Metų sandūroje – prie operacinės stalo

Įvairių specialybių gydytojai savo darbą tarp Kūčių ir Naujųjų metų vertina skirtingai

Ne visi kauniečiai per didžiąsias metų šventes linksminasi, lanko draugus ir gimines ar paprasčiausiai mėgaujasi trumputėmis atostogomis atokiai nuo miesto erzelio. Gydytojai dirba, budi net ir naktimis, teikdami skubią pagalbą dėl įvairių priežasčių nukentėjusiems žmonėms, priimdami gimstančius kūdikius.

Šampanui nėra laiko

Anot Kauno medicinos universiteto Neurochirurgijos klinikos gydytojo neurochirurgo Arvydo Danilevičiaus, per pastaruosius septynerius metus labai suintensyvėjo darbas tiek eilinėmis, tiek švenčių dienomis. Gydytojas neprisimena, kad, pavyzdžiui, metų sandūroje būtų pakėlęs šampano taurę su kolegomis. „Kiek teko budėti Naujųjų metų naktį, tiek operuodavau, kai laikrodis rodydavo pusiaunaktį. Prisimenu, likus dviem valandoms iki Naujųjų metų išėjau iš operacinės ir slapta džiaugiausi, kad pagaliau galėsiu su kolegomis sėsti prie labai kuklaus vaišių stalo, tačiau netrukus sužinojau, kad turiu skubiai rengtis kitai operacijai – atvežė sunkų ligonį. Dvyliktą valandą nakties mes buvome tik įpusėję operaciją. Tad tik susižvalgėme, palinkėjome vieni kitiems laimės, dirstelėjome į fejerverkų nutviekstą dangų ir vėl palinkome prie paciento”, – prisiminė poros metų senumo budėjimą A.Danilevičius.

Gydytojas tvirtina, kad naktimis nėra kada pagalvoti apie poilsį ar įsijungti televizorių – operacija veja operaciją. Pasak gydytojo, per Kalėdas atvežama gerokai mažiau traumuotų (dažniausiai eismo įvykiuose) žmonių nei per kitas šventes.

A.Danilevičiaus kolega Valdymo tarnybos vyresnysis gydytojas neurochirurgas Algis Janulionis tvirtina niekada neužmiršiąs vieno budėjimo Naujųjų metų naktį todėl, kad į skyrių atvežta moteris vilkėjo kailinius ant visiškai nuogo kūno, buvo apsiavusi kurpaitėmis. Ją reikėjo skubiai operuoti dėl sulaužyto žandikaulio ir smarkiai sutrenktos galvos.

Palėpėje kepė Dievo duonelę

Kauno 2-osios klinikinės ligoninės Odos ir veneros ligų skyriaus vedėja Janina Vasilavičienė pietų pertraukėlės metu visuomet randa laiko su kolegomis paragauti tradicinių Kūčių ar Kalėdų patiekalų, pasidalyti jais su tais ligoniais, kurie, atvykę iš toli, švenčių dienomis lieka palatose.

„Sovietmečiu buvo kita tvarka – reikėjo budėti naktimis. Iki Naujųjų metų nebuvo galima net eglutės puošti. Maža to, būtinai švenčių dienomis atsiųsdavo kokius nors tikrintojus, kurie sėdėdavo ligoninėje iki vėlaus vakaro. Prabėgus daugeliui metų sužinojome, kad viena mūsų sanitarė – vargonininko našlė Kūčių išvakarėse ligoninės palėpėje vakarais kepdavo Dievo duonelę, kurią vadindavome „plotkelėmis”. Pasirodo, mūsų bendradarbė sovietmečiu aprūpindavo jomis Prisikėlimo bažnytėlę. Įdomu tai, kad šiam darbui sanitarė pasirinko išties įtarimų nekeliančią vietą. Mat anuometinis ligoninės vyriausiasis gydytojas buvo didelis ateistas”, – pasakojo J.Vasilavičienė.

Gelbsti ir bažnyčiose

Greitosios medicinos pagalbos stoties pamainos vyresnioji gydytoja Danguolė Vaikšnienė pasidžiaugė, kad pastaraisiais metais vis mažiau kauniečių tenka vežti į ligonines, Traumatologijos punktą. „Žmonės tapo atsargesni, budresni. Manau, kad to išmokė žiniasklaida, kuri Naujųjų metų pirmosiomis dienomis pranešdavo apie sužalotus ar susižalojusius, pavyzdžiui, dėl neatsargaus elgesio su įvairiais šventiniais sprogmenimis”, – kalbėjo D.Vaikšnienė.

