Pajūrio miestai kirto atgal

Kuršių nerijos mylėtojais pasivadinusios organizacijos siūlymas naikinti Neringos savivaldybę sulaukė oficialios reakcijos.

Vakar posėdžiavusi Neringos miesto taryba vienbalsiai priėmė kreipimąsi į aukščiausius pareigūnus. Jame visų neringiškių vardu reiškiamas griežtas protestas dėl neteisėto, brutalaus ir šmeižikiško puolimo prieš Savivaldybę.

„Esame įsitikinę, kad tokie pasiūlymai kelia grėsmę savivaldai ir šalies demokratinei santvarkai. Minimas pareiškimas sukurtas Neringoje negyvenančių žmonių, jis neatspindi Neringos bendruomenės nuomonės. Neringos savivaldybės taryba atsakingai pareiškia, kad bet kokie teiginiai apie giliavandenį uostą, tarptautinį oro uostą, tarptautinį telekomunikacijų centrą, tunelį po Kuršių mariomis tėra spekuliacijos, kadangi Neringos savivaldybės taryba šių klausimų nesvarsto”, – be kita ko, rašoma kreipimesi.

Neringos politikai prašo prezidento, Seimo ir Vyriausybės imtis veiksmų, kurie apgintų savivaldą ir nustatytų LR Aplinkos ministerijos ir jos padalinių funkcijas bei kompetencijos ribas.

Be to, kai kurie Neringos miesto tarybos nariai neatmeta galimybės asmeniškai kreiptis į teismą dėl šmeižto, nes juos vadinamosios Kuršių nerijos mylėtojų bendruomenės pareiškimai įžeidė.

Žinia, keliasdešimtį narių, daugiausiai – vilniečių, vienijanti bendruomenė ragino Seimą ir Vyriausybę panaikinti Neringos savivaldybę ir įvesti čia tiesioginį valdymą.

Neringos miesto taryba aptarė galimybę inicijuoti dar vieną kreipimąsi į aukščiausius šalies vadovus dėl Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorės Aurelijos Stancikienės veiklos. Esą ji būdama valstybės tarnautoja skleidžia nekompetentingą informaciją.

Taip pat planuojama pasikviesti į Neringą Aplinkos ministrą Arūną Kundrotą, kad jis pats pamatytų, kas teisus.

Beje, vakar dar vieną pareiškimą išplatino ir keturių pajūrio savivaldybių merai, šių metų birželį pasirašę bendradarbiavimo sutartį „Quattro”.

Klaipėdos, Neringos, Klaipėdos rajono ir Palangos merai Rimantas Taraškevičius, Vigantas Giedraitis, Vaclovas Dačkauskas ir Pranas Žeimys vakar taip pat oficialiai kreipėsi į prezidentą, Seimą bei Vyriausybę ir paragino stiprinti savivaldybių savarankiškumą.

„Pastaruoju metu vis dažniau net iš aukštų tribūnų pasigirsta raginimai apriboti savivaldybių teises ar net įvesti tiesioginį valdymą kai kuriose savivaldybėse. Noras apriboti Lietuvos žmonių savivaldos teises turi tik vieną tikslą – sutelkti šalies valdymą nedidelės Vilniaus biurokratų grupės rankose ir taip pagerinti sąlygas korupcijos plėtrai, – rašome kreipimesi. – Esame įsitikinę, kad siekiai apriboti savivaldybių teises neatitinka mūsų žmonių lūkesčių, yra priešiški Konstitucijoje įtvirtintoms atviros, teisingos, darnios pilietinės visuomenės nuostatoms”.

Keturių pajūrio savivaldybių merai kviečia prezidentą, Seimą ir Vyriausybę imtis neatidėliotinų veiksmų savivaldybių savarankiškumui stiprinti.

Edita Užkuraitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.