Politikų sprendimas dėl vaikų darželio rekonstrukcijos įžiebė aistras

Neringos padangėje vėl kaupiasi nesantaikos debesys. Miesto politikai ruošiasi mažiausiai dvejiems metams lopšelį-darželį „Ąžuoliukas” paversti statybviete. Ir negana to, ant jo stogo (iškeliant pastatą į viršų) įkurti Meno mokyklą.

Sprendimas ant vaikų lopšelio-darželio „Ąžuoliukas” stogo kelti pastolius ir įrengti patalpas kurorto Meno mokyklai miesto Taryboje buvo priimtas dar 2002 m. Mat miesto politikai nusprendė, jog išlaikyti du atskirus pastatus yra per brangu. Balsuojant dėl šio sprendimo tik vienintelis narys – Arūnas Burkšas – buvo prieš jo įsigaliojimą.

Numatyta Meno mokyklos perkėlimo ir lopšelio-darželio kapitalinio remonto sąmatinė vertė – 7,5 mln. litų.

„Panašių sprendimų miesto Taryba priima nemažai, – kalbėjo A. Burkšas, – tačiau ne visi jų „įgauna kojas”. Buvau šventai įsitikinęs, jog sprendimas po vienu stogu sujungti dvi skirtingo profilio ugdymo įstaigas taip ir liks tik ant popieriaus. Klydau. Kaip tik šiandien miesto politikai svarstys šio sprendimo programą.

Pirmiausia, mane ir dalį miesto bendruomenės neramina projektui skirtos lėšos. Iš valstybės Meno mokyklai yra gauta 900 tūkst. Lt. Kur gausime likusią pinigų dalį, kai metinis Neringos biudžetas siekia 15 mln. Lt. Kyla klausimas, kiek Savivaldybė galės skirti darželio rekonstrukcijai, ir kiek metų darželis bus paverstas statybviete. Neringa jau turi kartų statybų pavyzdį – jau dešimt metų tęsiasi vidurinės mokyklos statybos ir remonto darbai.”

Diskusijos po sprendimo

Lopšelio-darželio „Ąžuoliukas” direktorė Joana Mažeikienė apie galimas darželio rekonstrukcijas sužinojo tik po to, kai miesto Taryboje jau buvo priimtas sprendimas.

„Mes labai sunerimome ir nustebome, jog politikai priėmė tokį sprendimą nepasitarę ir nediskutavę nei su darželio kolektyvu, nei su vaikų tėvų bendruomene. Netrukus pas mus atvyko Savivaldybės architektė Jadvyga Kijauskienė derinti projektą. Susipažinę su būsimomis rekonstrukcijomis, jog ant mūsų darželio stogo bus statomos meno mokyklos patalpos, ne juokais sunerimome. Valdininkė mus pradėjo raminti, aiškino, jog visos mūsų sąlygos bus išpildytos, o kito kelio, kaip namo rekonstrukcija, iškeliant dar vieną aukštą, kuriame įsikurs meno mokykla, nėra. Tikino mus, jog pakeitus langus darželis taps daug šviesesnis, jog vaikučiams bus įrengtas baseinas.

Netrukus po šio projekto pristatymo sušaukėme darželio bendruomenės susirinkimą, kuriame paprašėme dalyvauti ir Savivaldybės darbuotojus. Atvyko vėl ta pati architektė. Ji mums aiškino, jog darželio pastato kapitalinis remontas neįmanomas be dar vieno aukšto iškėlimo. Tokius pačius argumentus mums dėstė ir buvęs Neringos meras Stasys Mikelis, kuris taip pat tikino, jog kito kelio nėra – kaip po vienu stogu sujungti dvi ugdymo mokyklas.

Tėveliai ir darželio kolektyvas dar bandė klausinėti, ar toks sprendimas atitinka higienos reikalavimo normas. Nes aš pati miesto valdžiai buvau siūliusi palėpėje esantį plotą paversti tarnybiniais butais. Tačiau mano siūlymas buvo atmestas.

