Turtingiau gyventi padeda humoro jausmas

Kažin ką darytų LNK televizijos humoro laidos „Dviračio žynios” kūrėjai, jei nebūtų pasvaliečio Antano?

Visa laida gal nesugriūtų, tačiau dažnučių repertuaras taptų gerokai skurdesnis.

Mat Antanas yra bene aktyviausias šio konkurso dalyvis – jis televizininkus tiesiog užverčia savo sukurtais ketureiliais.

Kai balsingoji atlikėja Donalda ima plėšti šmaikščias dažnutes, daugelis žiūrovų prilimpa prie televizorių ekranų.

Jiems knieti sužinoti, ar ir šįkart bus dainuojama pagal Antano sukurtus žodžius.

Nusivilti beveik niekad netenka. Ekrano apačioje bėgančioje eilutėje nuolat galima išvysti užrašą, skelbiantį, kad kandžios dainuškos teksto autorius – Antanas iš Pasvalio.

„O gal LNK mus tiesiog apgaudinėja? Gal televizininkai patys sukuria eiles ir tik prisidengia svetimu vardu?” – svarstė į „Panevėžio ryto” redakciją skambinę skaitytojai.

Išsigando partijų rūstybės

Tačiau pasirodo, kad jokios apgaulės čia nėra. Pasvalyje, Gėlių gatvėje, iš tiesų gyvena žmogus, turintis subtilų humoro jausmą, aštrų liežuvį ir eiliuotojo gabumų.

Tai – 66 metų Antanas Sidaravičius. Dabar jis jau pensininkas, o prieš išeidamas į užtarnautą poilsį dirbo Pasvalio specialiojoje mokykloje ūkvedžiu.

Kai „Panevėžio ryto” korespondentas panoro apsilankyti pasvaliečio namuose ir daugiau sužinoti apie jo pomėgį kurti kandžius politinius kupletus, A.Sidaravičius sutriko.

„O ką, gal kuri nors partija ant manęs užpyko ir skundžiasi?” – sunerimo jis.

Išgirdęs neigiamą atsakymą nusiramino ir pakvietė užeiti į svečius.

Kurti įkvepia ir prizai

A.Sidaravičius parodė didelį sąsiuvinį, kuriame surašytos visos jo sukurtos eilės.

Šalia posmelių, nuskambėjusių „Dviračio žyniose”, jis padeda pliusus.

„Buvęs laidos vedėjas Vytautas Šerėnas perskaitė ir mano mėgstama atlikėja Donalda sudainavo apie 70 mano dažnučių konkursui nusiųstų posmų. Neslėpsiu, kai išgirstu per televiziją transliuojamą mano kūrybą, suspurda širdis”, – sakė Antanas.

Vyras prisipažino, kad eiliuoti jį skatina ir laimėtojams skiriami solidūs prizai.

Pasvalietis jų yra laimėjęs nemažai. Buvo ir itin vertingų: televizorius, mobiliojo ryšio telefonas, dviratis.

Kartu su kitais eiliuotojais pasvalietis dalyvavo užpernai surengtame susitikime su laidos kūrėjais Vilniuje, „Bravo” klube.

Ten pensininkas susipažino ir pabendravo su Arūnu Valinsku, Ilona Penkauskiene, Nijole Narmontaite, Gabija Ryškuviene, Donalda.

Televizorių laimėjo pačiu laiku

„Prieš kelerius metus „Dviračio žynių” vedėjas V.Šerėnas paskelbė, kad laidos kūrėjai laukia Lietuvos gyventojų sukurtų patarlių ir priežodžių.

„Galvoju – o gal pabandyti, nors iki to laiko gyvenime nebuvau jokio posmo sueiliavęs. Pirmasis mano bandymas į eterį neišėjo, bet užsispyriau ir toliau savo kūrybą atkakliai siunčiau. Tokių poetų kaip aš yra šimtai, laiškų jie gauna maišais”, – įsitikinęs Pasvalio gyventojas.

Pasak jo, tuo metu šalies pedagogams kelis mėnesius vėlavo atlyginimai, mokytojai rengėsi streikui.

A.Sidaravičius konkursui išsiuntė perfrazuotą lietuvių liaudies patarlę: „Kas skaito, rašo: vėluojančios algos prašo”.

Netrukus pensininkas sužinojo, kad už šį vieną sakinį laidos kūrėjai jį apdovanojo 53 centimetrų įstrižainės spalvoto vaizdo televizoriumi „Philips”.

„Pačiu laiku gavau šią dovaną. Mano senasis televizorius vos laikėsi, o netrukus ir visai sugedo, tad šis daiktas šeimai kaip iš dangaus nukrito”, – džiaugėsi Antanas.

Atsiimti laimėjimo jam teko važiuoti į Vilnių.