Anot gydytojos, po gausių vaišių paūmėja lėtinės virškinamojo trakto ligos, Kalėdų švenčių dienomis padaugėja iškvietimų į pamaldas bažnyčiose, kur dėl spūsties silpnesnės sveikatos žmonės alpsta. Traumuotų žmonių padaugėja sausio pirmosiomis dienomis. Dažniausiai jie būna dar neišsiblaivę po gausių vaišių, nekritiškai vertina savo būklę ir todėl būna sunku teikti medicinos pagalbą.

„Švenčių dienomis ir naktimis mes neturime laiko švęsti, budime ne tik stotyje bei pastotėse, bet ir renginiuose, kad galėtume kuo greičiau suteikti pagalbą žmonėms, kuriems jos prireikia. Štai gruodžio 31-ąją budėsime ir Rotušės aikštėje, kur vyks didžioji šventė. Mūsų patirtis byloja, kad šioje aikštėje dauguma susižalojusiųjų – jaunimas, padauginęs alkoholio. Galbūt šiemet bus išimtis?” – spėliojo D.Vaikšnienė.

Per Kūčias gimdo mažiau

P.Mažylio gimdymo namų vadovo Eugenijaus Valasevičiaus teigimu, šiuose gimdymo namuose paskutinį metų mėnesį gimsta apie 100 mažylių. „Per savo ilgametę praktiką esu pastebėjęs, kad per Vėlines ir Kūčias moterys beveik negimdo – viena ar dvi, o štai per Kalėdas – penkios šešios. Manau, kad būsimas mamas stipriai veikia psichologinis faktorius”, – samprotavo E.Valasavičius.

Gydytojas atkreipė dėmesį ir į tai, kad dėl suprantamų priežasčių moterys labai nenori gimdyti prieš pat Naujųjų metų atėjimą ir labai džiaugiasi gimusiuoju pirmosiomis sausio minutėmis. Kūčių ir Kalėdų dienomis gimdyvių valgiaraštyje atsiranda ir tradicinių šventinių patiekalų, o gydytojai ir kitas ligoninės personalas trumpam susėda prie kuklaus šventinio stalo. Net ir Bažnyčios draudimo laikotarpiu P.Mažylio gimdymo namuose pleveno krikščioniška dvasia.

„Nesvarbu – Kūčios ar Velykos, budėjimų metu visuomet paragaudavome tradicinių valgių, nes darbo gimdykloje būdavo mažiau nei įprastai. Čia dirbusios medicinos seserys krikštydavo visus naujagimius, su meile vystydavo juos į šimtą kartą skalbtus vystyklus, nes niekas sovietmečiu nežinojo, kas yra sauskelnės ir kiti panašūs dalykai. Medicinos seserys vaikus krikštydavo, beje, ir paprastomis dienomis, nes draudimo metai buvo priartinę Dievą prie žmonių. Apie tai bylojo ir tuščia Moterų konsultacija Kūčių ar Kalėdų vakarą”, – prisiminė gydytoja ginekologė Birutė Tiknevičiūtė.

Moteriškos gudrybės

Odontologijos klinikos „Arinija” gydytoja Virginija Juodikienė įsitikinusi, kad negalima prieš didžiąsias metų šventes pradėti svarbių darbų. „Likus trims savaitėms iki Kalėdų aš jau nebeplombuoju dantų šaknų kanalų, nes nėra šimtaprocentinės garantijos, kad neprasidės koks nors ūmus procesas, sugadinsiantis pacientui šventes”, – nuoširdžiai prisipažino gydytoja. Gal todėl jai neteko švenčių dienomis skubiai teikti pagalbos savo pacientams.

„Dabar Kūčių dieną vyrų pacientų paprastai būna daugiau nei moterų, nes jos užimtos namų ruoša. Sovietmečiu netrūkdavo pacientų iki vėlaus Kūčių vakaro, nes žmonės nenorėdavo prarasti savo eilės, kurios jie laukdavo savaitėmis. O štai kovo 8-ąją paskirdavau ateiti vien vyrams ir kabineto kampe iš anksto pastatydavau kibirą su vandeniu gėlėms merkti”, – pasakojo V.Juodikienė.

Virginija Skučaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.