Medus kelia nuotaiką ir gydo kepenis

Dienos tokios trumpos ir tamsios, kad dažnai sunku suprasti, ar dar aušta, ar jau temsta. Kai gamtoje mažiau šviesos, dažnai jos pritrūksta ir mūsų nuotaikai.

Išgyventi tamsos metą gali padėti medus. Juk jį bitės sunešė iš saulės atskleistų žiedų, iš plačių pievų, medumi iš tolo kvepiančių pražydusių liepų. Tamsos ir darganų metą paūmėja įvairūs negalavimai, į kuriuos šiltą metų laiką žmogus nekreipia dėmesio. Nesunku peršalti, jautresniems žmonėms priblėsta nuotaika.

Bus ramesnis miegas

„Šitokį metą medus kiekvienam žmogui gali būti ir daktaras, ir draugas, – sakė senas bitininkas Stasys Steponaitis. – Jei prasta nuotaika, kiekvieną vakarą eidami miegoti būtinai imkite šaukštelį medaus, užsigerkite šiltu vandeniu – bus ramesnis miegas, pamaitintos kepenys. Su medaus šaukšteliu jūs gaunate ir pluoštą saulės spindulių šilumos. Atsikėlus ne tik diena, bet ir „dūšia” atrodys šviesesnė”,- užtikrino bitelių draugas.

Bitininkai sako, kad bitės į medų iš daugybės žiedų sudeda ir šviesą, ir šilumą. Vartojant šį produktą, organizmas gauna tiek energetinių resursų, kiek negali duoti joks kitas maistas. Bičiuliai atkreipia dėmesį, kad mūsų amžinas skubėjimas, nepagarbus požiūris į „Dievo duotą” sveikatą, saulės stoka ir nuolatiniai stresai išklibina pačius žmogaus atsparumo pamatus. Tada pozicijas netrunka užimti ligos ir lenkia žmogų žemyn. Būtina laiku susigriebti ir pradžiai imtis bent gero medaus.

Medaus vonia ramina

Jei mus bando užvaldyti rudeninė depresija, nervina smulkmenos, nuotaiką padės pragiedrinti medaus vonios. Jums malonios vandens temperatūros vonioje reikia ištirpinti 200 gramų medaus, gerai išmaišyti ir pagulėti apie 20 – 30 minučių. Geriausiai prieš miegą, kad labiau atsipalaiduotumėte.

Medaus vonios ramina, stiprina organizmą, maitina odą. Miegas po tokių vonių turėtų būti ramus, sapnai malonūs.

Būtinas kepenims

Tamsos metą daugelis mėgsta valgyti sunkesnį, riebesnį maistą. Tada apsunksta kepenys. Keli šaukšteliai medaus per dieną padėtų joms „atlaikyti spaudimą”. Kepenis patartina dažniau, ne tik per metų tamsą, „patepti medumi”, nes jų būklė labai atsispindi žmogaus nuotaikoje. Bitininkai ir specialistai yra nustatę, kad medus būtinas kepenims, nes gerina jų darbą, nes gauna tinkamų medžiagų rezervą.

Reguliuoja rūgštingumą

Rudenį ir žiemą paūmėja skrandžio ligos. O jei reikia vaikščioti susiėmus skrandį, anokia čia gali būti nuotaika. Teisingai vartojamas medus per kelis mėnesius gali sureguliuoti skrandžio rūgštingumą. Kiekvienas bitininkas pasakys, kaip vartoti: esant padidėjusiam rūgštingumui, medų reikia tirpinti šiltame vandenyje ir išgerti greitai 1,5 – 2 val. prieš valgį, o esant mažam rūgštingumui, medų maišyti šaltame vandenyje ir gerti lėtai, mažais gurkšniais, 5 min. prieš valgį.

Vaistai nuo peršalimo

Tamsų šaltą metą suaugę ir ypač vaikai dažnai persišaldo. Bet kuris prekiautojas medumi pasakys bent dešimtį receptų, kaip vartoti medų nuo peršalimo. Persirgus sunkiu gripu, jėgoms atgauti siūlomas labai senas kaimiškas receptas: imti lygiomis dalimis (po 100 g) medaus, natūralios grietinėlės, žąsies taukų, kakavos miltelių, įspausti vieno alijošiaus lapo sulčių, gerai viską išmaišyti ir gerti po šaukštą du kartus per dieną. Dabar sunkiau gauti žąsies taukų, bet galima, pasiteiravus pas ūkininkus, kas augina žąsis. Dabar kaip tik jų skerdimo metas, žąsys atkeliaus į įvairias miesto prekyvietes. Mažiems vaikams šis receptas netinka, tik paaugusiems – mokykliniams ir suaugusiems žmonėms.

Per metus – 2 kilogramai

Paaugusiems vaikams kiekvieną dieną vietoj kramtomosios gumos reikėtų duoti kramtyti medaus su koriu. Stiprina imuninę sistemą, nesergama sloga, gerklės uždegimais, nepasiduodama gripui.

Senovės Rytų medicinos pasekėjai liudija, kad nuo neatmenamų laikų didžiausią sveikatos stebuklą įvairiausio amžiaus žmonėms ir visais atvejais daro ženšenio šaknies ir medaus antpilas.

Savijautą gali pagerinti ir kosmetikos tikslams naudojamas medus – daromos kaukės. Sveikuoliai medų naudoja ir masažui, druskoms iš stuburo šalinti.

Vienam asmeniui būtina per metus suvartoti bent du kilogramus medaus.

Pasitaiko žmonių, alergiškų medui. Jiems vartoti medaus negalima.

Janina Zvonkuvienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.