„Žalgirio” kelyje – dar vienas debiutantų barjeras

Kauno „Žalgirio” krepšininkai, po sunkios praėjusio turo pergalės prieš Bambergo GHP (Vokietija), vėl kausis su ambicingais Eurolygos debiutantais. Šįvakar A grupės šeštojo turo rungtynes žalgiriečiai žais su viena sparčiausiai kylančių Europos komandų Strasbūro SIG. 1999 metais iš antrojo Prancūzijos diviziono perėjusi į pirmąjį, šių metų pavasarį SIG ekipa, kurios pagrindą sudaro amerikiečiai, tapo šalies čempione.

„Žalgirio” ir SIG dvikova Kauno sporto halėje šįvakar prasidės anksčiau nei įprastai – 19 val. 15 min.

Komandai trūks tik T.Berdo

Vis dar be Tanokos Berdo rungtyniaujančio „Žalgirio” tikslas šį vakarą – tik pergalė. Lietuvos čempionai šį sezoną Sporto halėje dar nepralaimėjo nė vienerių varžybų. Jie neketina sustoti ir kovodami su debiutantais, nors, „Žalgirio” vyriausiojo trenerio Antano Sireikos teigimu, lengvos kovos neverta tikėtis.

Išskyrus T.Berdą, visi kiti žalgiriečiai šįvakar galės rungtyniauti. Redžis Frymenas ir Paulius Jankūnas po praėjusios savaitės rungtynių gydėsi kojų traumas, o vakar jau dalyvavo komandos treniruotėje.

„Lazda turi du galus – abu žaidėjai bus truputį pailsėję, galbūt tai padės jiems, nes pastaruoju metu jau visi jaučia nuovargį”, – sakė A.Sireika.

SIG privalumas – kova dėl kamuolio

A.Sireikos teigimu, pažiūrėjus į SIG žaidėjų statistikos rodiklius kelia nuostabą, kad išskirtinių aukštaūgių neturinti komanda laimi kovą dėl kamuolio: „Tačiau pažiūrėjus jų žaidimą tapo aišku, kodėl taip yra. Juodaodžiai amerikiečiai viską grindžia fizine jėga, galingai žaidžia baudos aikštelėje, kietai ginasi, todėl ir laimi kovą dėl kamuolio net prieš labai aukštus varžovus ir lygiai kaunasi net su grupės favoritais. Zelis Vesonas po krepšiu jaučiasi kaip žuvis vandenyje, jo niekas nesigaudo. Todėl negalima į šią komandą žiūrėti kaip į debiutantę. Toks apibūdinimas nieko nereiškia, nes tai yra pakankamai stipri komanda, kuriai jau ne kartą iki pergalės pritrūko tik žingsnio”.

Tokio stiliaus komandos gudresnį žaidimą mėgstančiam „Žalgiriui” paprastai būdavo parankesnės. Tačiau šįkart A.Sireika nedrįso taip teigti: „Jeigu žaistų Berdas, galima būtų galvoti, kad šie varžovai mums parankesni už snaiperiais garsėjančias komandas. Tačiau dabar jokio parankumo neįžvelgiu”.

Trenerio manymu, norint įveikti SIG, pirmiausia reikės laimėti kovą dėl kamuolio: „Dėl kiekvieno kamuolio turės kovoti visi penki aikštėje esantys žaidėjai. Taip pat labai svarbu bus apsiginti nuo prasiveržimų į baudos aikštelę, nes iš toli ši komanda atakuoja nedaug”.

Į priekį veda amerikiečiai

Suprantama, kodėl SIG ekipa žaidžia amerikietiško stiliaus krepšinį – jai atstovauja net septyni JAV krepšininkai, du prancūzai ir čekas.

Rezultatyviausias komandos žaidėjas – Alvinas Jangas. 191 cm ūgio 30-metis gynėjas aikštėje vidutiniškai praleidžia po 27 minutes ir pelno po 15 taškų. Ir dvitaškius, ir tritaškius jis meta vienodai taikliai – tikslą pasiekia 46 proc. metimų.

Kiti du svarbiausieji komandos žaidėjai – taip pat amerikiečiai. 195 cm ūgio 26 metų gynėjas Rikardas Gryras per 32 minutes pelno po 12,8 taško, perima po 2,2 kamuolio ir išprovokuoja beveik po 6 varžovų pražangas.

202 cm ūgio 28 metų puolėjas Zelis Vesonas per 29 minutes pelno po 12,6 taško ir atkovoja po 7,2 kamuolio.

Kitų žaidėjų rezultatyvumas nesiekia dviženklio skaičiaus.

Statistikos veidrodyje

SIG dvitaškius meta 53 proc. taiklumu, tritaškius – 32 proc., baudas – 65,8 proc. Komanda per rungtynes atkovoja po 35,4 kamuolio, perima po 7,2 ir padaro po 14,8 klaidos.

„Žalgirio” rodikliai labai panašūs. Iš vidutinio nuotolio kauniečiai pataiko 50 proc. metimų, iš toli – 34, nuo baudų metimo linijos – 72, jie atkovoja taip pat po 35,4 kamuolio, perima po 8, klysta 13,4 karto.

Beje, pagal atkovotų kamuolių skaičių „Žalgiris” ir SIG pirmauja Eurolygoje.

Pergalė vis išsprūsdavo

Prancūzijos čempionate SIG kol kas užima šeštąją vietą, iš 13 rungtynių laimėjusi tik septynerias.

Abi šio vakaro varžovės Eurolygos A grupėje užima skirtingas pozicijas. „Žalgiris”, turintis keturias pergales ir vieną pralaimėjimą, pirmauja grupėje su Vitorijos „Tau Ceramica” (Ispanija). SIG sąskaitoje – tik vienas laimėjimas prieš Liublianos „Olimpija” (Slovėnija).

Tačiau visus pralaimėjimus SIG patyrė vidutiniškai 5 taškų skirtumu, neišlaikęs įtampos rungtynių pabaigoje. Atėnų AEK (Graikija) klubui pralaimėjo 71:73, Trevizo „Benetton” po pratęsimo – 76:78, Bolonijos „Climamio” (Italija) – 75:78. Tik Bambergo GHP (Vokietija) palaužė Strasbūro komandą didesniu skirtumu – 73:60, tačiau šią persvarą GHP susikrovė tik paskutiniajame kėlinyje.

Dovilė Kamarauskienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.