Žemės neatgavę Vilnijos krašto gyventojai ketina tęsti protesto akcijas

Vilniaus krašto gyventojai, neatgavę savo žemės, ir dėl to šią savaitę surengę protesto akciją, ketina tokias akcijas rengti ir toliau, jeigu per artimiausius mėnesius žemės grąžinimo teisėtiems savininkams klausimas nebus sprendžiamas iš esmės.

„Jeigu nebus atsižvelgta į mūsų reikalavimus, mes tęsime protesto akcijas prie ES ir NATO valstybių ambasadų ir tarptautinių organizacijų būstinių”, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje Seime sakė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis, Seimo narys Valdemaras Tomaševskis, cituodamas mitingavusių Vilnijos krašto gyventojų kreipimąsi į Lietuvos Prezidentą Valdą Adamkų, Seimo Pirmininką Artūrą Paulauską ir Ministrą Pirmininką Algirdą Brazauską.

Kreipimesi pažymima, kad praėjus beveik 15 metų nuo mūsų valstybės įsipareigojimo sovietų nacionalizuotą žemę grąžinti teisėtiems savininkams, apie pusę jų Vilniaus mieste, Vilniaus, Šalčininkų ir Trakų rajonuose iki šiol neatgavo savo žemės.

Pasak V. Tomaševskio, situacija ne tik nepagerėjo, bet net pablogėjo.

„Turime tokią informaciją, kad prasidėjo žemės atiminėjimo procesas net iš tų, kuriems prieš 5-10 metų žemė buvo pamatuota, bet apskritis laiku nesutvarkė dokumentų”, – sakė parlamentaras. Jo duomenimis, atgavę žemę savininkai yra šantažuojami ir reketuojami ją parduoti.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis V. Tomaševskis sakė manąs, kad jeigu būtų noras, iki 2007 metų būtų galima grąžinti žemę savininkams.

Jo nuomone, Lietuvos Prezidentas, kuris neturi žemės sklypo, ypač galėtų padėti žmonėms atgauti žemę. Parlamentaro teigimu, didelių galimybių čia turi ir Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

V. Tomaševskis mano, kad žemės grąžinimo proceso eiga turi būti paviešinta, nes šiuo metu, anot jo, nėra tikslių duomenų, kiek žemės atgavo vietiniai gyventojai, o kiek ją persikėlė iš kitų šalies vietovių.

Parlamentaro neoficialiais duomenimis, Vilnijos krašte tik apie 40 proc. buvusių savininkų atgavo savo žemę, bet aplink Vilnių esančiose seniūnijose ir pačiame Vilniuje – tik apie 20 proc. „Tai reiškia, kad po 15 metų situacija praktiškai yra kritiška”, – sakė V. Tomaševskis.

Jis atkreipė dėmesį, kad oficialiais Vilniaus apskrities administracijos duomenimis, Vilniaus rajone grąžinta 60 proc. žemės, tačiau tai neatspindi tikrosios padėties, nes neaišku, kiek žmonių atgavo žemę, o kiek ją persikėlė iš kitų vietovių.

Seimo narė, buvusi Vilniaus rajono merė Leokadija Počikovska spaudos konferencijoje pažymėjo, kad Vilniaus krašto gyventojai nebegali atgauti savo žemės, esančios gražiose vietovėse, tačiau ji dalijama kitiems. „Netylėsime, kreipsimės kur įmanoma, nes čia paprasčiausiai pažeidžiamos žmogaus teisės”, – sakė ji.

Savo kreipimesi į šalies vadovus šią savaitę prie Vilniaus apskrities administracijos pastato vykusio mitingo dalyviai teigia, kad nedelsiant turi atsistatydinti Vilniaus apskrities viršininkas Gintaras Gibas ir viršininko pavaduotojas Arvydas Klimkevičius.

Jie taip pat ragina panaikinti apskritis, o jų funkcijas perduoti savivaldybėms ir ministerijoms. Mitingo dalyviai siūlo įteisinti Baudžiamajame kodekse nuostatas, kad už savivaliavimą ir įstatymų pažeidimus vykdant žemės reformą, už žalą, padarytą valstybės ir žmonių turtiniams interesams, nebūtų taikomas senaties terminas.

2005-12-15 13:31

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.