Karvių medžiotojo liežuvis negelbėjo

Panevėžio medžiotojų būrelio „Apuokas” medžiotojui Algimantui Bodzinskui net ir pateikus daugybę versijų nepavyko išsisukti nuo administracinės atsakomybės dėl medžioklės metu peršautos karvės.

Nors 33 metų medžiotojo stažą turintis A.Bodzinskas aiškiai taip ir neprisipažino, kad būtent iš jo šautuvo išlėkusi kulka kliudė pamiškėje besiganančią karvę, vis dėlto buvo nubaustas už medžioklės taisyklių pažeidimą.

Prieš iššaudamas medžiotojas privalo įsitikinti, į ką pataikys. Šūvis neturi būti pavojingas nei kitiems asmenims, nei gyvuliams, kalbėjo medžioklės žinovai.

„Panevėžio ryto” pakalbintas A.Bodzinskas dievagojosi nešovęs į karvę ir pats stebėjosi jos sužalojimo aplinkybėmis.

„Jokiu būdu karvės negalėjau supainioti su kokiu nors laukiniu miško gyvūnu. Ją peršauti galėjo arba brakonieriai, arba ji buvo nutrūkusi.

Jei karvė buvo nutrūkusi ir nuėjusi į kitą pusę, gal ir galėjau jos nematyti. Galėjo ir rikošetu atšokusi kulka ją kliudyti. Tačiau tai tik svarstymas”, – pasiteisinimo žodžių ieškojo A.Bodzinskas.

Vis dėlto tokie išvedžiojimai nepadėjo jam išvengti administracinės atsakomybės. Už medžioklės taisyklių pažeidimą A.Bodzinskui buvo surašytas administracinių teisės pažeidimų protokolas ir paskirta 100 litų bauda.

Savęs kaltu dėl įvykusio incidento nelaikantis A.Bodzinskas baudą jau sumokėjo. Pasiteiravus, kodėl nepasinaudojo teise ir neapskundė jam paskirtos piniginės baudos, medžiotojas atsakė, negi ginčysies, vis tiek iš to ginčo nebus jokios naudos.

„Juk viskas krenta ant manęs. Tą vakarą aš vienintelis medžioklės metu iššoviau, nors visai ne į tą pusę, kur ganėsi karvės. Neįsivaizduoju, kaip galėjo ką nors kliudyti”, – stebėjosi A.Bodzinskas.

Sužeistą gyvulį paskerdė

Apie Anykščių rajone prieš du mėnesius įvykusį incidentą, kai ūkininkai Mackevičiai iš šešių karvių prarado vieną, „Panevėžio rytas” jau rašė.

Spalio 9-osios rytą nuėjusi į netoli Troškūnų seniūnijos Žukauskų kaimo esančią ganyklą šeimininkė rado keistai besielgiančią vieną karvę. Geriau apžiūrėjusi savo augintinę, moteris viename jos šone pastebėjo dvi žaizdas, iš kurių sunkėsi kažkoks skystis.

Kilo įtarimas, kad karvė galėjo būti pašauta. Tokį įtarimą sustiprino ir ta aplinkybė, kad šalia nelaimės vietos – Panevėžio medžiotojų būrelio „Apuokas” medžioklės plotai. Išvakarėse ten kaip tik vyko šernų medžioklė iš bokštelių.

Kadangi karvė buvo mirtinai sužeista, nutarta ją paskersti. Įtarimas, kad į galviją buvo paleistas šūvis, pasitvirtino. Atlikus skrodimą, skerdienoje buvo aptiktas ir kulkos apvalkalas.

Patirtą žalą atlygino

Tačiau netrukus po šio įvykio pakalbinti būrelio „Apuokas” medžiotojai kategoriškai neigė, jog karvę galėjo pašauti būtent jie.

„Tą vakarą išties vyko medžioklė, bet į tą pusę, kur ganėsi karvės, šauta tikrai nebuvo”, – tuomet tvirtino A.Bodzinskas.

Vis dėlto medžiotojai, nors ir neigiantys savo kaltę dėl šio incidento, sutiko atlyginti žalą karvės savininkams. Buvo sumokėta 1 tūkstantis 120 litų.

Esą nuostoliai buvo geranoriškai atlyginti, nes norima ir ateityje palaikyti draugiškus santykius su žmogumi, prie kurio žemės medžiojama.

