Šventiniai „susišaudymai” nesiliaus

Nors trumpalaikiai leidimai prekiauti pirotechnikos priemonėmis bus išduoti tik nuo gruodžio 20 dienos, mieste tradiciškai jau drioksi petardų sprogimai.

Tiesa, civilinių pirotechnikos priemonių legaliai visus metus galima įsigyti ginklų parduotuvėse, tačiau nepilnamečiams tokios prekės neparduodamos. Tad akivaizdu, kad kiemuose ir gatvėse vaikai sprogdina arba savadarbes, ar nelegaliai įsigytas petardas.

„Vakarų ekspreso” žurnalistai atliko eksperimentą: apsimetę pirkėjais atvykome į turgų ieškoti fejerverkų. Čia buvome paprotinti, kad atvykome per anksti. Tačiau prekeiviai tikino, kad petardų pardavėjai, rizikuodami būti nubausti už nelegalią prekybą, artimiausiu metu visgi turėtų pasirodyti.

Tuo tarpu pabandžius paieškoti informacijos, kaip pirotechnikos priemonių pasigaminti namų sąlygomis, pavyko aptikti kur kas daugiau: išsami informacija, kaip patiems pasigaminti bombą prieinama visiems interneto lankytojams.

„Sumaišykite cukrų su…”

Jau lapkričio pabaigoje į Klaipėdos miesto ligoninę kreipėsi nuo savadarbių sprogmenų nukentėjęs 18-metis klaipėdietis.

Paprastai artėjant Naujiesiems metams tokių išradėjų, norinčių savo jėgomis pasigaminti fejerverkų, padaugėja.

Tad nenuostabu, kad ir internetinių pokalbių svetainių lankytojai jau vieni kitų teiraujasi, kaip reikėtų patiems pasigaminti „petardų”, ir netrukus sulaukia įvairiausių patarimų, ką su kuo maišyti ir kur įdėti, kad savadarbis įrenginys sprogtų. Beje, užsimenama, kad dar tikslesnių „petardų” receptų galima rasti specialiose interneto svetainėse.

Dar 1999 metais virtualioje erdvėje išplatintą išsamią informaciją, kaip galima pasigaminti ne tik petardas, bet ir bombas, galima rasti iki šiol. Dėl suprantamų priežasčių tos svetainės adreso nenurodysime.

Ten išties nuodugniai pateikiamos metodikos ir technologijos, kaip pasigaminti sprogmenis naudojant minimalią įrangą bei prieinamas medžiagas. Pavyzdžiui, į kai kurių sprogmenų sudėtį įtraukti elementarūs maisto produktai – cukrus, soda… Detaliai aprašoma, kaip namų sąlygomis pasigaminti juodąjį ar bedūmį paraką, arba, pavyzdžiui, kaip įmontuoti sprogmenį elektros lemputėje…

Tiesa, perspėjama, kad tokia sprogmenų gamyba yra nelegali ir gali baigtis mirtimi, tad kiekvienas, pasiryžęs išbandyti siūlomus sprogmenų „receptus”, turėtų prisiimti atsakomybę už galimas pasekmes.

Užsiima prevenciją

Žinia, žmonės nukenčia ne tik nuo savadarbių sprogmenų. Kasmet Lietuvoje užfiksuojama po keliasdešimt atvejų, kai žmonės nukenčia nuo pirotechnikos priemonių.

Siekdami išvengti skaudžių nelaimių, prieš šventes policijos pareigūnai prevenciškai atlieka patikrinimus įvairiose prekybos vietose, turgavietėse, idant būtų nustatyti ir nubausti nelegalūs pirotechnikos priemonių prekeiviai. Tokie reidai kasmet rengiami nuo gruodžio 1 dienos iki sausio vidurio.

Klaipėdos 3-ojo policijos komisariato nuovados viršininko Gintaro Lasicko teigimu, praėjusią savaitę buvo nustatyta, kad Taikos prospekte esančiame kompiuterių salone jos darbuotojai nepilnamečiams platina pirotechnikos priemones. Pažeidėjams skirta administracinė nuobauda. Beje, šis kompiuterių salonas buvo patikrintas neatsitiktinai – lygiai tokia pati veika užfiksuota ir praėjusiais metais.

Konstatuojama, kad siekdami didesnio pelno, dažnai nusižengti linkę ir laikinus leidimus išsiimantys pirotechnikos priemonių prekeiviai. Pavyzdžiui, 2004 metais visoje Lietuvoje tvarką pažeidė ir buvo nubausti 57, 2003 – 50, 2002 – 11 ūkio subjektų, prekiaujančių pirotechnikos priemonėmis.

Klaipėdoje praėjusiais metais užfiksuota 11 administracinių teisės pažeidimų, susijusių su pirotechnikos priemonių laikymu, pardavimu, įvežimu ir naudojimu.

Pasak Klaipėdos vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Licencijavimo poskyrio viršininko Žiginto Narmonto, trumpalaikes licencijas prekiauti pirotechnikos priemonėmis turintys prekybininkai dažniau nepaiso priešgaisrinių reikalavimų – laiko per didelius kiekius pirotechnikos priemonių, šildosi elektriniais prietaisais, arba rūko darbo vietoje.

