Norėdami būti liekni ir gražūs galime ištisus metus misti vien vaisiais ir daržovėmis. Tačiau visas pastangas išlaikyti gražias kūno linijas gali sugriauti vos viena šventė.
Ypač „pavojingos” yra žiemos šventės. Nuo saldžių, riebių, sunkiai virškinamų patiekalų lūžtantis stalas, persivalgymas, sugadinta nuotaika, prasta savijauta… Jeigu po Kalėdų jautėtės būtent taip, gal šie patarimai padės atsispirti pagundai bent Naujųjų metų naktį.
Namie
Kiekvienais metais gruodžio 31-ąją visą dieną kantriai laukiate, kol laikrodis išmuš vidurnaktį. Didžiajai skrandžio šventei paaukojate pusryčius, pietus ir vakarienę, o naktį tarsi išalkęs liūtas puolate prie stalo ir nesustojate, kol neparagaujate visų šventinio stalo patiekalų?
Alkis – ne draugas. Nebadaukite iki 24 valandos, užkąskite kas 3-4 valandas. Tarp valgymų alkį numalšinti geriausiai padeda skysčiai – vanduo, arbata. Labai alkanas žmogus visada suvalgo daugiau nei įprasta. Tokiu atveju organizmas suvirškina ir nereikalingais riebaliukais paverčia viską ligi paskutinio trupinėlio.
Nesivaišinkite televizijos ekrane stebėdami naujametį žiburėlį. Analizuodami laidą smegenys nebepriima signalų apie suvalgytą maisto kiekį.
Iškart po puotos nevertėtų gultis. Pagal gravitacijos dėsnius vertikalioje padėtyje skrandis pasitenkina mažesniu maisto kiekiu ir sparčiau jį suvirškina. Tarp valgymo ir miego turi praeiti ne mažiau kaip trys valandos.
Svečiuose
Būkite atsargūs – svetingos šeimininkės mėgsta raginti paragauti visą dieną jos gamintų delikatesų.
Iki vaišių likus pusvalandžiui sučiulpkite mėtinį ledinuką – šiek tiek padidėjus cukraus kiekiui kraujyje galėsite atsispirti pagundai išbandyti visus gardumynus.
Eidami į svečius įsisprauskite į siauresnį drabužį arba stipriau susiveržkite diržą. Jie ne tik pabrėš liekną taliją, bet ir, spausdami skrandžio sritį, neleis persivalgyti.
Vaišes geriausiai pradėti bet kokiomis kopūstų salotomis. Ląsteliena išburks skrandyje, greičiau pasijusite sotūs.
Rinkitės žalios spalvos patiekalus. Pirma, juose gausu natūralių virškinimo skatintojų bei riebalų degintojų, antra, vienspalvių gardumynų daug neprivalgysite.
Daugiau dėmesio skirkite svečiams, o ne valgymui. Verčiau apžiūrinėkite priešais sėdinčios panelės palaidinę su siaubingomis rožytėmis negu kulinarinius šedevrus. Net jeigu ir nesate alkani, plikytų pyragaičių ar raudonųjų ikrų vaizdas skatina intensyviau išsiskirti skrandžio sultis.
Sotumo jausmas atsiranda praėjus 20-30 minučių. Todėl tarp valgymų darykite pauzes – muzikines arba šokių. Nuo stalo kilkite jausdami lengvą alkį.
Restorane
Skamba maloni muzika, šventiškai mirga žvakės, išsipustęs padavėjas tiesia valgiaraštį. Atidžiai jį išstudijavę, esate pasirengę užsisakyti visai nedaug, bet juk tokia šventė! O jei dar už vakarienę moka jus pasikvietę bičiuliai…
Elkitės kaip degustatorius. Norint pajusti tikrą patiekalo skonį, pakanka atsikąsti 2-3 kartus. Liežuvio receptoriai spės pagauti reikiamą signalą, kurį nusiųs pasitenkinimo centrui.
Paprašykite, kad padažus patiektų atskirai nuo patiekalų – taip galėsite kontroliuoti nepaprastai gardaus, tačiau beprotiškai kaloringo skanėsto kiekį.
Jeigu nepajėgiate atsisakyti itin kaloringo patiekalo, pasidalykite juo su mylimuoju ar draugu.
Pakeiskite ranką. Dietologai pastebėjo, kad kaire ranka į burną įdėsite gerokai mažiau maisto (kairiarankiams – atvirkščiai).
Šventinis valgiaraštis
Troškintos ar grilyje keptos daržovės – jose mažiau kalorijų, išsaugoma daugiau mikroelementų.
Rupi juoda duona. Joje esanti ląsteliena – žarnyno „šluota”.
Salotos su alyvų ar rapsų aliejumi – jos puikiai „užmuša” alkį, turi antioksidacinių savybių.
Nedidelės mėsos (85 gramai) ir didelės daržovių (200 gramų) porcijos. Būtent toks santykis optimalus žmonėms, nenorintiems priaugti svorio.
Kava su sojų ar neriebiu pienu. Nedidelės kavos dozės spartina medžiagų apykaitą. O soja – natūralus antioksidantas.
Arbata, mineralinis vanduo, vaisių sultys, vandeniu skiestas raudonas ar baltas vynas.
Virta arba ant grotelių kepta mėsa, žuvis.
Rudieji ryžiai su daržovėmis arba neriebios mėsos plovas.
Mažyčiai pomidorai, agurkai. Smulkūs produktai ir porcijos slopina alkio jausmą.
Švieži vaisiai arba vaisių salotos su jogurtu. Bifidobakterijos, vitaminai ir mikroelementai – šaunus pasirinkimas!
Želė. Tešlos, užmaišytos iš avižinių dribsnių ir jogurto, gaminiai.
Šventinis antivalgiaraštis
Avokadai, alyvuogės – kaloringiausi augaliniai maistoproduktai.
Česnakinė ir balta duona – skatina apetitą.
Salotos su majonezu. Nepaprastai kaloringos, greitai ir dideliais kiekiais suvalgomos.
Didelės mėsos ir keptų bulvių porcijos tinka tik svajojantiems priaugti iškart porą kilogramų.
Kava su grietinėle, likeriu ar konjaku. Riebalai, cukrus, alkoholis – ne patys geriausi lieknos talijos draugai.
„Skystas maistas” – limonadai, nektarai, likeriai, spirituotas vynas ir stiprieji gėrimai. Jie ne tik kelia apetitą, bet ir slopina saiko jausmą valgant.
Kepta mėsa traškia plutele. Būtent joje kaupiasi daugiausiai riebalų ir nereikalingų kalorijų.
Makaronai su mėsos ar sūrio padažu.
Bulvių traškučiai, riestainėliai, sūdyti riešutai. Superkaloringa ir jokios naudos.
Ledų ir kremo desertai. Cukrus su grietinėle – talijos žudikai.
Kepiniai, pyragaičiai, tortai (mažas „Napoleono” gabaliukas – 500 kalorijų!).