Ubagų karalius nėrė į kūrybą

Skandalais pagarsėjęs buvęs Seimo narys Vytautas Šustauskas pasekė įvairaus kalibro politikos veikėjų pėdomis. Jis pabandė įsiamžinti parašęs knygą.

Dar iki Naujųjų metų Lietuvos laisvės sąjungos vadovas tikisi sulaukti iš Vokietijos pirmųjų kelių šimtų savo knygos „Laisvė ir kraujas” egzempliorių.

500 puslapių knyga yra gausiai iliustruota. Jos savikainą dar pabrangino neseniai aptikti keli aplankai nuotraukų. Bet naujai iškeptas rašytojas didžiavosi, kad leidinys bus pačios aukščiausios kokybės.

Buvo susidurta ir su viena problema – V.Šustauskas neatsimena kai kurių žmonių vardų. Todėl jis pasiūlęs prie tokių pavardžių rašyti tiesiog „ponas”.

Debiutuojantis 60 metų rašytojas tikino, kad stilistės ir redaktorės knygą gyrė. Jos stengėsi išlaikyti autoriaus kalbos ypatybes.

„Matyt, man prigimty yra duota Dievo”, – svarstė „ubagų karaliumi” save tituluojantis V.Šustauskas. Jis pridūrė sutikęs nemažai žmonių, kurie nemoka rašyti, bet puikiausiai remontuoja radijo aparatus.

Elgėsi kaip vadybininkas

Pasiteiravus, kas parėmė tokį brangų iliustruotos knygos leidimą ant olandiško popieriaus, V.Šustauskas ilgai išsisukinėjo, pasakojo skambinęs net į Vyriausybę, minėjo savo brolį stambų ūkininką.

Vėliau autorius paaiškino Klaipėdos universitete įgijęs vadybininko specialybę, todėl elgiasi kaip vadybininkas. Jis tikisi pardavęs pirmus kelis šimtus egzempliorių sumokėti už kitų knygų leidimą.

Buvęs Seimo narys neabejojo, kad gal vėliau bus išleisti dar keli leidimai, tuomet jis gal net praturtėsiąs.

Nepavyksta tapti valdininku

Pinigų už knygą politikui reikia ir pragyvenimui.

V.Šustauskas niekaip neranda darbo, kurio pradėjo ieškoti gavęs aukštojo mokslo diplomą. Per metus jis parašęs net penkis gyvenimo aprašymus, bet dar nesulaukęs teigiamo atsakymo. Visi atsakydavę: „Lauk skambučio”.

Buvęs parlamentaras daro išvadą, kad visose įstaigose dirba bailiai. Ypač jį įžeidė Kauno mero Arvydo Garbaravičiaus elgesys.

Mat V.Šustauskui nepavyko įsidarbinti savivaldybėje bei pradėti valdininko karjeros.

Tikisi susigrąžinti Kauną

Knyga gali būti panaudota per rinkimų kampaniją. Buvęs Kauno meras V.Šustauskas teigė „susigrąžinsiąs Kauną” per artėjančius savivaldybių rinkimus.

V.Šustauskas džiaugėsi kažkur perskaitęs, kad niekas nėra taip tobulai įvaldęs masių psichologijos kaip jis.

Politikas prisiminė – per rinkimus pas jį buvo atvykusios politologės studentės. Jos pasisiūlė už tūkstantį litų padėti ruoštis rinkimams ir formuoti jo įvaizdį.

Tai išklausęs V.Šustauskas pasiūlė joms pirma užaugti, nes jis pats galįs jas daugiau šiuo klausimu pakonsultuoti.

Šešėlinis pasaulis gerbia

Be kitų dokumentų, šioje knygoje spausdinamas ir prokuratūros raštas, kad V.Šustauskas nepriklausąs nusikalstamoms grupuotėms.

Kaunietis gyrėsi „Lietuvos rytui”, kad jei būtų paprašęs Henriko Daktaro, kuris dabar uždarytas už grotų, pinigų knygai išleisti, tikrai būtų gavęs.

„Bet aš jo neprašau, todėl mane jis ir gerbia”, – paaiškino politikas. Jis priminė, jog H.Daktaras irgi yra išleidęs knygą.

