Suvažiavimas, visam miestui padovanojęs šypsenas

Apdaliję dovanomis vaikus ir jiems pažadėję sugrįžti kitais metais, Kalėdų Seneliai linksminosi įspūdingoje fiestoje

Užvakar Kaune vyko trečiasis pasaulinis Kalėdų Senelių suvažiavimas, į Rotušės aikštę sutraukęs tūkstančius vaikų ir jų tėvelių. Valdininkai džiūgauja, kad tradicija, į kurią anksčiau kėsinosi Vilnius, prigijo būtent Kaune. Renginį vainikavo įspūdingas koncertas su fejerverkais.

Centrinėse gatvėse – gerumo žygis

Iš pradžių Kalėdų Seneliai rinkosi prie eglutės Vienybės aikštėje. Vieni vaikai juos vadino „raudonaisiais žmogeliukais”, kiti nesidrovėdami spaudė jiems ranką ar įsiamžino fotografuodamiesi.

Vėliau Kalėdų seneliai patraukė centrinėmis miesto gatvėmis Rotušės aikštės link. Eisena vis didėjo, išaugusi į maždaug 500 žmonių minią. Antrąją šv.Kalėdų dieną veikė dauguma kavinių ir restoranų. Todėl, priartėjus eisenai, iš užeigų tėveliai išnešdavo vaikus, kad šie pamatytų neįprastą reginį. Miestiečiai eiseną sutikdavo šypsenomis.

Visureigyje įsitaisęs vyriausiasis Kalėdų senelis, save pavadinęs senelių generalisimu, sveikino žmones švenčių proga. Kol eisena priartėjo prie Rotušės aikštės, joje jau vyko koncertas. Aikštėje prekeiviai pardavinėjo saldainius, balionus ir kitas švenčių smulkmenas. Viena po kitos scenoje pasirodė estrados ir klasikinės muzikos žvaigždės, vilkėjusios Kalėdų senelio drabužiais. Koncertavo grupė „Delfinai”, Ovidijus Vyšniauskas, operos solistas Vaidas Vyšniauskas, vaikų ansambliai ir kt.

Užsiėmę vaikai laiškų nerašo

Koncertas sudomino maždaug 5 tūkst. kauniečių. Buvo matyti, kad iš aplinkinių gatvių į jį skubėjo ir pavėlavę Kalėdų seneliai. Aštuonerių metų Evelina sakė, kad Kalėdų seneliui laiško šiemet nerašė. „Bet jis vis tiek man atnešė dovanų knygelę, siuvinėjimo priemones ir šokoladą”, – pridūrė ji. Dvejų metų Pauliuko tėvai pasakojo, kad Kalėdų senelių suvažiavimą sūnus pastebėjo važiuojant pro Vienybės aikštę.

Devynerių metų Jurgita tikino jau nebetikinti Kalėdų senelio egzistavimu. „Dovanas perka tėvai ir seneliai, o laiškams rašyti neturiu laiko, nes reikia ruošti pamokas ir šiaip esu labai užsiėmusi”, – sakė Jurgita.

Kiti vaikai, priešingai, kuo rimčiausiai aiškino, kad Kalėdų senelis gyvena Laplandijoje ir kasmet jiems atneša dovanų.

Atvyko iš įvairių valstybių

Suvažiavimą trečius metus iš eilės globojo Kauno miesto savivaldybė. Valdininkai pasakojo, kad panašaus renginio nėra nė vienoje šalyje. „Nuo 1909 m. tik Kanadoje kasmet vyksta Kalėdų senelių festivalis, – priminė Savivaldybės Renginių organizavimo poskyrio vyriausioji specialistė Irena Simonauskienė. – Ten gatvėmis pražygiuoja ne tik šimtai Kalėdų senelių, bet ir prarieda ant platformų sumontuoti milžiniški įvairių pasakų veikėjai, snieguolės, nykštukai”. Minėtas festivalis trunka net kelias dienas. Tuo tarpu į vienintelį Lietuvoje Kalėdų senelių suvažiavimą atvyko apie 100 baltabarzdžių, nors jų tikėtasi maždaug dviejų šimtų. Didžioji jų dalis Kauną pasiekė įveikę kalnus ir dykumas iš Inžinerijos ir Geležinio Vilko šalių.

„Kariškiai apgailestavo, kad į privalomąją karinę tarnybą kasmet pašaukiama vis mažiau jaunuolių, todėl Kalėdų senelių ir buvo ne tiek daug, kiek tikėjomės”, – apgailestavo I.Simonauskienė. Tačiau užkalbinti miestiečiai Kalėdų senelių suvažiavimo sumanymą vertino itin palankiai.

Pageidauja didesnio biudžeto

Kalėdų senelių suvažiavimui Savivaldybė skyrė 50 tūkst. litų. Pasak renginį organizavusios kompanijos „Šou imperija” direktoriaus Valdo Latožos, suvažiavimo biudžetas neleido pritraukti dar daugiau Kalėdų senelių. „Visi supranta, kad šios dienos Kalėdų seneliams yra darbingiausios, todėl į renginį atvyko tik geros valios Seneliai, – sakė jis. – Jų būtų daugiau, jei renginiui miestas būtų skyręs daugiau lėšų. Su gražiais drabužiais be šimto litų joks Kalėdų senelis nesutiks ateiti”.

Tarp susirinkusių Kalėdų senelių buvo matyti ir apie 10 geruolių, kurie į renginį atvyko tiesiog pamatę skelbimą laikraštyje. Tai reiškia, kad tikrieji Kalėdų seneliai vaikams dovanas neša ne už pinigus, o tiesiog iš geros širdies.

V.Latožos nuomone, trečiasis Kalėdų senelių suvažiavimas yra geriausiai pavykęs iš iki šiol vykusių. „Tai ne mano, o specialistų ir televizijos prodiuserių nuomonė”, – sakė jis. V.Latožos teigimu, gražią tradiciją būtina puoselėti, nes anksčiau Kalėdų senelių suvažiavimą bandė prisivilioti sostinė, bet vilionėms kauniečiai atsispyrė.

Gediminas Stanišauskas

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.