Už Kubilių – telefonas

Prieš 2002 metų pabaigoje vykusius Lietuvos prezidento rinkimus, kuriuose dalyvauti panoro rekordinis kandidatų skaičius – net 17, laidos kūrėjai surengė šaliai vadovauti besiveržiančių politikų šūkių konkursą.

Nors Tėvynės sąjungos pirmininko pavaduotojas Andrius Kubilius prezidento rinkimuose nedalyvavo, A.Sidaravičius jam skyrė tokį šūkį: „Žodžius berti – mano stilius, prezidentas bus Kubilius”.

Už tai pensininkas laimėjo mobiliojo ryšio telefoną „Nokia”. Jį pasvaliečiui laidos atstovai atsiuntė paštu.

Dviratį išpranašavo kaimynė

„Po to maždaug metus nieko nekūriau, buvau išsisėmęs. Pagalvojau, yra jaunesnių, protingesnių žmonių, tegul jie rašo. Tačiau draugai ir pažįstami, laidoje „Dviračio žynios” nebegirdėdami mano kūrybos, pradėjo klausinėti, kas atsitiko. Jie vis ragino vėl į rankas imti rašiklį”, – pasakojo A.Sidaravičius.

Paklausęs jų prašymo pensininkas neapsiriko. Už naujai sukurtą tekstą dažnutei jis laimėjo dviratį.

Nors A.Sidaravičius stengiasi kiekvieną penktadienį pasižiūrėti „Dviračio žynias”, vieną laidą kartą praleido.

Kitą dieną kieme sutikta kaimynė jį pasveikino laimėjus dviratį.

„Paskambinau į televiziją, tačiau išgirdau, jog joks prizas man neskirtas. Pasirodo, kaimynė mane paprasčiausiai apgavo. Tačiau po savaitės tikrai laimėjau dviratį. Gal laidos kūrėjai pamanė, jog skambinėju, prašau jo, todėl ir padovanojo?” – juokėsi pensininkas.

Sėkmę jam lėmė po Vilniuje studentų surengto mitingo parašytas ketureilis: „Studenčiokai savo teises gina, bet ir jiems nesvetima suklupt. Apsinešę nuo alaus ar vyno, Seimo apsauginius ima lupt”.

Kas važinės laimėtu dviračiu, pensininkas dar nenusprendė.

Patarėjos – dukros ir anūkė

Po „Dviračio žynių”, kurių metu skambėdavo Antano iš Pasvalio kūryba, autorius visada sulaukia Telšiuose gyvenančios žmonos sesers Reginos skambučio: „Ar matei laidą? Donalda vėl dainavo tavo dažnutę”.

A.Sidaravičiaus žmona Irena abejinga vyro kūrybai, tačiau jo laimėtų prizų nepeikia.

Tuo tarpu trys pensininko dukros bei P.Vileišio gimnazijoje mokslus kremtanti anūkė Odeta jam pataria, kurį politinį įvykį ar šalies aktualiją apdainuoti.

Jauniausioji dukra Daiva, studijuojanti Šiauliuose, – didžiausia tėvo kūrybos kritikė ir vertintoja. Ji gimdytojui taip pat padeda sudėti skyrybos ženklus, prie raidžių „prikabina” nosines.

Kuria paryčiais

Prie A.Sidaravičiaus lovos visuomet padėtas sąsiuvinis ir rašiklis.

„Vakarais sugalvoju temą, pradedu rimuoti. Tačiau geriausios mintys į galvą paprastai šauna rytais, dar vartantis lovoje. Kad jų nepamirščiau, skubu užsirašyti”, – pasakojo vyras.

Jis nesisieloja, kad jo sukurti ketureiliai laikui bėgant praranda aktualumą, nes vienus įvykius keičia kiti.

„Čia kaip laikraštis, šiandien perskaitei, rytoj pamiršai”, – sakė A.Sidaravičius.

Politinių simpatijų neturi

Dėl savo pomėgio eiliuoti pasvalietis tikino sulaukiantis tik palaikymo, bet ne užgaulių žodžių.

Tik kartą vienas pažįstamas, buvęs Socialdemokratų partijos Pasvalio rajono skyriaus narys jam papriekaištavęs: „Kam tu apie mūsų Brazauską kuri posmus?” Tačiau ir šie žodžiai buvo ištarti be pykčio.

A.Sidaravičius nepriklauso jokiai partijai ir nė vienai iš jų nejaučia išskirtinių simpatijų.

„Kartą balsavau už vieną partiją, bet vėliau ja nusivyliau, tai paskui rinkausi kitas. Visos valdžią laimėjusios politinės organizacijos padaro klaidų. Man labiau patinka balsuoti už konkrečius žmones, dabar rinkėjams pakiša jau sudarytus sąrašus”, – sakė pasvalietis.

Sigitas Savickas

„Panevėžio rytas”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Žiniasklaida su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.