Policininkai naudos elektros šoką

Sausio pradžioje uostamiesčio policininkai turėtų būti apginkluoti naujais elektros impulso prietaisais. Juos ketinama naudoti prieš agresyvius, besipriešinančius bei nevykdančius policininkų reikalavimų asmenis. Vakar tokios specialiosios priemonės pristatytos Policijos departamente.

Elektrinis impulsinis prietaisas TASER yra specialioji policijos priemonė lygiai kaip policijos lazda ar dirginančios dujos, kurių panaudojimą policijos veikloje griežtai reglamentuoja Policijos veiklos įstatymas.

Kaip pranešė Policijos departamento prie VRM atstovė spaudai Danutė Daunoravičiūtė, prietaisas nėra policijos šaunamojo ginklo pakaitalas, tačiau labai ypatingais atvejais policijos pareigūnas, įvertinęs galimą riziką ir pasekmes, galės panaudoti TASER, kad būtų išvengta šaunamojo ginklo panaudojimo.

Panaudojus prietaisą, kiekvienas nuleistuko spustelėjimas yra fiksuojamas vidinėje prietaiso atmintyje, kurią galima perskaityti, bet negalima pakeisti ar ištrinti. Atmintyje fiksuojama kiekvieno spustelėjimo data, laikas ir naudojimo ciklo trukmė. Be to, iššaunant kontaktinius zondus su laidais aplink pasklinda daugybė mažų spalvotų konfeti su šauto užtaiso serijos numeriu.

Prietaise įmontuotas šviesos diodų šviestuvas, apšviečiantis taikinį tamsoje ir lazerinis taikiklis, padedantis nusitaikyti. Užsienio policijos praktikoje pastebėta, kad lazerinis taikiklis labai efektyviai veikia kaip prevencinė priemonė. Vidutiniškai net vienu iš dešim-ties atvejų agresyvus, pavojingai besipriešinantis asmuo paklūsta teisėtiems policijos pareigūno reikalavimams vien tik pamatęs lazerio spindulį.

TASER yra panašus į šaunamąjį ginklą, todėl, siekiant išvengti bet kokio nesusipratimo, policijos veikloje bus naudojamas tik ryškiai geltonos spalvos prietaisas.

Elektrinis impulsinis prietaisas TASER yra užprogramuotas 5 sekundžių automatiniam ciklui. Būtent tiek laiko bus siunčiami elektriniai impulsai į asmens raumenis, kai į jį bus iššauti prietaiso kontaktiniai zondai. Elektros impulsų ciklai gali būti kartojami tol, kol asmuo nepradės vykdyti teisėtų policijos pareigūno reikalavimų.

Pasak D.Daunoravičiūtės, elektrinį impulsinį prietaisą TASER policija naudoja Suomijoje, Švedijoje, Čekijoje, Kroatijoje, Didžiojoje Britanijoje, Austrijoje, Belgijoje, Italijoje, Olandijoje, Vokietijoje, Graikijoje ir kitose šalyse.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.