Vyriausybės posėdyje – įtartinas sandėris

Nepaisydamas įspėjimų, vidaus reikalų žinybos vadovas ministrų kabinetui teikia pasiūlymą, po kurio valstybei gresia apie 7 mln. litų nuostolis

Kauno miesto policija priartėjo prie skandalingų turto mainų su privačia įmone. Šiandien Vyriausybės posėdyje vidaus reikalų ministras Gintaras Furmanavičius bandys įtikinti Algirdo Brazausko kabineto narius, kad šie pritartų mainams, nors po jų valstybė patirs milijonų litų žalą.

Patirs neabejotiną žalą

„Kauno diena” rašė, kad Kauno miesto vyriausiasis policijos komisariatas (VPK) užsimojo UAB STV atiduoti Miško gatvėje esančias automobilių remonto dirbtuves ir pastatų likučius Žaliakalnio mikrorajone. Mainais VPK gautų Domeikavoje įrengtas mechanines automobilių remonto dirbtuves.

Sandėris nekeltų įtarimų, jei mainai būtų lygiaverčiai. „Kauno dienai” pavyko išsiaiškinti, kad greta turto UAB STV įgytų pirmumo teisę 99 metams išsinuomoti keturis sklypus. Jų bendras plotas siekia 2,31 hektaro. Ekspertų vertinimu, vien Žaliakalnyje atsisakomų sklypų rinkos vertė siekia apie 6 mln. Lt. Vienas aras šiame prestižiniame mikrorajone kainuoja 30 tūkst. Lt.

Dar apie 1 mln. Lt yra vertas 29 arų sklypas Miško gatvėje, kur šiuo metu Kauno miesto VPK turi mechanines remonto dirbtuves. Tai reiškia, kad, įvykus mainams, valstybė patirtų iš esmės apie 7 mln. Lt žalą.

Nuo atsakymo išsisukinėjo

Kauno miesto VPK vadovas Algirdas Kaminskas ne kartą kategoriškai neigė, kad mainai policijai nenaudingi, esą valstybė atsisakytų ne žemės, o nereikalingų dirbtuvių ir griuvėsių. Net paaiškinus, kad privati bendrovė įgis pirmumo teisę išsinuomoti žemę, A.Kaminskas teigė, kad valstybė žalos nepatirs, o „komisariatui remonto dirbtuvės būtinos ir nesvarbu, ką su gautu turtu darys įmonė”.

Visą laiką, kol „Kauno diena” domėjosi šia istorija, nei Kauno miesto VPK, nei Policijos departamento pareigūnai į redakciją neatsiuntė nė vieno rašto su komentarais apie planuojamus mainus.

Pareigūnai išsisukinėjo nuo tiesaus atsakymo, kas rengia Vyriausybės nutarimo projektą. „Kauno dienos” žiniomis, Kauno miesto VPK vadovas A.Kaminskas lapkritį kreipėsi į vidaus reikalų ministrą G.Furmanavičių, kad šis kuo greičiau išspręstų turto mainų klausimą, nes „policijai itin reikalingos automobilių remonto dirbtuvės”.

Visuomenė neišvydo dirbtuvių

Vandžiogalos gatvėje UAB STV valdo 1000 kv. m mechanines automobilių remonto dirbtuves. Jose anksčiau veikė „Renault” remonto centras. Valstybės įmonės Registrų centro vertinimu, dirbtuvių vertė – tik 234 tūkst. Lt. Vandžiogalos gatvėje taip pat yra ir 545 kv. m sandėlis, kuris įvertintas 86,5 tūkst. Lt. Jame policija žada laikyti iš nusikaltėlių konfiskuotas prekes.

Jau anksčiau paprašytas, ar galėtų „Kauno dienos” fotografas padaryti kelias nuotraukas minėtose dirbtuvėse, UAB STV vadovas Otilijus Pajaujis tokio leidimo nedavė. „Kauno diena” norėjo pademonstruoti visuomenei, į kokį turtą pretenduoja policija. UAB STV verčiasi prekyba nekilnojamuoju turtu ir statybomis.

Pagal įstatymą, mainuose turto skirtumas negali viršyti 5 proc. turto vertės. Akivaizdu, kad šis skirtumas viršija net ne kelis, o keliolika kartų, nors pagal dokumentaciją valstybė atsisako tik griuvėsių Radvilėnų plente ir pasenusių dirbtuvių Miško gatvėje.

Paskubomis parengė nutarimo projektą

„Kol kas vyksta derybos ir derinimai, nes patalpos dar neatitinka mūsų poreikių”, – dar spalio 20-ąją „Kauno dienai” sakė Kauno policijos vadovas A.Kaminskas.

Policijos departamente tada teigta, kad renkamasi iš kelių pasiūlymų. Iš esmės tai reiškia, kad jau tada buvo aišku, kad kitų pasiūlymų nėra, o Vidaus reikalų ministerijoje paskubomis rengiamas Vyriausybės nutarimo projektas.

Įvairių Kauno autoservisų vadovų manymu, įrengti visavertes automobilių mechanines dirbtuves ir aptarnauti apie 100 lengvųjų ir krovininių automobilių, į įrangą pakanka investuoti apie 150-200 tūkst. Lt.

Gediminas Stanišauskas

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.