Teismo dalyvius išvadino asilais

Panevėžyje gyvenančios 26 metų Karolinos Vaitulionienės piniginė po vieno jos apsilankymo Panevėžio apygardos teisme paplonės 500 litų.

Taip buvo įvertinti ne pačioje tinkamiausioje vietoje ištarti moters žodžiai: „Asilo galva”.

Ši frazė iš jos lūpų nuskambėjo teismo posėdžio metu. Už nepagarbą teismui K.Vaitulionienė ir buvo nubausta 500 litų dydžio bauda.

Įžeidžiančiais žodžiais pasibaigęs incidentas Panevėžio apygardos teisme įvyko nagrinėjant 30-mečio Egidijaus Armanavičiaus ir 23 metų Martyno Banio baudžiamąją bylą. Vyrai įtariami savavaldžiavimu ir turto prievartavimu.

Bylos duomenimis, K.Vaitulionienė nukentėjusiajam buvo paskolinusi 2 tūkstančius litų. Buvo sutarta, kad po trijų mėnesių žmogus skolą jai grąžins jau su 500 litų dydžio palūkanomis.

Paskolos sutartis buvo įforminta teisiškai.

Tačiau praėjus numatytam laikui, skolininkas pinigų K.Vaitulionienei taip ir negrąžino. Pačios skolos vyras neneigė, bet tvirtino neturįs pinigų jai grąžinti.

Nepavykus atgauti pinigų, moteris paprašė savo brolį M.Banį nuvažiuoti jų paimti. Važiuoti pas sesers skolininką vaikinas pasikvietė vyresnį draugą E.Armanavičių. Pareigūnai M.Banio ir E.Armanavičiaus veiksmus įvertino kaip turto prievartavimą ir savavaldžiavimą.

Bylos duomenimis, savavaldžiavimas peraugo į turto prievartavimą, nes pinigų suma didėjo.

Galutinį tašką šioje istorijoje turės padėti teismas. Savo kaltės nei M.Banys, nei E.Armanavičius nepripažįsta. Sprendimas šioje baudžiamojoje byloje dar nėra priimtas. Manoma, kad jis bus paskelbtas kitą antradienį.

Apklausė kaip liudytoją

Šioje baudžiamojoje byloje K.Vaitulionienė buvo pripažinta liudytoja ir davė parodymus. Po apklausos teisme moters dalyvavimas tolimesniame bylos nagrinėjime jau buvo neprivalomas, tačiau į posėdžius ji atvyko kaip stebėtoja. Tądien teisme vyko nukentėjusiojo apklausa.

Bylos nagrinėjimo metu K.Vaitulionienė sunkiai nustygo savo vietoje. Nukentėjusiajam bei teisiamiesiems duodant parodymus replikavo. Neapsikentęs teisėjas net du kartus perspėjo moterį liautis tai daryti.

Bylos nagrinėjime padarius nedidelę pertraukėlę ir teisėjui išėjus iš posėdžių salės, K.Vaitulionienė ėmė kažką aiškintis su nukentėjusiuoju.

Vėl prasidėjus posėdžiui, moteris nerimo, todėl teisėjas paprašė jos išeiti iš teismo salės. Tarpduryje atsisukusi K.Vaitulionienė staiga drėbtelėjo: „Asilo galva”.

Iš netikėtumo trumpam žadą praradę proceso dalyviai iš pradžių net nesuprato, kuriam iš jų ši replika buvo skirta. Tik iš konteksto buvo galima numanyti, jog tokius žodžius ji taikė nukentėjusiajam, o ne teisėjui.

Po šio išsišokimo K.Vaitulionienei buvo liepta vėl sugrįžti į posėdžių salę. Netrukus teisėjas ir priėmė nutartį nubausti ją 500 litų bauda.

Nevaldo savo emocijų

Tokie atvejai, kad už netinkamą elgesį teismo posėdžio metu būtų piniginėmis baudomis baudžiami žmonės, nėra dažni.

„Panevėžio ryto” pakalbinti teisėjai neslėpė, jog nagrinėjant bylas jiems tenka visko išgirsti. Posėdžių metu aistros tarp proceso dalyvių neretai virte verda.