Kadangi nukentėjusieji pretenzijų niekam nebereiškė, dėl šio įvykio Anykščių rajono policijos komisariate pradėtą ikiteisminį tyrimą teko nutraukti.

Šovė į šerną, pataikė į karvę

Vis dėlto A.Bodzinskui teko apsilankyti Utenos regiono aplinkos apsaugos departamento Anykščių rajono agentūroje. Ištyręs surinktą medžiagą šios įstaigos valstybinis inspektorius Audrius Pilka surašė medžiotojui administracinių teisės pažeidimų protokolą dėl medžioklės taisyklių pažeidimo.

„Geranoriškai atlyginta žala, žmogus gailisi, tyrimo apklausoje neneigė, jog galėjo pašauti karvę, visa tai buvo įvertinta kaip lengvinančios aplinkybės. Todėl A.Bodzinskui paskirta minimali už tokį pažeidimą numatyta 100 litų bauda”, – kalbėjo A.Pilka.

Spalio 8 dienos pavakary Anykščių rajone, netoli Žukauskų kaimo esančiame Kiaulėnų miške vykusiai medžioklei vadovavęs A.Bodzinskas ir dabar neneigia tą vakarą iš 7,62 mm kalibro karabino paleidęs vienintelį šūvį, tačiau visai į priešingą pusę nei buvo karvės.

„Nesu juk visiškas idiotas, kad šaučiau į naminius gyvulius. Dar prieš prasidedant medžioklei mačiau maždaug už 200 metrų nuo bokštelio, kuriame tykojau laukinių žvėrių, pamiškėje besiganančias karves”, – sakė A.Bodzinskas.

Tądien medžioklėje dalyvavę keturi medžiotojai į pamiškę išeinančių šernų laukė būdami bokšteliuose.

„Apie 22 valandą pamačiau į plyną lauką išbėgusį šerną su keliais dvimečiais jaunikliais ir iššoviau, bet nepataikiau. Pasigirdus šūviui, žvėrys nubėgo atgal į mišką”, – pasakojo A.Bodzinskas.

Bijojo per galvą gauti

Tą vakarą nieko taip ir nesumedžioję vyrai netrukus susiruošė namo. Susidėję šaunamuosius ginklus į mašinas išvažiavo.

A.Bodzinsko manymu, peršauti karvę galėjo brakonieriai, nes kažkas iš svetimų nelegaliai slampinėjo po jų medžioklės plotus.

„Prieš man iššaunant vienas kolega, buvęs maždaug už 300 metrų nuo manęs esančiame kitame bokštelyje, matė pamiškėje kažką švysčiojant prožektoriumi. Prieš tai kitoje miško pusėje girdėjosi šūviai”, – sakė A.Bodzinskas.

Tačiau tokie A.Bodzinsko aiškinimai medžioklės žinovams kelią nuostabą.

Jei savo medžioklės plotuose medžiotojai, net ir važiuodami pro šalį, pamato svetimus žmones, šunis, prožektorių šviesas ar išgirsta nors menkiausią šūvį, jie paprastai imasi visų priemonių brakonieriui sulaikyti.

„Medžiotojai žvėris žiemą šeria, globoja, vėliau tikisi gerų medžioklių, todėl brakonierius iš savo plotų jie vaiko lyg pašėlę”, – sakė vienas medžiotojas. – Dabar gi kažkas visai palei nosį švysčioja šviesomis, garsiai šaudo, o „Apuoko” medžiotojai ramiausiai sėdi bokšteliuose, vėliau susikrauna šautuvus ir važiuoja namo”.

Paklaustas, kodėl nėjo ieškoti svetimoje teritorijoje neteisėtai šaudžiusių žmonių, A.Bodzinskas atsakė: „Pabandyk naktį eiti, dar į galvą gausi”.

Drausmės būrelyje trūksta

Tai ne vienintelis atvejis, kai „Apuoko” būrelio medžiotojai patenka į nemalonumus.

Pernai balandį aplinkosaugininkams prie Velžio užtvankos užklupus krovininiame automobilyje kartu su draugu važiavusį 45 metų Mindaugą Jušką, buvo aptiktas neteisėtai laikomas medžioklinis 12-ojo kalibro šautuvas „Iž 54”.

Kaip pasakojo medžiotojų būrelio „Apuokas” vadovas Klemensas Kaminskas, M.Juška dar turi medžiotojo bilietą, bet po šio įvykio medžioklėse nebedalyvauja.

Darius Krasauskas

„Panevėžio rytas”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.