Baimė netekti rusiškų programų priminė apie nesibaigusius konfliktus

Televizijos „Balticum” abonentai ir toliau galės žiūrėti pamėgtas rusiškas programas – po sėkmingų derybų su transliuotoju kabelinės televizijos vadovai tikina, kad panikuoti žiūrovams nebėra pagrindo.

Kai kurių rusiškų programų pašalinimo iš tinklelio grėsmė iškilo po to, kai jų kūrėja ir transliuotoja – Latvijos įmonė „Pirmais Baltijas kanals” ėmė spausti Lietuvos kabelines televizijas įsigyti visą jos platinamų programų paketą už didesnę kainą.

Tai sukėlė neigiamą uostamiesčio rusakalbių reakciją – sužinojusi apie šiuos ketinimus Klaipėdos apskrities slavų jaunimo organizacija išplatino pareiškimą, kuriame pagrasino inicijuosianti, kad būtų masiškai nutraukiamos abonentinės sutartys su „Balticum TV”. Panašaus turinio kreipimąsi išplatino ir Lietuvos rusų sąjungos Klaipėdos skyrius.

Tiesa, šie pareiškimai sukėlė sumaištį tarp pačių rusakalbių ir priminė apie vis dar neišspręstus konfliktus bei Lietuvos rusų susiskaldymą.

Programas matys

ORT, „Pirmąjį Baltijos kanalą”, „Pirmąjį Baltijos muzikinį kanalą” bei kitas rusiškas programas „Balticum TV” žiūrovai matys ir kitąmet. Tai „Vakarų ekspresui” patvirtino kabelinės televizijos programų direktorius Vladas Straupas.

Jei „Balticum TV” būtų sutikusi su Latvijos kompanijos reikalavimu, būtų tekę arba programų atsisakyti, arba didinti abonentinį mokestį. „Pirmais Baltijas kanals” siekė, kad visuose Lietuvos kabelinės TV tinkluose būtų retransliuojamos visos jos platinamos rusiškos programos, tačiau pasiūlė per didelę programų paketo kainą, esą neatitikusią jų lygio ir populiarumo.

„Po derybų mes vis dėlto pasiekėme, ko norėjome. Žiūrovai gali būti ramūs”, – sakė programų direktorius.

Anot V. Straupo, žiūrovai ne tik matys jau pamėgtas rusiškas programas – nuo gruodžio 12 dienos abonentai be papildomo mokesčio galės matyti dar du populiarius televizijos kanalus: „REN TV Baltija” ir „TV Centr International”.

Nenorėjo komentuoti

Komentuoti pasirodžiusių rusakalbių pareiškimų dar nepasibaigus deryboms su latviais V. Straupas nenorėjo. „Neradau nė vieno teisingo žodžio, kur aš esu cituojamas. Neturiu noro komentuoti melagingų anoniminių pareiškimų”, – „Vakarų ekspresui” sakė vienas iš kabelinės televizijos vadovų.

Slavų jaunimo organizacija savo pareiškime susiklosčiusią situaciją pavadino sąmoningu „Balticum TV” reklaminiu veiksmu. Esą televizija tik ieško priežasties, kad galėtų padidinti savo paslaugų kainas.

Slavų atstovai taip pat teigė, kad be rusiškų kanalų „Balticum TV” daugiau nieko įdomaus ir nesiūlo – esą lietuviškas programas gali matyti ir ne abonentai, o kitos programos neva yra „menkavertės ir vietinės reikšmės”. Tad, anot pareiškimo, „Balticum TV” paslaugos būtų jau nereikalingos.

Nerimą dėl galimo programų retransliacijos nutraukimo pareiškė ir Rusų sąjungos Klaipėdos skyrius. Anot pareiškimo, „Balticum TV” naudojasi tuo, kad yra monopolininkė kabeliniame tinkle.

„Mes sunerimę dėl tokios situacijos. Į sąjungą paskutinėmis dienomis kreipėsi šimtai klaipėdiečių. Tai lietuviai, rusai, ukrainiečiai, baltarusiai, lenkai. Jie prašo kreiptis į „Balticum TV” vadovybę ir neatimti daugeliui Klaipėdos gyventojų įdomių programų”, – rašoma Rusų sąjungos kreipimesi.

Nežino apie pareiškimą

Tačiau įdomu tai, kad „Vakarų ekspreso” kalbinti Rusų sąjungos Klaipėdos skyriaus nariai apie šį kreipimąsi sužinojo tik iš dienraščio.

„Pirmą kartą apie tai girdžiu”, – stebėjosi Jelizaveta Daugininkienė, Lietuvos rusų sąjungos frakcijos miesto Taryboje vadovė. Tą patį teigė ir kitas frakcijos narys Olegas Fominas.

Ši politinė organizacija vis dar graužiama nesutarimų, plačiai nuskambėjusių žiniasklaidoje praėjusią vasarą.

Priminsime, kad rugpjūtį policijai buvo pranešta apie Rusų sąjungos Klaipėdos skyriaus patalpose neva kilusias muštynes. Be to, skyriaus nariai tąkart piktinosi, kad naujuoju pirmininku paskirtas Andrejus Chomutovas neįsileidžia jų į būstinės patalpas.

J. Daugininkienė iš karto ėmė įtarti, kad pareiškimus, prisidengdamas partijos vardu, rašo vienas asmuo – A. Chomutovas. Beje, tas pats A. Chomutovas prieš keletą metų yra įkūręs jau minėtą slavų jaunimo organizaciją.

„Jis visiems grasina, toks jau žmogus”, – teigė J. Daugininkienė, kuriai išplatintų pareiškimų turinys pasirodė nepriimtinas ir kurstantis nesantaiką.

J. Daugininkienė tvirtino, kad naudotis sąjungos vardu A. Chomutovas neturįs jokios teisės, nes jis jau nėra nei pirmininkas, nei apskritai partijos narys.

Rugpjūtį Lietuvos rusų sąjungos neeilinėje konferencijoje dėl šiurkščių statuto pažeidimų A. Chomutovas iš tiesų buvo pašalintas iš partijos – bent jau taip teigiama oficialioje sąjungos svetainėje internete. Anot J. Daugininkienės, laikinai einančiu pareigas skyriaus pirmininku A. Chomutovas buvo paskirtas neteisėtai.

„Tačiau, nors A. Chomutovas jau ne pirmininkas, jis to nenori pripažinti. Jis vis dar turi mūsų būstinės raktus ir kitų narių ten neįsileidžia”, – piktinosi J. Daugininkienė.

Bandys perimti būstinę

Pats A. Chomutovas mūsų dienraščiui teigė, kad jis Klaipėdos skyriaus pirmininko pareigas eina teisėtai. Klausimą dėl jo pašalinimo iš partijos vyriškis nuleido juokais.

„Aš pašalintas? Tai kažkoks nesusipratimas”, – teigė A. Chomutovas.

Jis tvirtino, kad partijos nariai buvo informuoti apie kreipimąsi, kuriuo neva siekta apginti rusiškas programas mėgstančių žiūrovų interesus.

„Kreipimasis buvo priimtas bendru sutarimu, – teigė jis. – Kas jums sakė, kad nieko apie tai nežinojo? J. Daugininkienė, O. Fominas? Bet juk jie jau nepriklauso partijai”, – tikino A. Chomutovas.

J. Daugininkienės toks buvusio kolegos elgesys nenustebino. „Aš sakau, kad jis nėra narys, jis – kad aš nesu… Man tik viena keista, kaip žmogus gali laikyti partiją savo nuosavybe”, – komentavo politikė.

Giedrė Petkevičiūtė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Žiniasklaida su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.