Aukšti postai draugams

Vieną Rusijos dujotiekių valdys artimas V.Putino bičiulis, didelę naftos kompaniją – Dž.V.Bušo bendražygis

Maskvos laikraštis „Kommersant” pranešė, kad naftos kompanijos „Rosneft” direktorių tarybai vadovaus artimas prezidento Džordžo V.Bušo draugas, buvęs JAV prekybos ministras Donaldas Evansas. Leidinys nurodo, kad jam šį postą pasiūlė prezidentas Vladimiras Putinas.

Tai bus pirmas atvejis Rusijoje, kai vienai didžiausių šios šalies valstybinių bendrovių vadovaus užsienietis.

Kas nusipelnė prezidento simpatijų

D.Evanso paskyrimas į tokias atsakingas pareigas liudija, kad aukšto rango užsieniečiai, pelnę asmenines V.Putino simpatijas, gali Rusijoje gauti svarbius postus, nurodo interneto svetainė „NEWS.ru.com”.

Svetainė primena, kad anksčiau buvo pranešta, jog senas Rusijos prezidento pažįstamas – „Dresdner Kleinwort Wasserstein” vadovas Matijas Varnigas, dirbęs Rytų Vokietijos slaptojoje tarnyboje „Štazi”, o po komunizmo žlugimo palaikęs su V.Putinu asmeninius ir tarnybinius ryšius, gavo galimybę kontroliuoti banko „Gazprombank” akcijų paketą. Būtent per šį banką eina didesnė pusė koncerno „Gazprom” finansinių srautų.

Be to, M.Varnigas paskirtas bendrovės „Nort European Gas Pipeline Company” direktoriumi. Kaip tik ši bendrovė bus dujotiekio, kuriuo dujos iš Rusijos eis tiesiai į Vokietiją Baltijos dugnu, operatorė.

Gruodžio pradžioje paaiškėjo, kad senas V.Putino draugas, buvęs Vokietijos kancleris Gerhardas Šrioderis paskirtas naująjį dujotiekį kontroliuosiančios kompanijos akcininkų komiteto pirmininku.

Ir štai dabar į Rusijos valstybinės kompanijos „Rosneft” vadovo postą ateina buvęs JAV prekybos ministras D.Evansas. „Tai turėtų reikšti, kad „Rosneft” gali būti iš dalies privatizuota. Tai taip pat gali būti signalas rinkoms, kad didelės naftos kompanijos veikla bus grindžiama tarptautiniais korporatyvinio valdymo principais”, – nurodo „Kommersant”.

Pasimatymas Kremliuje

„Kommersant” rašo, kad gruodžio pradžioje D.Evansas su vizitu viešėjo Rusijoje. Jis susitiko ne tik su „Gazprom” vadovu Aleksejumi Mileriu, senu savo pažįstamu ekonomikos ministru Germanu Grefu ir gamtos išteklių žinybos vadovu Vladimiru Trutnevu (apie šiuos susitikimus buvo skelbta oficialiai), bet ir su prezidentu V.Putinu.

Pasak laikraščio, kaip tik V.Putinas ir pasiūlė D.Evansui vadovauti „Rosneft”, kurioje valstybės dalis ateinančiais metais turėtų nuo 100 proc. sumažėti iki 51 proc.

„Kommersant” nurodo, kad, jo žiniomis, susitikimas Kremliuje „vyko labai draugiškai”. Laikraštis priminė, kad buvęs JAV prekybos ministras rudenį Jungtinėse Valstijose buvo susitikęs su „Rosneft” prezidentu Sergejumi Bogdančikovu.

D.Evanso paskyrimas „Rosneft” direktorių tarybos pirmininku, be kita ko, turėtų nuraminti tuos Vakarų investuotojus, kuriuos išgąsdino „Jukos” byla ir kurie į Rusiją vis dar žiūri įtariai, pažymėjo svetainė „NEWS.ru.com”.

Priešingos nuomonės

Žinią, kad D.Evansas gaus aukštą postą Rusijoje, penktadienį patvirtino JAV verslo sluoksnių laikraštis „Wall Street Journal”. Laikraštis nurodė, kad tai jam pranešė du gerai informuoti šaltiniai.

Tačiau „Rosneft” vadovybė savo kortų atskleisti neskuba. „Gandų nekomentuojame”, – agentūros „Interfax” korespondentui sakė naftos kompanijos oficialus atstovas.

Tuo pat metu Rusijos vicepremjeras Aleksandras Žukovas pareiškė manąs, kad D.Evansas vadovaus „Rosneft” direktorių tarybai. „Mano nuomone, visiškai normalu, kad aukšto lygio vadybininkai užsieniečiai gauna aukštas pareigas didžiausių Rusijos kompanijų tarybose”, – sakė vicepremjeras.

Tačiau tokia perspektyva džiugina ne visus. Kompartijos frakcijos Valstybės Dūmoje atstovas Olegas Smolinas pareiškė, kad reikia išsiaiškinti visas sumanymo skirti buvusį JAV prekybos ministrą į tokias pareigas aplinkybes.

Parlamentaro nuomone, reikia kreiptis į vyriausybę, kad ji duotų garantiją, jog D.Evanso paskyrimas nesukels pavojaus Rusijos nacionaliniam saugumui. O.Smolinas pastebėjo, jog jis nežino atvejo, kad į tokias aukštas pareigas Amerikoje būtų paskirtas rusas ar kitas užsienietis.

BBC pažymi, kad kol kas neaišku, kokias pareigas kompanijoje „Rosneft” turėtų artimas V.Putino bičiulis, prezidento administracijos vadovo pavaduotojas Igoris Siečinas, jeigu su Kremliaus šeimininko pasiūlymu sutiktų buvęs JAV prekybos ministras.

I.Siečinas dabar yra „Rosneft” direktorių tarybos pirmininkas. Kai kurie analitikai teigia, kad būtent jis buvo atakos prieš „Jukos” iniciatorius.

Dėl „Jukos” puolimo ne kartą savo nepasitenkinimą išreiškė prezidentas Dž.V.Bušas, tačiau oficialiai Kremliui dėl to nepriekaištavo.

Vienmečiai

D.Evansas ir Dž.V.Bušas – vienmečiai, kitais metais jiems sukaks po šešiasdešimt. Anot BBC, juos suartino naftos verslas.

Jiedu susipažino 1975 metais, kai D.Evansas pradėjo dirbti naftos kompanijoje „Tom Brown Inc”. Be to, D.Evanso žmona su dabartiniu JAV prezidentu kartu mokėsi.

1978 metais D.Evansas rinko lėšas Dž.V.Bušo rinkimų kampanijos metu, kai būsimasis JAV lyderis taikėsi dar tik į kongresą. 1994 ir 1998 metais jis aktyviai dalyvavo Dž.V.Bušo kampanijose jam pretenduojant į gubernatoriaus postą.

D.Evansas itin pasižymėjo 2000-aisiais, kai per prezidento rinkimus į Dž.V.Bušo rėmimo fondą surinko rekordiškai daug lėšų – 100 milijonų dolerių.

Prekybos ministro poste D.Evansas išbuvo ketverius metus. Jis atsistatydino 2004-ųjų rudenį, praėjus vos savaitei po to, kai Dž.V.Bušas buvo perrinktas dar vienai kadencijai. Savo žingsnį prekybos ministras motyvavo noru „sugrįžti į verslą”. Tačiau BBC nurodė, kad Dž.V.Bušas siekė atjauninti savo ekonomistų komandą ir neleisti, kad, „vykdant nepopuliarias reformas, išvengtų smūgio jam artimi žmonės”.

Leonas Žalys

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.