Miesto vadovui vėrėsi rusų areštinė

Panevėžio meras Vitas Matuzas jau daro išvadas iš skaudžių pamokų ir išmoko ant to paties grėblio antrą kartą nebelipti.

Tokią išvadą galima buvo daryti po to, kai neseniai iš Mytiščių miesto grįžęs V.Matuzas pareiškė, kad šįkart namo nebesivežė stručio kiaušinio – pernelyg jau šis daiktas esąs pavojingas.

Vakar, ką tik grįžęs iš miesto partnerio, meras surengė spaudos konferenciją ir papasakojo miestiečiams dar negirdėtą atvejį iš ankstesnės savo kelionės į Rusiją.

„O ką, ar aš jums nepasakojau apie stručio kiaušinį?” – V.Matuzas net pats nustebo, kad anksčiau apie tai pamiršo pasakyti spaudai.

Pasirodo, meras, pavasarį būdamas Mytiščiuose, iš šio miesto ir rajono vadovo Aleksandro Murašovo gavo dovanų įspūdingo dydžio stručio kiaušinį. Vieno tokio kiaušinio pakanka iš karto pamaitinti mažiausiai šešis asmenis.

Tačiau grįžtant namo oro uoste merą sustabdė rusų muitininkai. Jie prikibo prie lietuvio vežamo stručio kiaušinio. Įtarę, kad tai kontrabandinė prekė, pareigūnai pareiškė V.Matuzą areštuojantys.

Kartu jie įspėjo, kad šiuo lėktuvo reisu jam grįžti nėra šansų – lėktuvas esą skris ir kitą dieną.

„Tada aš, kaip sakoma, įjungiau savo administracinius gebėjimus ir paprašiau pakviesti jų viršininką”, – prisiminė meras.

Atvykusiam viršininkui panevėžietis pareiškęs netikėtą pageidavimą – kad šis praneštų pačiam Maskvos srities gubernatoriui Borisui Gromovui, jog šis pasiimtų atgal savo dovanotą kiaušinį.

Išgirdęs, kad kontrabandinė prekė gauta iš atsargos generolo B.Gromovo, pareigūnas esą suglumo ir paklausė, kodėl anksčiau apie tai nesakė. Bemat viskas buvę sutvarkyta ir meras išskrido namo tuo pačiu planuotu reisu. Ir su visu kiaušiniu, kurį vėliau padovanojo baikeriams.

Paklaustas, kodėl pamelavo pareigūnams, kad gavo kiaušinį ne iš A.Murašovo, o iš paties gubernatoriaus, meras atsakė, jog tuo metu reikėjo sudaryti ypač stiprų įspūdį.

O su garsiuoju generolu B.Gromovu jis taip pat buvęs vienoje kompanijoje ir stovėdamas šalia jo sakęs ilgą tostą. Tas tostas buvęs apie tai, kad jų šaliai reikia daugiau demokratijos, todėl šeimininkams nelabai patikęs.

Ketino įsivežti stručių

Rokiškio rajone stručius auginančiam ūkininkui Jonui Garškai niekada neteko pakliūti į panašią situaciją.

Tačiau ūkininkas nesistebėjo žurnalistės pranešta žinia apie Panevėžio mero nemalonumus dėl stručio kiaušinio.

„Matyt, turi būti kažkokie apribojimai, tuo labiau kad dabar Europos Sąjungoje esame. Mes kažkada norėjome atsivežti iš Olandijos ar Belgijos kitokios veislės stručių, tai pamatėme, kiek daug visokių leidimų reikia, ir nusispjovėme, nebesivežėme”, – pasakojo J.Garška.

Rokiškėnas sakė, kad per vieną vasarą viena stručio patelė sudeda apie 60 kiaušinių. Jis dabar turi 7 stručius, iš jų penkios – patelės. Visus kiaušinius ūkininkas realizuoja vietos rinkoje, į užsienį neveža ir niekada nebandė vežti.

Vienas kiaušinis sveria apie pusantro kilogramo ir atitinka gal 30 vištos kiaušinių, bet būna ir iki pustrečio kilogramo sveriančių. Stručio kiaušinio baltymas yra peršviečiamas, o skonis esąs beveik toks pat kaip vištos kiaušinio, tačiau dar labiau panašesnis į žąsies.

„Ai, kokių šeimininkė pridės prieskonių, toks ir bus skonis”, – juokavo J.Garška.

Apie tragediją nutylėjo

Pastaroji mero kelionė į Mytiščius praėjo be didesnių nuotykių.

V.Matuzas džiaugėsi dalyvavęs net 8 valstybių miestų atstovų susitikime ir pasirašęs ne vieną dokumentą dėl bendradarbiavimo. Panevėžiečių siūlymu aptartas net 10-ies miestų bendradarbiavimas virtualioje erdvėje, sukuriant bendrą internetinį puslapį.

Meras sakė, kad Mytiščiai beprotiškai statosi – per metus apie 200 tūkstančių kv. m gyvenamojo ploto, nors mieste kasmetinis žmonių prieaugis – tik 2 tūkstančiai.

„Mes nei pavydime, nei lygiuojamės į juos, nes nėra reikalo. Maskvai Rusijos valdžia skiria apie 70 procentų šalies biudžeto, o Mytiščiai – sostinės miegamasis rajonas.

Apie tragediją Permės srityje, kai sugriuvęs senas baseino stogas pasiglemžė 14 gyvybių, V.Matuzas teigė sužinojęs tik iš laikraščių grįždamas namo.

Mytiščiuose buvusi tokia įtempta programa, kad nebuvę kada žiūrėti televizorių viešbutyje, o valdžia tuo ir nesigyrusi.

„Jie labiau giriasi savo laimėjimais, apie bėdas nekalba. Tai natūralu, nes ir mes tą patį darome”, – nesistebėjo rusų valdininkų slapukavimu V.Matuzas.

„Panevėžio rytas”

Limina Kepalaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.