V.Šustauskas teigė bendravęs ne tik su H.Daktaru, bet ir su daugeliu kitų Lietuvos nusikalstamo pasaulio šulų. Bet jų nebijąs, nes nėra jiems skolingas pinigų. Banditai tokius žmones esą gerbia.

Jis pasakojo klausinėjęs Panevėžio „tulpinių” apie jų veiklą ir išsiaiškinęs, kad šie užpuldavo tiktai tokius tolimųjų reisų krovinius, kurie buvo nelegaliai praleidžiami per sieną.

Apie tai esą pranešdavę patys muitininkai. Nusikaltėliai nežudydavę tų vairuotojų, kurie nesipriešindavę. Taigi kalčiausi – muitininkai.

Leidinį pardavinės ir Seime

V.Šustausko teigimu, jis kasdien gaunąs paraiškų knygai įsigyti. Esą jau kreipęsi jo talento gerbėjai iš Alytaus, Radviliškio, Telšių, skambinę net iš Vilniaus. Kai kurie užsisakę po 500 egzempliorių. Jo knygos pageidavę net Argentinoje.

Autorius sumanęs pardavinėti leidinį ir Seime. Tik jis įvilksiąs knygą į celofanuotą apvalkalą, kad jos prieš nusiperkant nebūtų galima vartyti. Nori pirkti – perki, o po to skaitai.

Jis tikisi parlamentarams savo knygas pardavinėti po 50 litų, nes yra matęs, kaip kiti kovotojai už laisvę Seime savo leidinius pardavinėja po 60 litų, nors šie – minkštais viršeliais ir be iliustracijų.

Suskaičiavo litrus kraujo

Knygoje, anot V.Šustausko, apžvelgiamas 18 metų kovos kelias.

Pavadinimas „Laisvė ir kraujas” kraują atspindi tiesiogiai. Gavęs iš Statistikos departamento duomenis, kiek kuriais metais Lietuvoje nušauta žmonių, autorius apskaičiavęs, kiek susidarytų litrų kraujo.

„Pridėjus nušautųjų artimųjų ašaras, tame skystyje paskęstų visa Lietuva”, – baisėjosi autorius.

Leidinyje taip pat yra ir V.Šustausko straipsnių, kuriuos jis 10 metų spausdino „Kauno dienoje”, taip pat žmonių atsiliepimų.

Prisipažino nesąs akmeninis

Nemažai vietos knygoje pradedantis rašytojas skyrė ir savo patirtai avarijai šių metų pavasarį aprašyti, kai sprukdamas nuo pareigūnų rėžėsi į vilkiką ir keliskart mašina apsivertė. Jam buvo nustatytas sunkus girtumo laipsnis.

Dėl šio įvykio politikas kaltina žurnalistus, kurie keturiomis kameromis atbėgo filmuoti jo egzamino Klaipėdos universitete, ir dėstytojai buvo priversti jo ko nors paklausti.

„Žmogus juk ne akmeninis”, – guodėsi V.Šustauskas.

Dar visai neseniai pats studijavęs aukštojoje mokykloje V.Šustauskas prisimena Klaipėdos universiteto docentą, kuris esą sakęs: „Aš tavęs nekenčiu, tačiau prieš tave nukeliu kepurę. Turiu du diplomus, bet niekad netapsiu meru. Tu visada rasi išeitį”.

Teisybės į kapus nenusineš

V.Šustauskas išgyvena, kad „rusai valdo Lietuvą”.

Jo manymu, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas tikrai nepakęstų lietuvio, kuris Maskvoje sugalvotų kurti partiją.

Politikas taip pat aprašo savo įspūdžius apie buvimą Kauno meru, Seimo nariu, aiškina, ką per tą laiką jis nuveikė gero.

„Nors šimtas žmonių paskaitę susimąstys – gyvenau ne veltui.

Nenoriu nusinešti teisybės į kapus, o istorikai teisybės neparašys”, – mano leidinio autorius.

Svajoja apie poezijos knygą

V.Šustauskas svajoja ir apie poezijos knygą, kadangi jaunystėje yra parašęs nemažai proginių eilėraščių ir daugumą jų pardavęs vaišių organizatoriams.

Šis kaunietis iki šiol žavisi rusų poeto Sergejaus Jesenino kūryba ir atmintinai deklamuoja jo eilėraščius.
Dalia Gudavičiūtė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.