Šalyje pristatomas tradicinis Sardinijos maistas

Šviežia, paprasta, gryna. Saldu ir kartu sūru. Taip Sardinijos virtuvę apibūdina šios Viduržemio jūros salos verslininkai, kurie artimiausiu metu pradės tradicinio sardiniško maisto produktų ir vynų bei kitų alkoholinių gėrimų eksportą į Lietuvą.

Tradicinis Sardinijos maistas buvo pristatytas gruodžio 8 d. Vilniuje. Degustacijoje, kuriai vadovavo maisto gaminių ekspertas, vynų žinovas sardas Andželo Konkas (Angelo Concas), buvo pristatyti vynai, alkoholiniai gėrimai, alyvuogių aliejus, saldumynai, jūros gėrybės. Visa tai į Lietuvą bus pradėta eksportuoti jau artimiausiu metu. Maistą į šalį veš pelno nesiekiančios asociacijos „Anima” atrinkti geriausi vyndariai, tradicinės maisto pramonės atstovai. Bendrovės, suburtos šiam projektui, dar tik planuoja investicijas, mezga verslo ryšius.
„Nesitikime, kad jau pačioje pradžioje rinkoje bus didelis sujudimas ir pardavimai bus milžiniški. Pirmiausia bendrausime su maisto ruošimo srities pionieriais – restoranais, viešbučiais, kurie po truputį pratins lietuvius prie išskirtinio skonio Sardinijos maisto”, – dėsto Masimo Kuguzi (Massimo Cugusi), renginio organizatorės UAB „Europos verslo grupė”, direktorius. Jis prisimena, kad Sardinijos verslininkus investicijoms Lietuvoje paskatino noras plėsti rinkas Baltijos šalyse, kurioje jau savo gerbėjus rado Italijos virtuvė. Be to, stimulas buvo ir pernai Lietuvoje pristatytas kalėdinis italų pyragas „panettone”, kuris sulaukė didelio susidomėjimo.

„Europos verslo grupė” direktorius teigia, kad pirmiausia sardiniško maisto bus galima paragauti restoranuose, viešbučiuose. Vėliau planuojama produktus tiekti ir specializuotoms parduotuvėms, prekyboms centrams.

M. Kuguzi tikisi, kad lietuviai greitai pamėgs naujus ir dar nepažįstamus produktus. Juo labiau, kad italo draugai jau seniai įvertino tradicinių Sardinijos vynų, sūrių, saldumynų skonį.
„Kiekvieną kartą važiuodamas į Lietuvą, savo draugams atvežu dovanų krepšį, į kurį sudedu viską, kas geriausiai atspindi mūsų salos virtuvę – raudonasis vynas, mirtų uogų likeris, avių pieno sūris, tradiciniai saldumynai, alyvuogių aliejus. Kadangi jų entuziazmas sulaukus tokių dovanų neapsakomas, manau, kad sardų produktus pamėgs ir kiti lietuviai”, – šypsosi verslininkas.

Sardinijoje avių dvigubai daugiau negu gyventojų

Sardinijoje gyvenančių avių skaičius didesnis negu šalies gyventojų skaičius. Iš 3,5 mln. avių pieno gaminami garsūs pasaulyje, JAV, Kanadoje ypač mėgstami avių pieno sūriai. M. Kuguzi pasakoja, kad šie sūriai nuo karvių pieno sūrių skiriasi ir maistinėmis savybėmis, ir skoniu.
„Avių pieno sūriai, vadinami „pecorrino” yra sodresnio skonio, stipresnio aromato. Šie sūriai kuo ilgiau brandinami ir laikomi, tuo daugiau maistingųjų savybių įgyja, tuo stipresnis jų aromatas ir skonis”, – aiškina M. Kuguzi.
Šiuos sūrius Lietuvai pristatys Consorzio Fiore Sardo, Gennargentu ir Poda (Podda) šeimų įmonės, kurie sūrius Sardinijoje gamina jau daugiau nei pusę amžiaus. Avių pieno sūriai, priklausomai nuo rūšies brandinami 2 – 10 mėnesių, yra stipraus, aštroko skonio, tinkami paskaninti sriuboms, kitiems patiekalams, valgomi su vynu ar tradicine Sardinijos duona, vadinamąja „carasau”.
Be to, šių sūrių gamyba griežtai kontroliuoja Europos Sąjunga (ES), mat numatoma, kad kai kurios jų rūšys gali būti gaminamos tik Sardinijos saloje.

