Tiksinčios bombos kelyje

Nors medikai privalo kvalifikuotai ir nuodugniai ištirti esamus ar būsimus vairuotojus, paaiškėjo, kad specialistai gali tai atlikti tiesiog vairavimo mokyklose

Pavojingi priepuoliai ar kiti sveikatos sutrikimai vairuotoją gali ištikti bet kurioje situacijoje. Akivaizdu, kad tokiu atveju nevaldoma transporto priemonė tampa potencialia nelaimės priežastimi, kurios padariniai taptų skaudūs ne tik vairuotojui ar keleiviams, bet ir kitiems eismo dalyviams. Iškyla klausimas: ar gali rimtų sveikatos problemų turintis žmogus sėsti prie automobilio vairo ir rizikuoti savo bei aplinkinių sveikata ar net gyvybe?

Sveikata tikrinama vietoje

Atrodo, kad pastaruoju metu iki nelaimės tokiomis aplinkybėmis yra belikę vos keli žingsniai. Būsimieji vairuotojai, ketinantys laikyti teorinius Kelių eismo taisyklių bei praktinius vairavimo egzaminus kur kas labiau rūpinasi dėl jų, o ne dėl savo sveikatos būklės ir tinkamumo vairuoti.

„Kauno diena” atliko paprastą eksperimentą: kreipėmės į vairuotojų parengimo kursus organizuojančias firmas ir pasiteiravome, kada ir kaip galėtume gauti vairuotojų sveikatos komisijos pažymą. Vienos Kaune įsikūrusios bendrovės, vadinančios save „profesionalia vairavimo mokykla”, atstovės atsakymas šiek tiek nustebino: „Sveikatos komisiją jūs galėsite pereiti ir pas mus, tik visa tai jums kainuos papildomai”.

Medikai neslepia, kad tokia padėtis šiuo metu yra susiklosčiusi kone didžiojoje dalyje Kauno vairavimo mokyklų. Tačiau „Kauno dienos” atlikto eksperimento metu vienos firmos atstovė į tą patį klausimą atsakė kitaip: „Vairavimo kursai truks apie penkias savaites, o sveikatos pažymos jums prireiks tik einant laikyti egzaminų „Regitroje”, todėl per tą laiką galėsite viską susitvarkyti”.

Pažymą išrašo kur papuola

Pirmoji komisija, pradėjusi Kaune tikrinti būsimų ir esamų vairuotojų sveikatos būklę, šiuo metu, pasak jos darbuotojų, praranda anksčiau turėtas pozicijas, kadangi joje dirbančių kvalifikuotų specialistų išvados daugeliui pretendentų į vairuotojus būna nepalankios. Tuo tarpu daugelyje privačių gydytojų kabinetų galima nesunkiai gauti sveikatos pažymą su teigiamomis išvadomis, net ir turint rimtų sveikatos problemų.

Laikinai Vairuotojų sveikatos komisijos pirmininkės pareigas einanti akių gydytoja Kristina Stropienė teigė, kad dažniausiai vairuotojo pažymėjimą ketinantiems įgyti piliečiams sutrukdo patirtos galvos traumos, epilepsijos priepuoliai, psichikos ligos, patirti insultai ir kt.

„Dabar sveikatos patikrinimas daugelyje įstaigų atliekamas ypač paviršutiniškai. Yra buvę atvejų, kai tiesiog vairavimo mokyklos kieme ant automobilio variklio dangčio sveikatos pažymos formą pasidėjęs gydytojas parašė, jog pacientas yra visiškai sveikas ir gali gauti teises, nors iš tikrųjų jis nė nebuvo tikrinamas, – pasakojo K.Stropienė. – Dabar jau įsivyravusi nuomonė, kad tereikia turėti keturiasdešimt litų bei nuotrauką, ir sveikatos pažyma garantuota. Jokios duomenų registracijos nebeliko, nors mūsų komisija vis dar kaupia pastarųjų penkerių metų archyvą, kuriuo galima bet kada, vos tik prireikus, pasinaudoti”.

