Bankai pratina klientus prie kortelių ir interneto

Branginant paslaugų įkainius tikimasi sumažinti eiles bankų poskyriuose

Kai kurie komerciniai bankai suskubo keisti paslaugų ir operacijų įkainius. Privatūs klientai jau spėjo pastebėti, kad nuo šiol tenka daugiau mokėti bankų poskyriuose išsiimant grynuosius pinigus iš sąskaitų. Tuo tarpu bankininkai tvirtina taip siekiantys pratinti gyventojus kuo dažniau naudotis kortele bei internetu.

Siūlomos alternatyvos

Per pastarąsias savaites į „Kauno dieną” kreipėsi keli skaitytojai, pasipiktinę brangstančiomis bankų paslaugomis. Labiausiai kauniečiai buvo nepatenkinti dėl to, jog užsukus į banko poskyrį tenka mokėti didesnius mokesčius išsiimant grynuosius pinigus iš savo sąskaitos.

„Per vieną mėnesį teko kelis kartus paimti pinigus iš sąskaitos ir tik vėliau pastebėjau, kad už tai bankas nusirašė net 50 litų”, – piktinosi vienas kaunietis, pasigedęs apie tai išsamesnės informacijos.

Tuo tarpu šalies komercinių bankų atstovai „Kauno dienai” vienbalsiai aiškino, jog paslaugos branginamos norint kuo daugiau klientų paskatinti naudotis kortele ir internetu, nes tai – paprasčiau ir pigiau nei gaišti laiką bankų poskyriuose.

Didžiausio Lietuvoje komercinio SEB Vilniaus banko darbuotojai tvirtina, kad naujovės šalies bankų rinkoje koreguoja ir senus įpročius, tad mokamosios kortelės ir atsiskaitymai internetu pamažu keičia grynuosius pinigus.

„Tie kauniečiai, kurie mėgsta skaičiuoti, jau pastebėjo, kad atlikti pervedimus internetu yra pigiau nei įprastu būdu. Mokėjimo nurodymus pateikiant elektroniniais kanalais ar telefonu vietinio pinigų pervedimo įkainiai yra vieni patraukliausių rinkoje – jie kainuoja vos 1 litą”, – akcentavo SEB Vilniaus banko Produktų plėtros departamento direktorius Vytautas Sinius.

Anot jo, atliekant pervedimus įprastu būdu, tai kainuotų 3 litus. Be to, banko paslaugų internetu naudotojai pervedimus tarp savo sąskaitų gali atlikti nemokamai.

Nuo lapkričio 2 dienos grynųjų pinigų išėmimo iš banko sąskaitos įkainis privatiems asmenims yra 0,6 proc. nuo iš sąskaitos išimamos pinigų sumos, o minimalus mokestis – 2 litai.

Visgi yra galimybė nemokėti šio mokesčio: užtenka tik nemokamai pervesti internetu pinigus iš savo banko sąskaitos į mokamosios kortelės sąskaitą, o po to atsiskaitymams naudotis kortele arba pinigus išsigryninti bankomate. Tiesa, kai kurios sąlygos priklauso nuo kortelės tipo, taip pat, ar žmogui pervedamas darbo užmokestis į kortelę, ar ne.

Siekia konsultuoti klientus

„Sampo” bankas vienas paskutiniųjų pakeitė kai kurių operacijų įkainius.

Nuo šios savaitės už grynųjų pinigų išmokėjimą iš sąskaitos privatiems klientams teks sumokėti 0,5 proc. dydžio mokestį nuo išimamos sumos, nors minimalus mokestis kaip kituose bankuose nėra nustatytas. Iki šiol pinigų išgryninimas kainavo 0,4 proc. išimamos sumos.

„Sampo” banko Marketingo komunikacijos departamento vadovė Irena Garbėnienė „Kauno dienai” teigė, jog bankas taip pat siekia skatinti klientus naudotis pažangesnėmis mokėjimo priemonėmis – internetu bei kortelėmis. Pasinaudojus šiomis priemonėmis, grynųjų pinigų išmokėjimo mokesčio galima išvengti.

„Hansabanke” nemokamai grynuosius pinigus iš sąskaitos pačiame banke gali išsiimti tik klientai, sulaukę 60-ies ir daugiau metų. Visiems kitiems gyventojams, norintiems iš savo sąskaitos banko poskyryje paimti ne daugiau kaip 1000 litų, teks mokėti 0,6 proc. dydžio mokestį. O išmokant didesnę sumą, taip pat teks mokėti 0,6 proc. Išmokant sąskaitos likutį klientui, uždarančiam sąskaitą, grynųjų pinigų išmokėjimo mokestis netaikomas, jeigu likučio vertė yra 4 litai arba mažiau.

Nuo gruodžio pradžios paslaugų ir operacijų įkainiai pasikeitė ir banke „Nord/LB Lietuva”. Banko atstovas spaudai Andrius Vilkancas informavo, jog nuo gruodžio 1-osios nebėra taikomas 1000 litų limitas, kuriam nebuvo skaičiuojami mokesčiai. Tačiau visiems „Nord/LB Lietuva” klientams, kuriems „Sodra” perveda pensijas, pašalpas bei kitas socialines išmokas, už išimamus grynuosius pinigus nereikės mokėti nė lito. Kitiems klientams už grynųjų pinigų išmokėjimą iš sąskaitos teks papildomai sumokėti 0,6 proc. nuo sumos, o minimalus mokestis – 2 litai.

