rankinio rinktinė pradėjo pasirengimą pasaulio čempionato atrankos turnyrui. Šiuo metu treniruojasi 13 žaidėjų, dar keli prisijungs sausio 2 dieną. Ketvirtojoje atrankos grupėje žaisiančių lietuvių varžovais bus Rumunijos, Latvijos ir Liuksemburgo rankininkai. Į atkrintamąsias varžybas pateks tik grupės nugalėtojai.

Pirmąsias pasaulio čempionato atrankos turnyro rungtynes Lietuvos rinktinė sausio 4 dieną žais su latviais Kaune. Šalies nacionalinės komandos vyriausiasis treneris profesorius Antanas Skarbalius mano, jog kova dėl pirmosios vietos grupėje vyks tarp Rumunijos, Latvijos ir Lietuvos komandų.

„Nepaisant įvairių nesklandumų, pažadu, kad kovosime iš visų jėgų dėl pirmosios vietos grupėje”, – sakė rinktinės strategas.

Komanda – dar ne visos sudėties

Į Antano Skarbaliaus ir Migliaus Astrausko vadovaujamą rinktinę jau atvyko šie žaidėjai: Andrius Račkauskas („Algericas BM”, Ispanija), Julius Marcinkevičius („Kadetten Schaffhausen”, Šveicarija), Nerijus Atajevas („HB Paris”), Tautvydas Mikalauskas („HC Einheit Halle 05”, Vokietija), Linas Kalasauskas („Hafnarfjordur”, Islandija), Augustas Strazdas („HC Zentralschweiz”, Šveicarija), Dalius Rasikevičius („TSV St.Otmar”, Šveicarija), Egidijus Petkevičius („Fram”, Islandija), Vaidotas Grosas („C.B. Tolymar”, Ispanija), Mindaugas Vėta („Granitas-Karys”), Aurelijus Sabonis (Panevėžio „Viking-Malt”), Mantas Gudonis („Viking-Malt”) ir Gintas Galkauskas (Vilniaus „VPU Šviesa-Savanoris”).

Valdas Novickis (Kauno „Granitas-Karys”), dalyvavęs pirmosiose treniruotėse, šiuo metu išvyko į vieno Vokietijos klubų peržiūrą, bet netrukus grįš į rinktinę.

Andrius Stelmokas („FA Goppingen”, Vokietija) ir vartininkas Arūnas Vaškevičius („SV Concordia”, Vokietija) šiomis dienomis dar žaidžia Vokietijos pirmosios bundeslygos čempionato rungtynes, į Lietuvą jie grįš sausio 2 dieną. Vartininkas Darius Čivilis („Gammadue Secchia Rubiera”, Italija) taip pat grįš po Naujųjų metų.

Rinktinė patyrė rimtų nuostolių

Rinktinės kandidatai treniruotis pradėjo gruodžio 26 dieną. Trečiadienį ir ketvirtadienį jie sužaidė dvejas kontrolines rungtynes su Baltarusija. Pirmąją dvikovą lietuviai laimėjo 26:25, antrąją – 29:26. Tai buvo vienintelė galimybė Lietuvos rinktinei patikrinti savo jėgas.

– Treneri, kokių žaidėjų nebuvimą galite vadinti didžiausia netektimi? – „Kauno diena” pasiteiravo A.Skarbaliaus.

– Labai trūks traumuoto Gintaro Savukyno. Tai – didelis praradimas, bet iš kitos pusės jį atradome kaip antrąjį trenerį. Su kolega Migliumi Astrausku pastebėjome, kad jis šiam darbui yra labai tinkamas. Verčiausias pakeisti G.Savukyną būtų Vytautas Žiūra, deja, jis neseniai tapo Austrijos piliečiu.

Palyginti su ta komanda, kuri šių metų sausį sėkmingai kovojo Europos čempionato atrankos turnyre, bus kai kurių pasikeitimų, nes trūks traumuotų R.Paužuolio, G.Savukyno, Tomo Eitučio ir Almanto Savonio, kuris negali atvykti dėl šeimyninių aplinkybių.

Tad nuostolių, įvertinus dar kelių žaidėjų traumas, turime gana rimtų, o per pirmąsias rungtynes su Baltarusija kelio traumą patyrė ir Julius Marcinkevičius. Kol kas sunku pasakyti, kokio rimtumo sužeidimas, bet jeigu šis rankininkas negalėtų rungtyniauti, mums tai reikštų kone katastrofą.

– Kokios fizinės formos į Lietuvą sugrįžo užsienyje rungtyniaujantys žaidėjai?

– Iš esmės dauguma jų yra neblogai pasirengę, normalios fizinės formos, tik vienas kitas atrodo truputį pavargęs.

Trūksta susižaidimo

– Kaip vertinate rungtynes su Baltarusija?

