Šventinę nuotaiką temdo rinkliavos

Prasidėjusios rinkliavos švietimo įstaigose tuština ne vienos šeimos piniginę – Kalėdų Senis veltui dovanų nedalija.

Brangiausiai šventė atsieis tėvams, turintiems sumokėti už dovanas ir vaikams, ir pedagogams. Tačiau kalėdinių staigmenų girlianda nesustoja ties mokyklomis ir darželiais. Ji driekiasi iki pat savivaldybės Švietimo skyriaus.

Kvepia pataikavimu

Pakalbinti klaipėdiečiai tikino, jog sprendimą dėl rinkliavos dydžio lėmė tėvų balsų dauguma. Arba garsiausiai rėkiančios mamos. „Kai beveik visi nusprendžia Kalėdoms rinkti po 30 litų, niekur nedingsi”, – sakė vieno mokinio tėvas, neslėpęs, jog solidi „sumestų” litų dalis bus skirta dovanai klasės auklėtojai.

„Brangus pirkinys, ko gero, nesuderinamas su šventa Kalėdų dvasia. Kvepia pataikavimu, korupcija”, – nosį raukė vyras.

Renka pinigus

Daugiau nei šimte uostamiesčio švietimo įstaigų Kalėdoms ruošiamasi skirtingai.

Lopšelinuko močiutė sakė, jog „Giliuke” rinko po 5 litus. Už šiuos pinigus bus pasamdytas Kalėdų Senis, kuris lopšelyje-darželyje vaikams įteiks tėvų nupirktas dovanas. „Mes savajam žadame nupirkti traukinuką”, – planais dalijosi močiutė.

S.Dacho vidurinės mokyklos septintoko mama sakė, jog vaikai keisis 10 litų vertės dovanėlėmis. „Kadangi klasės fonde liko pinigų iš praėjusių mokslo metų, tad pirksime auklėtojai dovaną, dar liks litų ir vaišių stalą jai bei vaikams parengti”, – pridūrė moteris.

Kita tos pačios mokyklos mokinukės mama teigė, jog šventė mokykloje jai kainuos 35 litus – po tiek klasės tėvai nusprendė rinkti.

Lankančio lopšelį-darželį „Papartėlis” sūnaus motina sakė, jog tėvai sutarė rinkti po 20 litų. „Maždaug už pusę šios sumos kiekvienam vaikui bus nupirkta žaisliukas ir saldainių rinkinys. Kiti pinigai bus skirti auklėtojos ir auklytės dovanoms”, – pridūrė moteris.

Įteikia kvietimus

Ji teigė dar nežinanti, kokios dovanos bus nupirktos „Papartėlio” darbuotojoms. „Dabar įprasta darželių ir mokyklų pedagogėms įteikti kvietimus apsilankyti knygyne, kvepalų ar papuošalų parduotuvėse. Žinau, kad paprastai iš grupės ar klasės tėvų surenkama iki 200 litų. Tokie kvietimai pedagogėms dovanojami ir kitomis progomis – ne vien Kalėdų”, – tikino mama.

Tai ne visos išlaidos. Tėvai „sumetė” po 5 litus tam, kad į švietimo įstaigą ateitų Kalėdų Senis. Dar tėvai su savo mažyliais ir auklėtoja žada patraukti į vieną Klaipėdos prekybos ir pramogų centrą. Vaikai linksminsis žaidimų kambaryje, o mamos ir tėčiai su auklėtoja pasėdės kavinukėje.

Džiugina angelai

Prano Mašioto vidurinėje mokykloje dauguma vaikų ir mokytojų kalėdinius stebuklus sukuria kitokiu būdu.

Pasak aštuntokės Evelinos Katauskytės, advento metu pas juos skraido angelai sargai, slapta globojantys mokinius bei mokytojus. Pavyzdžiui, viena mergaitė, parėjusi namo, kuprinėje netikėtai rado pilną saldainių kojinę, o mokytoja, rytą atrakinusi kabinetą, išgirdo skambančią kalėdinę melodiją.

„Mano angelas sargas jau apsireiškė tris kartus. Kabinete netikėtai radau žvakutę, kavos puodelį su šokoladuku, atviruką su šviesiais palinkėjimais”, – prisiminė šios mokyklos direktorė Janina Grigienė.

Iš anksto sužinoję, ką turės globoti, vaikai ir mokytojai stengiasi išlikti nežinomi. Kas buvo tie angelai sargai, keturias savaites slapta dėmesiu ir dovanėlėmis džiuginę savo išrinktuosius, paaiškės gruodžio 23-iąją, paskutiniąją mokslų dieną prieš mokinių atostogas.

Dovanų negauna

„Pas mus mokiniai ir mokytojai traukia burtus, kas ką sveikins”, – sakė M.Mažvydo pagrindinės mokyklos direktorius Vytautas Dumčius. Tačiau jis neatmetė galimybės, kad kurios nors klasės vaikų tėvams gali šauti į galvą nupirkti dovaną auklėtojai – jai pačiai apie tai nežinant.

„Mano požiūris į tokias dovanas – dvejopas. Pateisinu, kad norima savo mylimą mokytoją Kalėdų proga nudžiuginti. Bet klasėje yra ir turtingų, ir skurdžiai gyvenančių šeimų atžalų. Renkant litus dovanai gali kilti konfliktų”, – samprotavo direktorius.

V.Dumčius užtikrino, kad jis pats negauna dovanų. Ir neragina pedagogų „mesti” po kelis litus dovanoms savo viršininkams iš Švietimo skyriaus.”Parodome dėmesį nusiųsdami sveikinimo atviruką”, – tikino V.Dumčius.

Skaudina gandai

Švietimo skyriaus vedėja Laima Numgaudienė neslėpė, jog ją skaudina gandai – neva kai kuriose mokyklose pedagogai renka po kelis litus tam, kad skyriui dovaną nupirktų.

„Gal ir renka, mūsų vardu prisidengdami, nes mes brangių dovanų negauname. Žinome, ką galime ir ko negalime priimti”, – tikino moteris.

Jai dėmesys prieš šventes – malonus dalykas. „Nors dirbame ne dėl dovanų, bet džiugina kalėdiniai atvirukai ar suvenyrai – angelai, žvakės”, – sakė vedėja, neatsisakanti ir kitokių dovanų – saldainių ar šampano.

Trūksta skaidrumo

„Kur nėra aiškumo ir skaidrumo, ten galima korupcija”, – dienraščiui sakė Rytis Juozapavičius, „Transparency International” Lietuvos skyriaus direktorius.

Be kitos veiklos, šis tarptautinės organizacijos padalinys, skatinantis nepakantumą korupcijai, organizuoja tyrimus.

„Korupcijos apraiškų tyrimas atskleidė, jog kas penktas žmonių susidūrimas mūsų šalies mokyklose baigėsi neoficialiu atlyginimu. O šiųmetinis korupcijos barometras parodė, jog Lietuvos švietimo sistemos korumpuotumas siekia 3,1 balo, kai 5 balai reiškia absoliutų korumpuotumą”, – paskutiniuosius tyrimus pakomentavo R.Juozapavičius.

Audronė Gliožerienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Šventinę nuotaiką temdo rinkliavos"

  1. Dėkinga

    Galų gale. Tikra tiesa apie Švietimo skyrių. Yra ir šviesių žmonių, bet toks apsileidimas, kad jie kaip baltos varnos. Ačiū Jums Sąžiningieji ir padorieji – ant jūsų Lietuva laikosi.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.