Lietuvoje – apmirę kaimai, svetur – šurmulys

Šiemet Kalėdos Pikeliuose (Mažeikių r.) nebus linksmos. Daugybė šio nuošalaus kaimo gyventojų yra išvykę dirbti į Didžiąją Britaniją.

Ištuštėjusių Pikelių gatvėse dabar gali sutikti tik senyvus žmones ir vaikus.

Kur kas linksmiau per šventes bus Rytų Anglijos Norfolko mieste, kuriame kiekvieną mėnesį įsikuria vis daugiau lietuvių.

Norfolko ir kitų miestų gatvėse, gamyklose, užeigose skamba lietuvių kalba.

Čia dabar gyvena ir dirba apie 80 tūkst. imigrantų. Du trečdaliai – iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos.

Atvykėlių tiek daug, kad vietos gyventojai Rytų Angliją jau vadina nauja Baltijos valstybe.

Per pusantrų metų, kai Lietuva įstojo į Europos Sąjungą, svetur laimės ieškoti jau išvyko daugiau kaip 100 tūkst. žmonių.

Ilgisi išvykusio sūnaus

Tarp Norfolko naujakurių – ir pensininkės Stefanijos Kudrešovos 45 metų sūnus, kuris paliko namus Pikeliuose ir su šeima išvyko į Didžiąją Britaniją.

„Kai Vytas su žmona, dukra ir podukra išvažiavo dirbti į Angliją, man pasidarė labai graudu. Aš ilgai verkiau.

Bet dabar džiaugiuosi. Žmonės Pikeliuose turi dvi išeitis – arba išvažiuoti, arba prasigerti.

Čia nėra jokio darbo”, – „Lietuvos rytui” guodėsi moteris.

Tuščių namų – vis daugiau

Netoli Latvijos sienos esantys Pikeliai – apmirę.

Seniūnijos duomenimis, čia turėtų gyventi 500 žmonių, tačiau iš tiesų kaime gyventojų – gerokai mažiau.

Vidury dienos atvykęs į Pikelius gatvėse iš pradžių neišvydau nė gyvos dvasios.

Prie duobėtos pagrindinės gatvės – virtinė apšiurusių namų. Vieni – dar gyvenami, kiti – jau apleisti, be langų ir durų.

Pastatas, kuriame kadaise buvo kultūros namai, – sugriuvęs.

Staiga tolumoje pasigirdo laidotuvių muzika. Netrukus gatvėje pasirodė gedulinga procesija. Mirė dar vienas senas Pikelių gyventojas.

„Čia liko tik seni pensininkai ir vaikai. Visi jauni žmonės išsivažinėjo. Daugybė šeimų su vaikais išvyko dirbti į užsienį.

Kaime daugėja tuščių namų – miršta juose gyvenę seni žmonės, o jų vaikai čia gyventi nenori”, – pasakojo Pikelių bendruomenės pirmininkė Vilija Predininkienė.

Nei darbo, nei ateities planų

Kaimas tuštėja. Darbo vietų nėra. Vietos gyventojai pavydi tiems, kurie gauna darbo „Mažeikių naftos” gamykloje, tačiau tokių laimingųjų – labai mažai.

„Pikeliai – pasaulio pakrašty. Čia nėra ką veikti. Kaimas yra pernelyg toli nuo Mažeikių, kad būtų galima užsiimti kokiu nors verslu.

Nematau jokių perspektyvų Pikeliuose. Net vaikai, kurie mokosi mokykloje, ją pabaigę išvažiuos į kitus miestus studijuoti”, – „Lietuvos rytui” sakė V.Predininkienė.

Tikisi, kad sūnus sugrįš

V.Kudrešovas buvo vienas iš nedaugelio, kuris Pikeliuose turėjo užsiėmimą.

„Sūnus dirbo „Mažeikių naftos” lentpjūvėje, bet ten reikėjo dirbti labai daug, o atlyginimas buvo labai mažas.

Dabar jis uždirba gerokai daugiau. Išvykdamas man pažadėjo kada nors sugrįžti. Juk Vytas Pikeliuose turi namą. Tikisi užsidirbti pinigų ir pagalbiau sutvarkyti tą namą”, – kalbėjo S.Kudrešova.

Džiaugiasi dideliu atlyginimu

V.Kudrešovas su šeima į Didžiąją Britanija atvyko prieš tris mėnesius. Vyras su žmona iškart gavo neblogai apmokamo darbo mėsos perdirbimo įmonėje, o pilnametės dukra bei įdukra įsidarbino biurų agentūroje.

Aštuonias valandas per dieną atvykėliai pakuoja šaldytus viščiukus. Jie uždirba mažiausiai po 25 litus per valandą. Net ir sumokėjus už savo buto nuomą, kiekvienam šeimos nariui per savaitę lieka po 500 litų.

„Čia užsidirbame daug. Planuoju čia dirbti mažiausiai penkerius metus. Mano kaime dabar liko tik labai seni žmonės ir vaikai.

Kartais svajoju, kad mano kaimas vėl būtų toks, koks buvo anksčiau, bet nežinau, ar tai įmanoma”, – laikraščiui „Sunday Times” tvirtino V.Kudrešovas.

Negaili pagyrų darbininkams

Britai, anksčiau šnairavę į atvykėlius iš Rytų Europos, pastaruoju metu juos sutinka išskėstomis rankomis. Darbštūs, klusnūs ir nereiklūs darbininkai laukiami daugelyje įmonių.

Naujausi tyrimai rodo, kad vien iš Rytų Europos atvykę darbininkai šiemet Rytų Anglijos regione sukūrė prekių ir paslaugų, kurių vertė – 360 milijonų svarų (1,8 milijardo litų).

Lietuviai imigrantai jau seniai darbuojasi daugelyje Rytų Anglijos įmonių. Vieni pluša kalakutų fermose, kiti – „Kinnertono” šokolado fabrike.

Nemaža dalis padeda pakuoti Kalėdų dovanas „Boots” parduotuvėms Notingeme ir Lesteryje.

„Tai – puikūs darbininkai. Taip yra dėl to, kad į Angliją jie atvyko tik dėl vienos priežasties – dirbti”, – teigė šokolado fabriko direktorius Clive’as Beechamas.

Šioje gamykloje dirba 570 darbininkų. Iš jų ne mažiau kaip šimtas – lietuviai.

Rytų Anglijos plėtros agentūra neseniai užsakė tyrimą apie atvykėlių darbininkų įtaką regionui.

„Norime, kad atvykusių darbininkų indėlis būtų vertinamas ir suprantamas.

Net jeigu jie ir siunčia uždirbtus pinigus į tėvynę, faktiškai kiekvienas iš jų uždirba mūsų regionui daugiau pinigų negu bet kuris vietinis darbininkas”, – neseniai pareiškė šios agentūros atstovė Sheila Childerhouse.
Saulius Jarmalis

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.