– Vyko atkakli kova, nes varžovai yra gana pajėgūs. Tokios įtemptos varžybos mums buvo labai naudingos. Išbandėme įvairius gynybos variantus, bandėme atgaivinti tarpusavio ryšius. Stengėmės išbandyti visus rankininkus ir pamatyti, kam su kuo geriausiai sekasi aikštėje, kurie žaidėjai gali geriausiai suprasti vieni kitus. Visai neblogai vartus saugojo Egidijus Petkevičius. Tačiau norint geriau susižaisti, mums trūksta daugiau varžybų.

– Lietuvos rinktinės koziris turėtų būti gynyba?

– Sakyčiau, koziris galėtų būti subalansuotas žaidimas ir ginantis, ir puolant. Svarbiausia bus sustyguoti žaidimą taip, kad rankininkai sugebėtų išnaudoti savo individualius sugebėjimus ir kartu paisytų komandos interesų. Aišku, tam reikia žaidybinės patirties, kurios mums trūksta.

– Ar pagrindiniai rinktinės žaidėjai savo klubuose rungtyniauja pakankamai daug?

– Ne visi. A.Vaškevičius, A.Stelmokas, D.Rasikevičius, J.Marcinkevičius rungtyniauja daug, juos galima vadinti komandų ramsčiais. V.Grosas, A.Račkauskas, N.Atajevas, kuris iš Prancūzijos išvyksta į Šveicariją, žaidžia mažiau. Tačiau šie rankininkai man paliko neblogą įspūdį.

Jaučiasi dirbantys pogrindyje

– Lietuvos rankinio federacijoje vėl įvyko nemažai pasikeitimų. Ar jos vadovai pakankamai rūpinasi rinktine?

– Su žaidėjais žadėta atsiskaityti po paskutinių rungtynių, gyvenimo sąlygomis nesiskundžiame, viešbutyje esame maitinami, bet yra kitų blogų dalykų.

Negerai, kad federacija neorganizavo draugiško turnyro rengiantis pasaulio čempionato atrankos kovoms, nes iki jų pradžios sužaisime tik dvejas kontrolines rungtynes. Aišku, tai geriau negu nieko, bet būtų naudinga išbandyti jėgas ir su kitokio stiliaus varžovais.

Neturime jokio ryšio su žiniasklaida, kartais atrodo, jog dirbame pogrindyje. Girdėjau, kad atrankos varžybas transliuos regioninis TV 5 kanalas. O kodėl ne Lietuvos televizija? Juk žais Lietuvos rinktinė, tad kodėl nepakovojus, kad mokesčių mokėtojų pinigais išlaikoma televizija rodytų svarbiausias nacionalinės komandos varžybas?

Be to, yra ir kitų niuansų, kurie gali turėti tiesioginės įtakos rezultatams. Rumunijoje žaisime sausio 19 dieną. Atsakomąjį mačą su galimai pagrindiniais varžovais pageidavome žaisti sausio 22 dieną, tačiau LRF paskyrė 21 dieną. Tai reiškia, kad iš Rumunijos į Lietuvą atvyksime kartu su varžovais ir neturėsime jokių galimybių nors viena diena ilgiau pasitreniruoti ir pailsėti. Neturėsime jokio namų aikštės pranašumo. Mums aiškino, kad tą dieną užimta Vilniaus „Siemens” arena, bet galėjome žaisti Alytuje. Kol kas nežinome, ar sausio 2 dieną jau galėsime pasitreniruoti Kauno sporto halėje. Jeigu ne, tai su latviais kovosime taip pat be jokio savos aikštės pranašumo, nes sausio 3 dieną, mačo išvakarėse, halėje treniruosis ir latviai. Keista – Lietuvos studentų krepšinio lygos varžybos vyksta Sporto Halėje, o Lietuvos vyrų rankinio rinktinė neturi galimybių į ją patekti.

Esame labai dėkingi Veterinarijos akademijai už galimybę treniruotis, bet salė yra šalta ir tai gali būti viena traumų priežasčių.

Praėjusią žiemą ir pavasarį, kai rengėmės Europos čempionato atrankos kovoms ir atkrintamosioms varžyboms, jautėme didžiulį pakilimą, visa organizacija buvo sklandi ir atitiko rinktinės interesus. Dabar to pasakyti negalėčiau.

Dovilė Kamarauskienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Namų aikštės pranašumas rinktinei bus tik simbolinis"

  1. vilija

    Geda rankinio federacijai ir Lietuvos televizijai.Tokio lygio varzybos o tiek rankinio federacija ,tiek televizija sedi kaip supuve kelmai…Juk tai ne miestelio komanda,o Vyru rankinio rinktine zais.Pagaliau prisiminkime varzybas su Ispanais.Juk mateme grazu ir stipru rankini,mateme kad musu komanda nori ir sugeba kovoti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.