Prezidentas kyla į kovą prieš Seimą

Kultūros ir sporto renginių lankytojų piniginės ir toliau plonės.

Kalėdų išvakarėse prezidentas Valdas Adamkus vetavo Seime priimtą Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisą, kuria numatyta nuo 18 proc. iki 5 proc. sumažinti visų rūšių meno ir kultūros bei sporto renginių lankymui taikytą pridėtinės vertės mokestį (PVM).

Nustatyti tokį PVM minimumą šiems renginiams leidžia ir Europos Sąjungos direktyva.

Sumažinti PVM tarifą meno ir kultūros bei sporto renginių lankymui siūlė Seimo Biudžeto ir finansų komitetas. Už šią pataisą balsavo net 83 įvairioms frakcijoms priklausantys politikai.

Nė vienas parlamentaras neprieštaravo šiai pataisai. „Mes buvome įsitikinę, kad paprastiems žmonėms plačiau atsivers kultūros ir sporto salių durys”, – „Lietuvos rytui” vakar sakė Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto vadovė Audronė Pitrėnienė.

Prezidentas įžvelgė spragų

Bet parlamentarų argumentai neįtikino šalies vadovo. Jo teigimu, lengvatos esą iškraipo mokesčių sistemą, mažina jos skaidrumą, kuria paskatas jomis piktnaudžiauti, apsunkina mokesčių administravimą bei privilegijuoja atskirų produktų gamintojus ar paslaugų teikėjus, o kitus diskriminuoja.

Be to, prezidento teigimu, įstatyme įtvirtintas lengvatinis 5 proc. PVM tarifas esą būtų naudingas tik pelno siekiantiems rinkos dalyviams, nes tokio tikslo neturinčioms kultūros įstaigoms dabar ir taip taikomas nulinis PVM tarifas.

Valstybei, skatinančiai žmones lankyti meno, kultūros bei sporto renginius, būtų tikslingiau paramą teikti renginius organizuojantiems asmenims biudžeto lėšomis konkursiniu principu negu taikyti mokesčių lengvatas.

Kaimynai moka daug mažiau

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininką Joną Lionginą nustebino toks sprendimas. Anot parlamentaro, šalies vadovo išdėstyti motyvai yra standartiniai.

Tokius esą jau septynerius ar daugiau metų kartoja Laisvosios rinkos instituto atstovai.

„Aš manau, kad šalies vadovas pataisas vetavo į jas neįsigilinęs”, – pareiškė J.Lionginas.

Nė viena kaimyninė šalis nebetaiko maksimalaus PVM tarifo bilietams į kultūros bei sporto renginius.

Pavyzdžiui, Latvija dar prieš įstodama į Europos Sąjungą išsiderėjo nulinį tarifą kultūros, meno ir sporto renginių bilietams.

Estijoje kultūros ir sporto renginių laikymui taikomas 5 proc., o Lenkijoje bei Čekijoje – 7 proc. lengvatinis PVM tarifas.

„Manau, kad dėl nuolat didėjančios konkurencijos tarp valstybių vertėtų ir Lietuvoje taikyti lengvatinį tarifą”, – įsitikinęs komiteto vadovas.

Mokestį sumoka vartotojas

Parlamentaras atmetė nuogąstavimus, kad, nepaisant priimtos pataisos, bilietų kainos žiūrovams esą nesumažėtų, o gautas pelnas atitektų renginių organizatoriams.

J.Liongino teigimu, pridėtinės vertės mokestį sumoka galutinis vartotojas, šiuo atveju – žiūrovas: „Įmonėms visiškai nesvarbu, koks tarifas, nes šį mokestį vis tiek sumoka vartotojas”.

Lengvatų sąrašas – ilgas

Seimo komiteto vadovo įsitikinimu, sumažinus PVM tarifą kultūros, meno ir sporto renginiams, bilietų kaina sumažėtų: „Ar blogai, kad daugiau žmonių, užuot sėdėję kavinėse ar tuščiai vaikščioję po prekybos centrus, galėtų nueiti į krepšinio varžybas, koncertus?”

Be to, jis pabrėžė, kad lengvatinis 5 proc. PVM Lietuvoje taikomas ir knygoms, vaistams, ekologiškiems bei kai kuriems kitiems maisto produktams, net viešbučių verslui.

Lengvatinis 9 procentų tarifas taikomas gyvenamųjų namų statybos, renovacijos, šiltinimo paslaugoms.

„Ar šiuo veto prezidentas siūlo atsisakyti ir visų iki šiol taikytų lengvatų?” – retoriškai klausė politikas.

Bandys gilintis į motyvus

Svarstant įstatymo pataisą Seimo nariams atrodė, kad žmonėms ji plačiau atvertų koncertų, kino sales. A.Pitrėnienė vakar nebuvo linkusi komentuoti prezidento sprendimo: „Seimui vėl teks grįžti prie šios mokesčio lengvatos, ir tai nėra blogai. Galbūt prezidento motyvai iš tikrųjų verti dėmesio.

Parlamentarai dar labiau įsigilins į šią problemą, nors ir priimant pataisas buvome įsitikinę, kad šis žingsnis teisingas”.

Pagerėtų renginių kokybė

Nacionalinis operos ir baleto teatras yra atleistas nuo PVM, todėl jo vadovui Gintautui Kėvišui Seimo ir Prezidentūros ginčas dėl įstatymo pataisos nėra aktualus.

Tačiau G.Kėvišas vis dėlto įsitikinęs, kad žiūrovams įstatymo pataisa būtų naudinga: „Bilietų kainos dėl to gal ir nesumažės, tačiau renginių organizatoriams gal pavyktų pagerinti jų kokybę. Dabar menkas žmonių mokumas trukdo į Lietuvą pasikviesti aukščiausio lygio atlikėjų.

Tai be nuostolių beveik neįmanoma padaryti. Mokesčio lengvata galbūt leistų renginių organizatoriams kiek sumažinti ir savo išlaidas, padengti aukštos kokybės atlikėjų gastrolių Lietuvoje išlaidas”.
Tadas Ignatavičius

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.