Man net baisu pagalvoti, kaip reikės dirbti su šešiasdešimt vaikučių, jei čia prasidės statybos. Kai šį klausimą uždaviau valdžiai, jie man atsakė, jog vaikais turiu pasirūpinti aš pati. Galiu rūpintis kaip noriu, tačiau jų visų į savo namus neparsivesiu.”

Lietuvoje analogo nėra

Darželį lankančių vaikučių tėveliai surinkę parašus raštu kreipėsi į miesto valdžią.

„Mes neįsivaizduojame, kaip po vienu stogu gali dirbti dvi priešingo profilio ugdymo įstaigos. Kokios bebūtų šiuolaikiškos izoliacinės medžiagos, neįmanoma, jog nesigirdės grojančių muzikos instrumentų, dainavimo ar šokančių moksleivių garsai. Be to, juk darželis nėra vien tik pastatas – svarbi įstaigos aplinka. Kaip mes, tėvai, galėsime būti ramūs dėl vaikų saugumo, kai po tą pačią teritoriją vaikščios meno mokyklos moksleiviai. Lietuvoje dar tokio analogo nėra.

Jeigu politikai nusprendė imtis tokio drastiško sprendimo, tegul tuomet mums, tėvams, pateikia visų ekspertų teigiamas išvadas, jog toks junginys yra įmanomas ir teigiamas vaikų auklėjimui. Negi vien tik Tarybos narių rankų pakėlimas balsuojant už šį sprendimą gali taip lengvai nulemti mūsų vaikų likimą”, – kalbėjo savo vaiką į darželį leidžianti nidiškė Rasa Norvilienė.

„Kaip bebūtų gaila, miesto Taryboje vyrauja stebėtinas pasyvumas. Žmonės nedrąsūs. Ne kartą, kai balsuojant vienintelis išreiškiu priešingą nuomonę, po posėdžio prieina Tarybos nariai, tapšnoja per petį ir sako „šaunuolis”. Tačiau paklausus, kodėl patys taip nesielgia, neišgirstu jokio atsakymo”, – sakė A. Burkšas.

Tarp dangaus ir žemės

Neringos meno mokyklą lanko 137 Nidos ir Juodkrantės moksleiviai. Čia veikia teatro, dailės, muzikos ir choreografijos klasės. Pasak direktorės Dalios Stančiukienės, patalpos per mažos talentingiems vaikams ugdyti savo gebėjimus.

„Esame tarp dangaus ir žemės. Labai komplikuotas mūsų darbas. Teatralams verkiant reikia salės, kur būtų scena. Dabar mažieji aktoriukai į užsiėmimus bėga tai į Kultūros, tai į Bendruomenės namus. Dažnai pamiršta, kur jiems reikia eiti, praleidžia užsiėmimus. Mums naujasis projektas labai priimtinas, tačiau darželio bendruomenei jis nėra patrauklus”, – kalbėjo D. Stančiukienė.

Meno mokyklos direktorė prisipažino, kad norėtų tikėti statybininkų sąžiningumu: kad jie naudos visas naujausias medžiagas ir ideliai izoliuos meno mokyklą nuo darželio, kad nesigirdėtų triukšmo.

„Su darželio direktore nebuvome susėdę ir neaptarinėjome būsimo gyvenimo drauge. Žinoma, idealiausias variantas būtų turėti atskiras patalpas. Bet gal rastume bendrą kalbą ir negrotumėme bei nešoktume, kai mažyliai miega”, – svarsto D. Stančiukienmė.

Meno mokyklos muzikinę klasę lanko 40 vaikų, kurie groja kanklėmis, fortepionu, akordeonu ir birbyne. Į choreografijos pamokas susirenka 24 šokėjai.

Nemato problemos

Sprendimas dėl Meno mokyklos buvo priimtas, kuomet Neringos savivaldybei vadovavo Seimo narys Stasys Mikelis.