Sūdyti džiovinti ikrai – geidžiamiausia naujovė šalyje

Iki šiol Sardinijoje saugoma iš žvejų kaimų atėjusi tradicinė sūdytų bei džiovintų ikrų, vadinamųjų „bottarga”, gaminimo technologija. „Bottarga” yra gaminama tik iš dviejų žuvų rūšių – kefalių ir tuno. Pastarųjų ikrų skonis yra sodresnis, o kefalių – švelnesnis, subtilesnis.
„Šviežūs ikrai yra pasūdomi, suslegiami tarp dviejų medinių plokštelių ir kelis mėnesius džiovinami. Viskas daroma tik rankomis. Itin svarbu ikrų neperdžiovinti ar neišvynioti per anksti”, – apie ruošimo subtilybes pasakoja M. Kuguzi. Verslininkas teigia, kad šis produktas yra išskirtinio, unikalaus skonio ir jau sukėlė didelį Lietuvos restoranų, viešbučių virėjų susidomėjimą.
Sardinijos verslininkų atstovas prisimena, kad gurmanai itin vertina ir kitus jūrų produktus – žuvies ir daržovių ar prieskoninių žolelių kremus, žuvį, marinuotą gryname alyvuogių aliejuje.

Vyno ir alyvuogių gamyba vienodai subtili

Sardinijos klimatas su švelniomis žiemomis ir saulėtomis vasaromis lemia ne tik šioje saloje auginamų vynuogių ir iš jo daromo vyno skonį. Šie veiksniai lygiai taip pat svarbūs ir alyvuogių aliejui.
M. Kuguzi pasakoja, kad Sardinijos aliejai konkuruoja su geriausiais pasaulio alyvuogių aliejais. Specialistas teigia, kad ieškant naujų šio produktų skonių, rūšių, kaip ir gaminant vyną, maišomos įvairios alyvuogių rūšys, naudojamos tik tradicinės mechaninės technologijos. „Sardinijos klimatas ir dirva lemia tai, kad mūsų salos alyvuogių aliejai sodraus, „pilno” skonio”, – vertina M. Kuguzi.
Sardinija garsėja ir vynais. Anot M. Kuguzi, vertingiausi yra raudoni Sardinijos vynai, kurių skonis sodrus, ryškus, ilgai išliekantis. Vynus į Lietuvą veš geriausi Sardinijos vyndariai, kurių gaminami vynai laimėję apdovanojimus tarptautinėse parodose, pvz., Briuselio pasaulinis konkursas, „Decanter World Wine Awards” pasaulio vyno apdovanojimai.

Mirtų likeris gaminamas tik dviejose Viduržemio salose

Sardinija yra viena iš dviejų pasaulio vietų, kuriame gaminamas unikalus mirtų likeris. M. Kuguzi pasakoja, kad laukinės mirtos, kurios auga visoje Sardinijos saloje, yra išskirtinis tradicinio Sardinijos likerio ingredientas. Mirtų likeris dar gaminamas ir Sicilijos saloje, tačiau Sardinijos gėrimas yra kvapnesnis, sodresnio skonio, mat jam naudojamos tik laukinės, gerai prinokusios uogos. Nuskintos jos maišomos su alkoholiu, cukrumi ir laikomos kelias savaites. Gautas raudonai violetinis gėrimas skaninamas medumi ir turi specifinį, su niekuo nesumaišomą, mirtų aromatą.

Medus, migdolai ir aplesinai – saldumynų pagrindas

Miltai, kiaušiniai, cukrus, medus ir migdolai – pagrindiniai ingredientai, iš kurių Sardinijos kepėjai sugeba paruošti šimtus skirtingų saldumynų rūšių. M. Kuguzi pasakoja, kad saldumynai anksčiau buvo gaminami tik ypatingoms progomis, nes jų paruošimui reikėdavo daug laiko, kruopštaus darbo.
„Sardinijos saldumynai gaminami naudojant tokius natūralius ingredientus kaip medus, apelsinai, migdolai, sūriai. Kartais pyragaičiai skaninami šafranu, likeriu, mirtų gėrimu. Itin daug dėmesio skiriama saldėsių puošybai, kiekvienas iš jų gali būti vertinamas kaip meno kūrinys”, – teigia verslininkas.
Į Lietuvą bus vežami ir pagal patentuotą receptą kuriami saldumynai – „Aranzad”. Šis saldėsis daromas iš plonų apelsinų žievelių, ilgai virtų meduje, apibarstytų migdolais.

Sardinijos verslininkų iniciatyvas remia: Italijos prekybos rūmai, Cagliari miesto savivaldybė (Sardinija), Nuoro regiono bendruomenė (Sardinija).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.