Žmonės į teismo posėdžius kartais ateina kaip į susirinkimą. Mano, kad gali bet kada replikuoti. Tačiau šnekėti posėdžio metu gali tik proceso dalyviai ir tik leidus teisėjui.

„Nuaidėjus baimės šūksniui ar netyčia garsiau išsprūdus žodžiui, juos praleidžiame pro ausis, tačiau kai tai daro piktybiškai, nereaguoti negalime”, – kalbėjo teisėjai.

Paprastai užtenka žodinio perspėjimo ir netinkamai besielgiantys asmenys patys susipranta.

Moterys būna piktesnės

Paklausti, kas dažniau nesilaiko rimties teismo rūmuose, teisingumo sargai teigė, jog moterys.

„Jos labiau emocingesnės, greičiau įsiaudrina ir ilgiau nenurimsta nei vyrai. Šiuos užtenka perspėti tik vieną kartą ir nereikalingų replikų niekas nebelaido”, – kalbėjo teisėjai.

Neretai žodiniai barniai kyla, kai į bylos nagrinėjimą susirenka vadinamosios teisiamųjų ir nukentėjusiųjų palaikymo komandos.

„Tada, žiūrėk, ir prasideda jų tarpusavio nesutarimai. Liudytojams ar kitiems proceso dalyviams duodant parodymus, jie ima burbuliuoti, mėtyti įvairias replikas”, – pastebi teisėjai.

Kaip minėjo Panevėžio apygardos teismo pirmininkas Tomas Zdanavičius, yra pasitaikę atvejų, kai dėl netinkamo elgesio iš posėdžių salės buvo net pašalinti patys teisiamieji.

„Tačiau tokie atvejai itin reti, galima juos suskaičiuoti ant vienos rankos pirštų”, – kalbėjo T.Zdanavičius.

Nubaudė areštu

Prieš mėnesį vienas netinkamai Panevėžio miesto apylinkės teisme besielgęs neblaivus vyras net buvo nubaustas 10 parų arešto.

Nagrinėjant baudžiamąją bylą jis dalyvavo kaip žiūrovas. Liudytojams paprašius išeiti iš posėdžių salės, neblaivus vyras ėmė ieškoti sau patogesnės vietos, iš kur galėtų stebėti, kas vyksta teisme.

Nebesiorientuodamas ką daro, nuo alkoholio apsvaigęs žiūrovas posėdžio metu pradėjo repečkoti tiesiog per kėdžių eiles. Perspėtas liautis, savo elgesiu vis tiek toliau kliudė teismui dirbti.

Paprašytas išeiti pradėjo garsiai keiktis. Tuomet teisėja paprašė konvojaus pareigūnų sulaikyti triukšmadarį ir jį nubaudė 10 parų areštu.

Prieš keletą metų panašus atvejis Panevėžio apygardos teisme jau buvo nutikęs. Tąkart sumaištį vienos baudžiamosios bylos nagrinėjimo metu buvo sukėlęs 27 metų Aidas Skopas.

Posėdžių salėje neblaivus stambaus sudėjimo vyras pasirodė tuomet, kai buvo apklausiamas vienas teisiamųjų. Atsisėdęs žiūrovams skirtoje vietoje A.Skopas iš pradžių elgėsi ramiai, tačiau netrukus ėmė kažką sau po nosimi burbėti.

Galiausiai, kai vienas teisiamųjų neatsakė į prokurorės klausimą, A.Skopas garsiai jį pakartojo. Iškart per salę nuvilnijo juoko bangą ir teismo darbas trumpam buvo sutrikdytas.

Po tokio išsišokimo vyriškį policijos pareigūnai išvedė iš salės, tačiau po kelių sekundžių vėl atsidarė durys ir išvestasis garsiai sušuko: „Parazitas!”

Tąkart A.Skopui buvo nustatytas vidutinio girtumo laipsnis. Už nedidelį chuliganizmą A.Skopas buvo nubaustas 300 litų bauda.

Darius Krasauskas

„Panevėžio rytas”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.