Nesugaunamųjų įžūlumas peržengė visas ribas

Tame pačiame Laisvės alėjos kvartale užregistruota jau penkta per tris mėnesius žaibiška vagystė: vėl įsilaužta į tą patį saloną

Vakar naktį tame pačiame Laisvės alėjos kvartale – tarp Kauno apygardos prokuratūros ir „Romuvos” kino teatro, kuriame nuo rugsėjo mėnesio buvo užregistruoti keturi žaibiški įsilaužimai į įvairius salonus, įvykdytas dar vienas panašus nusikaltimas.

Antrą kartą apvogta prabangiais šveicariškais laikrodžiais prekiaujanti parduotuvė „Ženeva”, įsikūrusi priešais „Laukinį gepardą”, iš kurio prieš tris savaites pagrobta keliolika vienetinių garsių firmų moteriškų kailinių, įvertintų penkiaženkle suma. Po pastarojo įsilaužimo minėtame Laisvės alėjos kvartale tvyrojo tyla, tačiau žaibiškos vagystės pradėtos registruoti lažybų punktuose, tarp jų įsilaužta ir į „Girstupyje” įsikūrusį kompiuterinės įrangos saloną.

Ginkluotė patobulinta, grobis – dvigubas

Vakarykštės nakties aliarmas „Ženevą” saugančioje UAB „Jungtis” pasigirdo jau įprastu įsilaužimams šiame kvartale laiku – be dviejų minučių pirma.

„Jungties” darbuotojai tikina atvykę įvykio vieton per vieną minutę ir trisdešimt sekundžių, nors sutartyje numatyta, kad tai padaryti jie privalo per penkias minutes. „Jungties” generalinis direktorius Audrius Ališauskas vakar buvo pasiryžęs parodyti „Kauno dienai” dokumentus, kuriuose užfiksuoti bendrovės turimos palydovinės automobilių sekimo sistemos duomenys.

Deja, ir šį kartą, atvykus įvykio vieton, konstatuota tas pats, kas ir prieš tris mėnesius: parduotuvė išplėšta, brangiausių laikrodžių vitrinoje trūksta prekių.

Įvykio vietoje aptiktas ir kaltas, kuriuo, kaip įtaria patys „Ženevos” darbuotojai, tiesiog nukirstas plieninis po praėjusios vagystės, apsaugininkų patarimu, įsidėtos naujos lauko durų spynos liežuvėlis. Kaip aiškėja, po praėjusio įsilaužimo savo techniką patobulino ir vagys.

Aptikti išplėštos parduotuvės viduje ir akmenys, kuriais sudaužyta ir vėl, kaip ir praėjusį kartą, pačių brangiausių laikrodžių vitrina. Tada, kaip patikslinta tik vakar, pagrobta firmos „Omega” laikrodžių už daugiau kaip penkiasdešimt tūkstančių litų. Šį kartą nuostoliai, pirminiais duomenimis, turėtų būti dvigubai didesni: pasigesta apie dvidešimt jau ne tik firmos „Omega”, bet ir „Rado” laikrodžių, kurių bendra vertė – apie šimtas tūkstančių litų.

Apvogtieji: nuostolių neturi tik įsilaužėliai

Kaip vakar dienraščiui teigė „Ženevos” darbuotojai, visi pagrobti laikrodžiai atvežti į saloną jau po praėjusios vagystės. Per tuos tris mėnesius gauta ir draudimo išmoka.

Pašnekovų paprašius pakomentuoti vis labiau eskaluojamas kalbas, kad žaibiškos vagystės tampa gana pelningu verslininkų ir juos apdraudusio agento bizniu (pirmieji pasidengia nuostolius arba pagerina apyvartos rodiklius, antrasis neva taip gauna savo dalį, kuri sudaro pusę gautos draudimo išmokos), „Ženevos” darbuotojai tvirtino, kad tai – visiška nesąmonė.

„Pirmiausia, kryžiaus kelius tenka nueiti, kad draudimas sutiktų ką nors išmokėti, – tikino pašnekovai. – Antra, padengiama tik pagrobtų prekių savikaina, o ne mažmeninė jų kaina, į kurią įskaičiuojamas ir PVM mokestis, ir atlygis saugos tarnybai. Ir trečia, dabar pats netinkamiausias laikas tokiems dalykams, nes vyksta didžiausia per metus kalėdinė prekyba”.

Į kitą klausimą, kodėl nusikaltėliai taip pamėgo būtent „Ženevą”, pašnekovai atsakė prielaida, jog tai greičiausiai susiję su jų prabangiomis prekėmis. „Gal rado jų realizavimui kažkokią gerą nišą?” – dalijosi savo įtarimais pašnekovai, konstatuodami, kad vakarykštės nakties įsilaužimas į jų parduotuvę – ne tik antra vagystė per tris mėnesius, bet ir antras toks atvejis per vienerius metus ir du mėnesius, kai jų salonas persikėlė iš Vilniaus gatvės į Laisvės alėją.

Senamiestyje nieko panašaus nėra buvę, bet ir parduotuvę tada saugojo ne privati saugos tarnyba, bet samdomi sargai, kurie likdavo nakčiai. „Juos samdyti buvo brangiau, bet, pasirodo, saugiau”, – prisipažino pašnekovai, neatmesdami ir kito svarbaus momento – tuo metu dauguma saugos tarnybų dar tik kūrėsi, o parduotuvę naktimis saugodavęs sargas rizikavo ir savo gyvybe.