„Policijos pareigūnai turi kontroliuoti, kad pirotechnikos priemonės nebūtų parduodamos nepilnamečiams. Tačiau prekybininkus labai sunku pagauti tai darant. Dažniausiai nepilnamečiai petardų paprašo nupirkti suaugusiųjų”, – komentavo Ž. Narmontas.

Pasak Klaipėdos VPK Prevencijos skyriaus viršininko Kazimiero Sinkevičiaus, neretai pasitaiko, kad mokyklose pirotechnikos priemones vieni kitiems platina patys moksleiviai.

„Turguje šiemet kol kas dar nepavyko užfiksuoti tokių pažeidimų, kad būtų prekiaujama pirotechnikos priemonėmis. Tačiau situacija kontroliuojama”, – sakė K. Sinkevičius.

„Atvažiavote per anksti…”

„Vakarų ekspreso” žurnalistai praėjusį trečiadienį taip pat nuvyko į turgų patikrinti, ar ten galima įsigyti nelegalių pirotechnikos priemonių.

Visi kalbinti prekeiviai pripažino, kad gerai paieškojus jų išties galima rasti, tačiau reikia atvažiuoti tinkamu laiku.

„Dar anksti. Nemačiau, kad kas nors prekiautų petardomis. Bet atvažiuokite savaitgalį, jau turėtų būti”, – pirkėjais apsimetusiems korespondentams pasakojo viena pardavėja.

„Kadangi pirotechnika turguje draudžiama prekiauti, jie slapstosi. Tie, kurie turi išsipirkę vietas – nerizikuoja. Ieškokite kur nors turgaus pakraščiuose. Paprastai jie pasistato mažą staliuką kur nors nuošaliau… Nors, tiesą sakant, šiemet dar nemačiau. Anksti dar”, – antrino kitas prekeivis.

Leidimų dar niekas neprašė

Klaipėdos savivaldybės administracijos Licencijų, leidimų ir vartotojų teisių apsaugos skyriaus vedėjos Zitos Žižytės teigimu, kol kas uostamiestyje dar nėra išduotas nė vienas trumpalaikis leidimas prekiauti I, II ir TO klasių civilinėmis pirotechnikos priemonėmis. Pernai jų buvo išduota 10.

Pasak vedėjos, dar anksti, mat pirotechnikos priemonėmis prekiauti leidžiama tik nuo gruodžio 20 dienos iki sausio 15 dienos. Norintieji gauti licencijas turi suderinti tai su policijos ir priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnais.

Tiesa, valdininkės teigimu, uostamiestyje yra 4 ginklų parduotuvės, kurios turi leidimą civilinėmis pirotechnikos priemonėmis prekiauti ištisus metus.

„Reikėtų dar kartą perspėti tėvelius, kad jie nepataikautų savo atžaloms ir neleistų sprogdinti patiems šventinių fejerverkų. Žinia, pirotechnikos priemonių gali įsigyti ne jaunesni nei 18 metų asmenys”, – akcentavo Z. Žižytė.

Daugiausia sužalotų – 2000-aisiais

Vis dėlto Lietuvos viešosios policijos tinklalapyje skelbiama, kad būtent nepilnamečiai asmenys yra vieni iš pagrindinių pirotechnikos priemonių vartotojų. Net 38,8 procento padarytų pažeidimų naudojant pirotechnikos priemones 2004 metais priskiriami paaugliams iki 14 metų.

Teritorinių policijos įstaigų duomenimis, naudojant pirotechnikos priemones 2004 metais šalyje buvo sužaloti 26 žmonės, 12 iš jų – nepilnamečiai. Tiek pat žmonių sužalota ir 2003 metais. Palyginti ramūs buvo 2002 metai – sužalota 15 žmonių. 2001 metais – 34, o 2000-aisiais – net 62 žmonės.

Klaipėdai skaudžiausi buvo 2000-ųjų ir 2004-ųjų metų sutikimai, per kuriuos nuo neatsakingai naudojamos pirotechnikos žuvo 2 moterys. Tiesa, nustatyta, kad nelaimės įvyko naudojant ne pramogines, o techninės paskirties pirotechnikos priemones.

2005-ųjų sutikimas uostamiestyje nebuvo tragiškas, tačiau incidentų neišvengta – sužaloti du žmonės. Vienam iš jų Teatro aikštėje sutinkant Naujuosius metus nepažįstamas asmuo peršovė koją. Be to, petardų sprogdintojų taikiniu šių metų pradžioje tapo tualetai bei mokyklų aikštelės.

Žinia, 2004 metais įsigaliojo naujos redakcijos Lietuvos Respublikos civilinių pirotechnikos priemonių apyvartos kontrolės įstatymas. Juo draudžiama naudoti ir parduoti civilines pirotechnikos priemones arčiau kaip 75 metrų atstumu nuo mokyklų, vaikų darželių, gydymo ir reabilitacijos įstaigų, kulto, šarvojimo patalpų.

Pirotechnikos priemones draudžiama naudoti nuo 22 iki 6 val., išskyrus švenčių dienomis.

Edita Užkuraitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Šventiniai „susišaudymai” nesiliaus"

  1. Andrius

    😐 na nemanau jog tai yra gera mintis,jau geriau nepagailet pinigu ir pagailet sveikatos. O jei tikrai jau norit saurankas nusisprogdint tai jau jusu kvailas potraukis.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.