Kauno centre siautėja toksikomanas

Į Kauno policijos areštinę pateko dvidešimt trejų metų Marius K., jau aštuonerius metus uostantis klijus.

Antradienio vidurdienį šis Aukštųjų Šančių gyventojas sulaikytas Kauno Raudonojo Kryžiaus klinikinės ligoninės, kurią, medikų teigimu, terorizuoja jau apie metus, Traumatologijos skyriuje.

Minėto skyriaus vedėjo Raimundo Kunicko teigimu, iki šiol šis vyriškis, dažniausiai – paklaikusiomis akimis ir su maišeliu rankoje, tik „sklaidydavosi” ligoninės tuneliuose, užsukdamas ir į skyrius. Tačiau savaitgalį jis jau griebėsi smurto prieš ligoninės darbuotojus.

Karatė seansas rūbinėje

Sekmadienį necenzūriniais žodžiais Mariaus K. buvo išplūsta bei suspardyta rūbininkė, bandžiusi išvaryti šį nekviestą svečią laukan. Savo pareiškime policijai penktą dešimtį įpusėjusi nukentėjusioji teigia, kad šis vyriškis demonstravo prieš ją karatė veiksmus. Moteriai spirta į krūtinę bei pilvą.

Po šio išpuolio, kaip įprasta, apdujęs chuliganas pabėgo pats. Tačiau antradienio vidurdienį vėl pasirodė Traumatologijos skyriuje, kurio darbuotojai, jau nieko nelaukdami, paskambino į policiją.

Įvykio vieton pasiųsti patruliai Marių K. sulaikė be incidentų. Pristačius jį į artimiausią Centro policijos komisariatą, pareigūnai atpažino seną savo klientą.

Darbo birža įkyruolio atsikratė

Ne per seniausiai Kauno miesto apylinkės teismui Centro policijos komisariatas išsiuntė bylą dėl dviejų šio toksikomano išpuolių, surengtų Darbo biržoje. Neapsikentęs nuolatinio šio vyriškio lankymosi bei trukdymo dirbti, Darbo biržos vadovas buvo kreipęsis į policiją.

Dėl kabinėjimosi prie biržos darbuotojų bei jų plūdimo necenzūriniais žodžiais pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl viešosios tvarkos pažeidimo. Jo medžiaga, apimanti du panašius išpuolius per savaitę, gruodžio pradžioje perduota teismui, kurio prašoma spręsti klausimą dėl priverstinio šio triukšmadario gydymo specifinės paskirties ligoninėje.

Kol kas Marius K. sulaikytas dviem paroms, tačiau jau vakar neabejota, kad joms pasibaigus vyriškis bus paleistas: savaitgalio nusikaltimas, kuriuo jis įtariamas nepriskiriamas sunkiems. Teismą pasiekusios bylos, kurioje prašoma spręsti klausimą dėl jo priverstinio gydymo, nagrinėjimo data dar nepaskirta.

Liga progresuoja sparčiai

Iki šiol Marius K. agresijos priepuoliais bent viešose vietose nepasižymėjo, todėl tai, kas įvyko savaitgalį Raudonojo Kryžiaus klinikinėje ligoninėje, jau kelia nerimą.

Manoma, kad tai – dar viena iki šiol nepasireiškusi jo aštuonerių metų stažo uostant klijus pasekmė.

Nežinoma, kokiu tempu ji gali progresuoti. Teisėsaugininkų duomenimis, vyriškiui nustatytas nepakaltinamumas, kuris konstatuotas po gydymosi specifinės paskirties ligoninėje, – taip pat jau ilgai trunkančios toksikomanijos pasekmė.

Būdamas jaunesnis, šis nuo penkiolikos metų klijus uostantis kaunietis kartą jau teistas. Tada jis dar buvo pripažintas pakaltinamu.

Neatmetama ir tai, kad ne visi, susidūrusieji su šiuo vis labiau agresyvėjančiu įkyruoliu, kreipėsi į policiją.

Įtampa – ir areštinėje

Tačiau policijai problemiška laikyti Marių K. ir areštinėje, nes bet kuriuo metu jam gali prasidėti abstinencijos priepuolis.

„Mes jį stebime individualiai, kol kas ramus”, – vakar po pietų dienraštį tikino areštinės pareigūnai, neslėpdami, kad turėję nemažų problemų su panašiais klientais.

„Pas mus patekę narkomanai ar toksikomanai dažniausiai, užėjus abstinencijos priepuoliui, grasina nusižudyti, – pasakojo pareigūnai. – Tokiais atvejais kviečiame greitosios pagalbos medikus, o jeigu atvejis sudėtingas ir medikai liepia rengti sulaikytąjį į ligoninę, skubiai kviečiame tarnybon konvojaus pareigūnus, kurie išvežamąjį ne tik palydi iki ligoninės, bet ir budi prie jo lovos palatoje”.

Areštinės darbuotojų teigimu, išvežti į Lukiškių kalėjimo ligoninę jie gali tik suimtą klientą. Jeigu jis, kaip šiuo atveju, sulaikytas tik dviem paroms, vienintelė išeitis – greitosios medicinos pagalbos stoties psichiatrų pagalba.

Pagalba be teismo leidimo – tik laikina

Vienas iš Kauno greitosios medicinos pagalbos stoties psichiatrų vakar dienraštį konsultavo, jog, remiantis pernykščiu sveikatos apsaugos ministro įsakymu, jie turi teisę vežti pacientą į psichiatrijos ligoninę. Tačiau tik dviem atvejais: jeigu, prasidėjus ūmiai psichozei, ligonis kelia pavojų visuomenei arba jeigu jis bandė žudytis ir jam būtina skubi stacionari psichiatrų pagalba. Tačiau ir psichiatrijos ligoninėje be teismo leidimo toks pilietis gali būti laikomas tik dvi paras. Tiesa, turimi galvoje tie ligoniai, kurie nesutinka gydytis savanoriškai. Jeigu pacientas sutikimą patvirtina savo parašu, kas labiausiai pavojų visuomenei keliančiais atvejais būna retai, teismo leidimo nereikia.

Situacijos įkaitai

Esant tokiai situacijai, labiausiai kenčia policininkai bei greitosios medicinos pagalbos medikai, į kai kuriuos iškvietimus be policijos patrulių net nevykstantys.

Šviežiausias psichologinio krūvio, su kuriuo tarnyboje susiduria, pavyzdžiui, policijos budėtojų dalių darbuotojai, pavyzdys – iškvietimas antradienio popietę į vieną miesto centre esančią parduotuvę. Jos apsauga kvietė policiją dėl parduotuvėje šlitinėjančios jaunos girtos moters, su kuria buvo ketverių metų mažylis.

Policijos patruliai pristatė juodu į Centro policijos komisariatą. Baiminantis dėl vaiko saugumo jis laikinai apgyvendintas Vaikų gerovės centre „Pastogė”. Mažylio motina išleista į namus blaivytis, tačiau netrukus ji vėl buvo pristatyta į policiją. Šį kartą dėl to, kad paėmus iš jos vaiką, puolė gatvėje po mašinomis bandydama nusižudyti. Tą patį vakarą ji išvežta į psichiatrijos ligoninę.

Kauno policijos patrulių rinktinės vadovų duomenimis, kol kas jų pagalbos į Kauno ligonines, kaip buvo antradienį, šaukiamasi retokai, tačiau bendri iškvietimai su greitosios pagalbos medikais – vis dažnesni.

Greta Čižinauskaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.