Seimas patvirtino komisijos prielaidą, kad „abonentas” yra A. Zuokas

Seimas patvirtino galimą korupciją sostinės savivaldybėje ir mero Artūro Zuoko veiksmus tyrusios komisijos išvadas, kuriose daroma prielaida, kad vadinamojoje „juodojoje buhalterijoje” minimas „abonentas” yra sostinės meras A. Zuokas.

Ketvirtadienį už Seimo narės Loretos Graužinienės vadovaujamos komisijos išvadas balsavo 78 Seimo nariai, 8 buvo prieš, 2 parlamentarai susilaikė.

Nuo vasaros pradžios prasidėjusiame parlamentiniame A. Zuoko veiklos tyrime padėtas taškas. Seimo Liberalų demokratų frakcijai atstovaujantis Remigijus Ačas padėkojo komisijos pirmininkei L. Graužinienei už atliktą sunkų ir didelį darbą.

Palaikydami savo partijos lyderį A. Zuoką, Seimo komisijos išvadas ypač kritikavo liberalcentristai. Kaip kerštą ir norą susidoroti su politiniais oponentais šias išvadas įvertino liberalcentristas Saulius Lapėnas. Seimo narys Raimondas Šukys tvirtino, kad Seimas, pagal Konstituciją, negali kištis į savivaldybių veiklą, išskyrus Tiesioginio valdymo įstatyme numatytus atvejus.

„Suprantu, kad šiomis išvadomis norima sukurti prielaidas pakeisti Tiesioginio valdymo įstatymą ir įvesti tiesioginį valdymą, nušalinant žmonių išrinktą tarybą ir merą. Suprantu, kad norima pažeisti Konstituciją, įsikišti į savivaldos laisvę ir savarankiškumą”, – teigė jis.

Nesutikdamas su tuo Liberalų frakcijai atstovaujantis Gintaras Šileikis sakė, kad „kai kurie parlamentarai akivaizdžiai sumaišė sales – Seimo ir teismo, nori Seimą paversti nebylia, kurčia ir neįgalia institucija, kurioje egzistuotų dvigubi standartai”.

Pasitikėti tyrimo komisijoje dirbusiais parlamentarais ir paremti komisijos išvadas siūlė ir Seimo Darbo partijos frakcijos seniūno pavaduotoja Dangutė Mikutienė.

Galimą korupciją Vilniaus savivaldybėje tyrusi Seimo komisija, susipažinusi su pateikta operatyvine ir kitokia jai pateikta medžiaga, savo išvadose daro prielaidą, jog šioje medžiagoje ne kartą minėtas „abonentas” yra vienas ir tas pats konkretus asmuo, kurį galima identifikuoti pagal šioje medžiagoje esančius konkrečius šio asmens biografiją, darbovietę, pareigas ir gyvenamąją vietą apibūdinančius faktus.

„Visa šių aplinkybių visuma leidžia manyti, kad Vilniaus miesto meras A. Zuokas ir „juodojoje buhalterijoje” bei telefoniniuose pokalbiuose minimas „abonentas” yra vienas ir tas pats asmuo, glaudžiais ryšiais susijęs su įmonių grupe „Rubicon group”, – sakoma Seimo patvirtintose komisijos išvadose.

Komisija yra įsitikinusi, kad politiniu ir moraliniu vertinimu šie komisijos nustatyto turinio ryšiai yra nesuderinami su Vilniaus miesto mero pareigomis, nesvarbu, kokie bus ikiteisminio tyrimo rezultatai šiuo klausimu.

Šioms išvadoms prieštaravę komisijos nariai liberalcentristai Rimantas Remeika ir Vytautas Bogušis pateikė Seimui savo atskirąją nuomonę, kurioje siūlo nustatyti, „jog tariamai „juodojoje buhalterijoje” ir telefoniniuose pokalbiuose minėtas „abonentas” nėra konkretus asmuo, taip gali būti pavadintas ir dirbtinai sukurtas įrašas kompiuterinėje laikmenoje”.

Atsižvelgiant į tai, kad tuo pačiu klausimu yra atliekamas tyrimas Generalinėje prokuratūroje ir visa ši medžiaga yra ikiteisminio tyrimo dalykas, R. Remeika ir V. Bogušis siūlė pripažinti, kad Seimas negali kištis į teismo ar teisėsaugos institucijų darbą.

„Abonento” epizodas yra vienas iš šešių galimą korupciją ir sostinės mero A. Zuoko veiksmus tyrusios komisijos nagrinėtų epizodų. Tirdama „Eksimetos” reikalus parlamentinė komisija padarė išvadą, kad Vilniaus miesto meras A. Zuokas galimai viršijo mero įgaliojimus.

2005-12-08 15:46

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Seimas patvirtino komisijos prielaidą, kad „abonentas” yra A. Zuokas"

  1. Steponas

    Nei galima korupcija-ne Zuokas turi uz tai atsakyti.
    Nei Rubikono =Buhalterija juoda,nera irodyta.
    Nei seimas,gali vykdyt teismo funkcijas.Kaip ir Grauziniene-Teisejo.

  2. jonas

    Tylek Stepai, jei zuoka moka tai ner ko lot.
    Uzteks korupcijos, reik garbinmgos politikos

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.