TV žvaigždės pasirašė sutikimą tapti kaulų čiulpų donorais

Raudonomis „Be good” apyrankėmis, kuriomis atsidėkojama pasirašiusiems sutikimą tapti kaulų čiulpų donorais, šią savaitę pasipuošė būrys televizijos žvaigždžių.

Lapkričio mėnesį prasidėjęs kaulų čiulpų donorystės projektas „Be good” jau įsibėgėjo! Žmonės domisi, kaip tapti kaulų čiulpų donorais ir kada jiems teks galimybė išgelbėti gyvybę. Jau daugiau nei penkiasdešimt žmonių, davusių kraujo mėginį, ant rankos išdidžiai užsidėjo ryškiai raudoną „Be good” apyrankę.

Juokaujama, kad projekto „Be good” gruodžio mėnesį būtų galima pavadinti „trijų Marių mėnesiu”, kadangi prie šios pilietinės akcijos prisijungė ir potencialiais kaulų čiulpų donorais tapo Marius Veselis, Marijonas Mikutavičius ir Marijus Žiedas.

Marius Veselis drąsiai duoda kraujo mėginį ir tikisi, kad kažkam galės padėti: „Aš nedžiūgauju ir nešokinėju, kad kažkam padėjau, nes dar nepadėjau. Aš tik daviau savo kraujo laborantams ir – jei kažkada kažkams netikėtai prireiks būtent tokių kaulų čiulpų, kokius turiu aš – tada puiku. Prisidedu prie „Be Good” ne todėl, kad noriu būti geras. Geru reikia tiesiog būti, o ne norėti būti. Trumpai tariant, tapti kaulų čiulpų donoru Lietuvoje yra paprasta, naudinga ir malonu. Bus dar ir šventa, jei neįtikėtino atsitiktinumo dėka mano donorystės kažkam iš tikrųjų prireiks.”

Marijus Žiedas kraujo mėginį davė netrukus po to, kai jo sūnui Pijui sveikatos tyrimams buvo paimtas kraujas iš piršto. Taigi tėtis ir sūnus tą pačią dieną puikiai ištvėrė procedūras, kurias dalis vyrų vadina „baisiomis”. Marijus Žiedas savo sutikimą tapti kaulų čiulpų donoru komentavo taip: „Niekada nežinai, kada tave užklups liga. O baisiausia, kas gali atsitikti jai atėjus – vienatvė. Jei nenori bėdoje likti vienas – ženk pirmą žingsnį ir keisk pasaulį pats.”

„Tai pigus būdas pakliūti į rojų” – užsidėjęs „Be good” apyrankę šmaikštavo Marijonas.

Savo laidose nuolatos pagalbos šauksmą girdinti Palmyra Galkontaitė viena pirmųjų atsiliepė į kvietimą tapti kaulų čiulpų donore. „Niekada nesu patyrusi didesnio džiaugsmo nei tada, kai matau lamingą žmogų ir žinau, kad ir aš prie to prisidėjau. Todėl kievieną kartą, kai galiu nors kuo realiai kam nors padėti, dėkoju Dievui, kad pasirinko mane, kad leido būtent man tai padaryti.”- džiaugėsi Palmira Galkontaitė.

Asta Stašaitytė stebėjosi, kad iki šiol tiek mažai žinoma apie kaulų čiulpų donorystę. „Noriu, kad kuo daugiau žmonių apie tai sužinotų”. Sutikimą tapti donoru pasirašęs jos vyras Giedrius Masalskis skatino visus prisijungti: „Arba stebuklų nėra arba viskas yra labai didelis stebuklas. Jeigu taip lengvai gali padėti žmogui, tai kiekvienas privalome tai padaryti.”

Visame pasaulyje yra įprasta matyti žmones su įvairiaspalvėmis silikoninėmis apyrankėmis. Šios apyrankės reiškia, jog žmogus savo gera valia prisijungė prie kokios nors pilietinės, ar labdaros akcijos. Balta silikoninė apyrankė tapo visuomeninės akcijos ONE simboliu, jos metu holivudo žvaigždės agituoja JAV vyriausybę skirti daugiau paramos Afrikos valstybėms. Po pražūtingojo uragano Katrina, žmonės perkantys silikonines apyrankes, aukojo pingus nukentėjusiesiems, o garsus dviratininkas Lance Armstrong naudoja geltonas apyrankes kampanijoje prieš vėžį.

„Be good” pirmoji lietuviška socialinė kampanija naudojanti silikonines apyrankes. Kiekvienas savanoriškai sutikęs tapti potencialiu kaulų čiulpų donoru ir davęs kraujo mėginį gauna raudoną apyrankę su užrašu „Be good”. Medikų komanda atvažiuoja į biurą Jums tinkamu laiku, jeigu jame yra ne mažiau penkių savanorių. Išsikviesti medikų komandą galima užsiregistravus tinklapyje www.begood.lt. Pasinaudokite galimybe suteikti žmonėms viltį išgyventi!

Projektą organizuoja Vilniaus universiteto Santariškių klinikų Hematologijos, onkologijos ir transfuziologijos centras, Onkohematologinių ligonių bendrija „Kraujas” ir viešųjų ryšių agentūra „Bendravimo formos”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.