Gydytoja pridūrė, kad Vairuotojų sveikatos komisija kaskart kreipiasi informacijos apie asmenis į narkologinį dispanserį norėdami išsiaiškinti, ar pacientas nebuvo ten gydomas, nes tokie žmonės taip pat negali gauti vairuotojo pažymėjimo.

Būtina kontroliuoti

Medikai sako žiną atvejų, kai vairavimo mokyklose už atitinkamą atlygį sveikatos pažymas dalijo Kauno rajone įsikūrusio sveikatos centro gydytojas.

Dažnai pasitaiko atvejų, kai Vairuotojų sveikatos komisijos darbuotojai konstatuoja negalį išduoti žmogui pažymos dėl vienokių ar kitokių sveikatos sutrikimų. Tačiau pacientas po tokių išvadų tik gerokai supyksta ir nueina į kitą sveikatos centrą ar privataus gydytojo kabinetą, kur jokių susirgimų nebeaptinkama.

„Būna, kai įsikarščiavę pacientai, nepraėję mūsų komisijos, kartais sugrįžta ir piktai pamojuoja kitur gautu sveikatos pažymos lapeliu”, – sakė Vairuotojų sveikatos komisijos gydytoja.

K.Stropienė prisiminė, kad anksčiau egzistavusioje Kelių policijoje komisijos gydytojai privalėdavo reguliariai apsilankyti ir savo parašais patvirtinti per tam tikrą laikotarpį išduotas pažymas, kad pareigūnai, prireikus informacijos apie bet kurio vairuotojo sveikatos būklę, surastų ją ir žinotų, koks gydytojas visa tai diagnozavo. Dabar tokios tvarkos nebeliko: „Nėra jokios kontrolės. Smarkiai krenta ir mūsų įstaigos prestižas bei prarandami pacientai”. K.Stropienė įsitikinusi, kad tvarka turi būti kuo greičiau sugriežtinta ir sureguliuota.

Vyresniems – dažniau tikrintis

Šių metų kovo mėnesį Kaune, Chemijos prospekte, dviem vyriškiams važiuojant lengvuoju automobiliu, vairuotoją ištiko epilepsijos priepuolis. Laimė, greta sėdėjęs keleivis spėjo nukreipti transporto priemonę reikiama linkme, o vėliau ir sustabdyti. Į incidento vietą iškviesta greitosios pagalbos medikų brigada nugabeno ligonį į Kauno apskrities ligoninę, kur vyriškiui buvo suleista vaistų bei liepta periodiškai gydytis.

„Kauno dienos” žiniomis, vyriškis ir toliau intensyviai vairuoja, nesibaimindamas, kad gali laimingai pasibaigęs įvykis dar kartą pasikartoti. Nieko keista, kad tokių incidentų baigtis dažnai būna tragiška, o prie vairo sėdintys žmonės, praradę sąmonę, iškart tampa lyg tiksinčia bomba kitiems eismo dalyviams.

Gydytoja K.Stropienė pabrėžė, kad tokiu atveju žmogui nevalia vairuoti transporto priemonės. Medikė sako, kad vyresnio amžiaus vairuotojai privalo kur kas dažniau tikrintis sveikatą, kadangi iškyla vis didesnė grėsmė tapti eismo nelaimių kaltininkais dėl prasidėjusių įvairių senatvės ligų ir suprastėjusios reakcijos bei orientacijos.

Paprašyta pakomentuoti vyriausia šalies vairuotoja tituluotos 90-metės vilnietės atvejį, K.Stropienė atsakė, kad moteris gali drąsiai vairuoti, jei sąžiningai atlikti sveikatos patikrinimų rezultatai yra teigiami.

2000-ųjų birželį įsigaliojęs sveikatos ministro įsakymas byloja, kad vairuotojų sveikatos tikrinimo tikslas – nustatyti, ar dėl sveikatos būklės tikrinamas asmuo gali vairuoti atitinkamos kategorijos mechanines transporto priemones, tačiau šių dienų įvykiai akivaizdžiai įrodo, kad daugelis į pastaruosius elementarius žodžius žiūri tiesiog užsimerkę.

Tomas Jarusevičius

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.