Apsauga: vagystė netrunka nė minutės

„Nuo vagių neapsaugos niekas, – po vakarykščio įsilaužimo „Ženevos” darbuotojams sunkiai sekėsi slėpti nusivylimą. – Mūsų nuomone, tuo, kas pastaraisiais mėnesiais vyksta Laisvės alėjoje, privalo galų gale susidomėti ir miesto valdžia. Jau kelinti metai kalbama apie vaizdo kameras, o jų vis nėra. Laisvės alėja – vizitinė miesto kortelė, tačiau naktį ji panaši į juodą skylę: praėjusiame tūkstantmetyje įrengtas jos apšvietimas jau seniai neatlieka savo funkcijų”. Pašnekovai prasitarė ir apie du melagingus aliarmus, užregistruotus jų salone per tris mėnesius nuo praėjusios vagystės. Abiem kartais atvykus įvykio vieton, jokio įsilaužimo neužfiksuota.

Manoma, kad arba vagys, rengdamiesi naujam išpuoliui, tikrino, kokių „Ženeva” ėmėsi papildomų apsaugos priemonių arba kaip savo darbą patobulino ją sauganti „Jungtis”. Oficialiai nepatvirtintais duomenimis, tai nebuvo pastaruoju metu gana dažni vadinamieji „falšaliarmai”, kai, sudirginus vieno tos pačios saugos tarnybos saugomo objekto signalizaciją, įsilaužiama į kitą, esantį visai kitame miesto gale.

„Ar realu, kad atvykus, kaip teigiama, per pusantros minutės, vagių pėdsakai jau būna ataušę?” – klausėme ir „Jungties” generalinio direktoriaus A.Ališausko. „Realu, – ir už savo pavaldinius, ir už nusikaltėlius, kaip paaiškėjo, atsakė pašnekovas. – Respublikiniame seminare saugos tarnyboms iš Policijos departamento atstovo teko girdėti, kad žaibiškos vagystės įvykdomos greičiau kaip per minutę. Remtasi ir vaizdo kamerų įrašais, ir už šiuos nusikaltimus sulaikytų asmenų apklausomis. Na, o mūsiškiai, budintys visą parą Laisvės alėjos prieigose iš abiejų pusių, taip pat pajėgūs būti įvykio vietoje per tokį trumpą, kaip nustatyta, laiką”.

Tunelio gale jau matyti šviesa?

A.Ališausko nuomone, žaibiškoms vagystėms pasirenkamas tas pats nakties laikas – apie pirma valanda, perša vienintelę prielaidą, kad darbuojasi ta pati ilgapirščių grupė, kuriai šis laikas pats patogiausias pagal tam tikrus kriterijus.

Pašnekovo patikinimu, nebaisūs jų firmai ir vadinamieji „falšaliarmai”. „Naktimis budi net septyni mūsų ekipažai, ir, užfiksavus aliarmą, į jį nevykstantys likę šeši tuoj pat persidislokuoja taip, kad vėl visas miestas būtų uždengtas tolygiai”, – neslėpė A.Ališauskas.

„Jungties” generalinis direktorius teigė turintis receptų ir verslininkams, kaip apsiginti nuo vis labiau įžūlėjančių vagių. „Užtektų parduotuvėms įsirengti ir kažkokią papildomą mechaninę apsaugą viduje – grotas, apklijuoti langus plėvele ar pan., tai taptų įsilaužėliams netikėta kliūtimi, ir mes tikrai sugebėtume juos pagauti”, – tikino pašnekovas.

Redakcijos duomenimis, jau aštuonias žaibiškas vagystes per pastaruosius kelis mėnesius užregistravusi Kauno policija pagal kruopščiai analizuojamą nusikaltimų braižą vis labiau linksta prie versijos, kad turima reikalų su dviem nesugaunamųjų grupėmis. Vakar rytą pareigūnai sulaikė vieną asmenį, kuris kol kas siejamas tik su viena žaibiška pastarųjų mėnesių vagyste tame pačiame Laisvės alėjos kvartale, tačiau tyrimas, kuris, kaip viliamasi, gali nuvesti ir pas kitus įtariamuosius, dar tik prasidėjo. Oficialiai nepatvirtintais duomenimis, po apklausos jis paleistas.

Greta Čižinauskaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Nesugaunamųjų įžūlumas peržengė visas ribas"

  1. kaip organizuojamos vagystes

    1)Kol ieini per duris -uztrunka apie 30 sek pultelis uzlaiko signala
    2)nauda is tikro yra nes buna pries tai isvogta-belieka tik suimituoti
    3)sukeliami „falsh alarmai” kai vagys mato kas saugo pastatus-padauzius i langa pvz 7 pastatams, „Jungtis” pati prisipazysta str.kad turi 7 ekipazus tai jie ir isvyksta ten.belieka vagiui nuvykti i pasirinkta objekta saugoma „Jungties”
    4)panasiai buvo 1 mieste-zinodami kad saugo „apsaugos firma” vagys supjauste padangas 2 automobiliams, kurie stovejo prie ju pastato, o kitam automobiliui, kuris buvo prie baro tuo metu, taip pat supjauste padangas. Nesunku buvo nuvykti i tos firmos saugoma objekta ir ji „paimti”. 💡

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.