„Siekiame, kad klientai naudotųsi elektroninės bankininkystės kanalais. Tai greitesnis ir patogesnis būdas”, – teigė A.Vilkancas, pastebėjęs, kad mokėjimo kortelės bei atsiskaitymai jomis daugeliui gyventojų jau tapo kasdienybe.

„Banko vadybininkai turėtų konsultuoti klientus, o ne vykdyti mechaninius pervedimus bei pinigų išmokėjimus. Tai galima padaryti net neužsukus į banką, pasinaudojant elektroninės bankininkystės privalumais”, – teigė banko atstovas.

Grynieji stumiami iš apyvartos

SEB Vilniaus banko Produktų plėtros departamento vadovo V.Siniaus teigimu, žmonės mielai renkasi patogesnius ir pigesnius būdus tvarkyti savo finansus, o mokamosios kortelės ir atsiskaitymai internetu vis dažniau keičia grynuosius pinigus: „Tokias tendencijas galima pastebėti visame pasaulyje”.

SEB Vilniaus banko paslaugomis internetu naudojasi jau 0,5 mln. Lietuvos gyventojų. Šiais metais internetinės bankininkystės vartotojų augimas net viršijo numatytus planus. Tikimasi, kad jau metų pabaigoje SEB Vilniaus banko paslaugų internetu vartotojų skaičius išaugs iki 520 tūkstančių.

Tuo tarpu šio banko išduotų mokamųjų kortelių skaičius viršijo vieną milijoną. Iš viso šalies komerciniai bankai jau yra išdavę tris milijonus mokamųjų kortelių.

Anot V.Siniaus, gyventojai prekybos vietose vis dažniau atsiskaito mokamosiomis kortelėmis, o ne grynaisiais. Per devynis šių metų mėnesius, palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, mokamųjų kortelių apyvarta prekybos vietose Lietuvoje išaugo 43 procentais.

Bankų atstovai tikisi, kad šiemet prieš šventes pavyks išvengti techninių nesklandumų, dėl kurių prieš kelerius metus klientai negalėjo atsiskaityti kortelėmis prekybos vietose, taip pat trūko pinigų bankomatuose.

Metų pabaigoje finansinių operacijų, atliekamų naudojantis banko paslaugų internetu sistema, per dieną padaugėja net dvigubai. Todėl, siekdami išvengti sistemos sutrikimų, bankai imasi prevencinių priemonių.

„Nuolat stebime, kaip aktyviai naudojamasi banko paslaugomis internetu. Jeigu nustatome, kad informacinės sistemos perkrautos, tuomet imamės apsaugos priemonių”, – teigė SEB Vilniaus banko Elektroninės bankininkystės departamento direktorius Paulius Kriščiūnas.

Šiais metais SEB Vilniaus bankas įdiegė naują modernią banko paslaugų internetu sistemą, maksimaliai įvertinant apkrovimo riziką, tad tikimasi, kad trukdžių bus išvengta.

Patogu ir pensijas gaunantiesiems

Bankininkai pripažįsta, kad kai kurie gyventojai vis dar nepatikliai žiūri į internetu siūlomas banko paslaugas bei mokomąsias korteles. Vis dėlto SEB Vilniaus bankas rekomenduoja kuo dažniau naudotis mokamosiomis kortelėmis tiems gyventojams, kurie yra sulaukę pensinio amžiaus. Primenama, kad pensininkams nereikia mokėti nė vieno lito už kortelės išdavimą ar atnaujinimą, taip pat jie nemokamai gali išsigryninti pinigus bankomatuose, mokamąja kortele patogu atsiskaityti už pirkinius.

„Pensijas gaunantiems klientams suteiktos tikrai labai geros sąlygos. Jie gali nemokamai išsigryninti pinigus iš savo kortelės sąskaitos ne tik SEB Vilniaus banke, bet ir pašto skyriuose bei mūsų banko ir „Nord LB/ Lietuva” bankomatuose”, – aiškino V.Sinius. Net jei pensininkas kortelę yra įsigijęs prieš kurį laiką, o pensiją pradėjo gauti tiktai dabar – irgi ne bėda. Jam tereikia informuoti banką ir nuo tos dienos jokie papildomi mokesčiai nebus skaičiuojami.

Bankininkai ragina pensininkus nesibaiminant įsigyti mokamąsias kortelės ir patiems įsitikinti, kaip tai patogu. Bankų darbuotojai visuose klientų aptarnavimo padaliniuose yra pasirengę paaiškinti, kaip jomis naudotis. Be to, mokamosios kortelės yra kur kas saugesnės už grynuosius pinigus, jeigu tik klientai įsimena unikalų kortelės PIN kodą, o ne užsirašo ir įsideda į piniginę. Bankininkai įspėja, kad tai tas pats, kaip nešiotis visus savo pinigus neužsegtoje rankinėje.

Lina Navickaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.