Mokytojų algoms trūksta milijono

Keturiolikoje uostamiesčio mokyklų trūksta maždaug milijono litų mokinio krepšelio lėšų mokytojų algoms už gruodžio mėnesį sumokėti.

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjos Laimos Numgaudienės teigimu, su šia problema esą susiduriama kiekvienais metais, o mokinio krepšelio lėšų trūkumą lemia objektyvios priežastys.

Tačiau švietimiečių profsąjungos atstovai įsitikinę, jog toks didžiulis trūkumas, kokio esą dar nėra buvę, susidarė dėl netinkamo mokinio krepšelio lėšų panaudojimo bei priedų mokyklų vadovams mokėjimo.

Liks be priedų

L. Numgaudienės teigimu, jau metų pradžioje trūko 760 000 litų mokinio krepšelio lėšų, todėl dabar buvo galima tikėtis dar didesnio deficito.

Anot pašnekovės, kiekviena mokykla šią problemą išsprendė individualiai. Vienoms pavyko trūkumą panaikinti, kitos jį dar labiau padidino, tačiau, L. Numgaudienės teigimu, tam buvo objektyvių priežasčių ir ne viskas šiuo atveju priklauso nuo vadovo.

Pasak L. Numgaudienės, metodikoje planuojamas darbo užmokestis orientuotas į vyr. mokytojo kategoriją ir 10 metų stažą turintį pedagogą. Tačiau Klaipėdos mieste daug mokytojų turi didesnį darbo stažą ir aukštesnę kategoriją. Dėl tokio neatitikimo susidaro net milijono litų mokinio krepšelio lėšų trūkumas.

Kita priežastis, L. Numgaudienės teigimu, yra darbo užmokesčio augimas, be to, šiemet teko sumokėti apie milijoną litų išeitinių kompensacijų darbo netekusiems mokytojams.

Vis dėlto Švietimo skyriaus vadovė užtikrino, jog visi pedagogai atlyginimus už gruodžio mėnesį gaus nustatyta tvarka ir nepajus jokios skriaudos.

Anot pašnekovės, keturių kritinių uostamiesčio mokyklų, kuriose trūksta lėšų atlyginimams už lapkričio ir gruodžio mėnesius, pedagogams atlyginimus sumokėti padės Savivaldybė.

Dalis uostamiesčio mokyklų, valdininkės teigimu, naujus biudžetinius metus pasitiks su kreditoriniais įsiskolinimais, tačiau jos gali tikėtis miesto Tarybos pagalbos likviduojant skolas.

Iš viso keturiolika uostamiesčio mokyklų šiais metais nepajėgs sumokėti darbuotojams naujamečių priedų.

Trūksta kontrolės

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininko pavaduotojas Eugenijus Jesinas tikina, kad tokio lėšų trūkumo dar nėra buvę.

Anot jo, šią situaciją lėmė prasta mokinio krepšelio lėšų panaudojimo kontrolė.

„Apie 700 000 litų galėjo būti sumokėta vadovų skatinimui, o kur dar įvairūs projektai, kuriuos turėtų finansuoti Savivaldybė? Kur dingo dešimtys milijonų, kurie, anot mero Rimanto Taraškevičiaus, papildomai buvo skirti švietimui?” – piktinasi pašnekovas.

Pasak jo, blogu pavyzdžiu esą užsikrėtė ir rajono mokyklos, kurios taip pat ruošiasi mokėti priedus direktoriams.

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos Klaipėdos skyriaus pirmininkė Laima Juknienė pritaria, kad prie lėšų trūkumo prisidėjo mokyklų vadovams mokamos priemokos, tačiau jos esą negalėjo sudaryti visos trūkstamos sumos. Todėl, anot pašnekovės, peršasi mintis, kad mokinio krepšelio lėšos nuplaukė ne ten, kur reikia.

„Dalis mokinio krepšelio lėšų yra skirta papildomiems darbams apmokėti. Tačiau ne visos mokyklos tai daro. Tai kur tie pinigai?” – klausia L. Juknienė.

Atliks patikrinimą

L. Juknienę papiktino bandymas sutaupyti lėšų tam tikrų specialistų sąskaita.

„Šių metų spalio mėnesį miesto Taryba priėmė sprendimą mokėti 5-10 proc. atlyginimo dydžio priedus psichologams, logopedams, spec. pedagogams ir kitiems specialistams. O per paskutinį švietimo įstaigų vadovų pasitarimą buvo pasakyta taupyti ir tų priedų nemokėti. Tai yra pažeidimas”, – aiškina L. Numgaudienė.

E. Jesinas teigia jau informavęs apie tai ministrą ir dabar laukiąs reakcijos. Anot jo, premjeras įpareigojo Vidaus reikalų ministeriją bei Švietimo ir mokslo ministeriją atlikti patikrinimą, kaip naudojamos mokinio krepšelio lėšos.

Priedai įtakos neturėjo?

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Finansų skyriaus vedėjos Rūtos Kambaraitės teigimu, mokyklų vadovai priemokas ir personalinius priedus gali gauti tik tada, kai mokykla turi darbo užmokesčio ekonomiją. Kitu atveju tai būtų pažeidimas.

L. Numgaudienė tikina, kad mokyklos savo nuožiūra sustabdo priemokų ir priedų vadovams mokėjimą, jei mokos fonde trūksta lėšų.

Anot jos, priemokos buvo mokamos ir pernai, tačiau tokio lėšų trūkumo kaip šiemet tada nebuvę.

R. Kambaraitė tikina, kad mokinio krepšelio lėšų visada trūkdavo. Tačiau mokyklos per metus paprastai sutaupydavo atlyginimams. Anot jos, šiemet lėšų taip pat būtų užtekę, jei ne mokyklų tinklo pertvarkymai ir kompensacijos mokytojams.

Anot pašnekovės, vien dėl „Kuršių” vidurinės mokyklos reorganizavimo buvo sumokėta 296 000 litų kompensacijų už nepanaudotas atostogas bei išeitinių išmokų.

Kita priežastis – moksleivių trūkumas, ypač rusakalbių mokyklose. Anot pašnekovės, nuolat trūksta lėšų ir „Vyturio” bei „Vydūno” vidurinėse mokyklose, nes čia sustiprintas meninis ugdymas reikalauja didesnio finansavimo. O mokinio krepšelio metodika jo nenumato.

Susirūpinimą, pasak R. Kambaraitės, kelia ir kai kurie miesto Tarybos patvirtinti etatai, kurių išlaikymui lėšų nebuvo numatyta.

„Kai kuriose mokyklose dirba po 3-4 direktorių pavaduotojus. Tad vertėtų pamąstyti, ar tai nėra per brangu”, – aiškina pašnekovė.

Jei situacija kartosis, anot R. Kambaraitės, teks imtis priemonių. Pasak jos, meras jau davė nurodymą Švietimo skyriaus vedėjai iki vasario 1 dienos pateikti ataskaitą apie finansinę mokyklų būklę.

Indra Duotaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.