„Sakote, tėvai ir lopšelio-darželio „Ąžuoliukas” kolektyvas sunerimę? Nematau jokios problemos. Jeigu vaikų lopčelio-darželio „Ąžuoliukas” ir Meno mokyklos vadovės prieštarauja tokiam sprendimui, tai reikia ieškoti kitų kelių. O jų tikrai yra. Pagal valstybės investicinį programų projektą Meno mokyklos rekonstrukcijai yra skirta 900 tūkst. Lt. Juos galima panaudoti lopšelio-darželio kapitaliniam remontui. Darželio pastatas yra tikrai prastos būklės ir verkiant reikia keisti langus, kad vaikai nesijaustų kaip kalėjime, šiltinti sienas, sandarinti stogą. O Meno mokyklos rekonstrukcijai galima skirti pinigų iš biudžeto, ar kreiptis į Kultūros ministeriją (mokyklos pastatas yra kultūrinis paminklas) su prašymu skirti lėšų.

Sakote, kad pinigai skirti Meno mokyklai, tai nevalia juos naudoti darželio remontui. Netiesa, galima padaryti korektūrą, svarbu ūkiškai tvarkytis ir be pykčių išspręsti šią problemą.”

Buvęs meras S. Mikelis įsitikinęs, jog Meno mokyklos auklėtiniai, kai jų patalpos bus tvarkomos, gali laikinai prisiglausti vidurinėje mokykloje.

„Nidos mokykloje nėra antrosios pamainos, o juk tie patys moksleiviai lanko ir vidurinę, ir Meno mokyklas. Tai jie po pamokų gali pasilikti ir muzikuoti, dainuoti ir šokti.

Aš jums štai ką pasakysiu: jeigu valdininkas nesugeba išspręsti problemų, tai jį reikia arba atleisti, arba jam nemokėti algos”, – taip mano Seimo narys St. Mikelis.

Politinio skonio konfliktas

Kitaip mano dabartinis Neringos meras Vigantas Giedraitis. „Nelabai suprantu, kokiais tikslais keliamas šitas triukšmas. Kol kas dar niekas neaišku – gruodžio 28 d. dar svarstysime programą. Viena aišku: savivaldybė nėra pajėgi išlaikyti dviejų pastatų – darželio ir Meno mokyklos. Todėl dar 2003 m. ir buvo priimtas toks sprendimas. Tėvai ir darželio darbuotojai sunerimę todėl, kad per mažai su jais kalbama ir diskutuojama”, – kalbėjo meras.

Pasak V. Giedraičio, šiuo metu galvojama, jog į naujai įrengtas Meno mokyklos patalpas virš lopšelio-darželio, įsikels tik dalis kūrybingų vaikų – teatralai ir dailininkai, o kiti liks senajame pastate.

„Kol savivaldybė bus pajėgi išlaikyti, tegul dalis užsiėmimų vyks senosiose patalpose”, – teigė meras, nors pokalbio pradžioje tikino priešingai.

Meras taip pat neigia ir būsimo projekto sąmatinę vertę siekiant 7,5 mln. Lt. „Yra gauti 900 tūkst. Lt iš valstybės Meno mokyklos pastato perkėlimui, iš miesto biudžeto dar planuojama skirti apie 3 mln. Lt. stogo tvarkymui ir darželio kapitaliniam remontui. Planuojama darbus pabaigti per dvejus su puse metų. Nors statybų laikotarpiu ir bus sunku išspręsti klausimą dėl vaikų darželio lankymo, manau, kad rasime geriausią išeitį.

Visas šis reikalas turi politinį skonį. Matyt, kažkas jau pradėjo ruoštis rinkimams. Aš esu visiškai ramus. Neturiu nei mažų vaikų, nei anūkų. Ir draugo neturiu, kuris prašytų nusipirkti Meno mokyklos pastatą”, – sakė Neringos meras V. Giedraitis.

Ingrida Albrechtienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.