Sunkus savaitgalis prie poliklinikos durų

Suskaudo dantį arba prasidėjo kiti sveikatos negalavimai – tokia situacija ne iš maloniųjų bet kurią dieną, bet savaitgalį ji gali tapti dar nemalonesnė.

Laukė su mama

Šilainių poliklinikos pacientė pasakojo, kad registratūroje buvo užtikrinta: odontologas dirba ir šeštadieniais. Tačiau atvykusiai moteriai buvo patarta kreiptis į privačias įstaigas.

Šeštadieniais poliklinikoje budi tik gydytojas terapeutas ir pediatras – vaikų ligų specialistas. Jų darbo diena tęsiasi nuo 9 iki 13 valandos. Tiesa, išrašomi ir mirties liudijimai.

Praėjusį šeštadienį prie vienintelio veikiančio kabineto kiek po dešimtos valandos ryto jau laukė Agnė Micienė su 2,5 metų sūneliu. „Naktį jis ėmė blogai jaustis. Jei čia nebūčiau radusi gydytojo, būčiau skambinusi greitajai, – sakė A.Micienė. Pediatrė tuo metu buvo išvykusi pagal iškvietimą į ligonio namus, todėl mažajam pacientui ir jo mamai teko palūkėti.

Nespėja po darbo

Kol terapeutė Aldona Kučinskienė apžiūrinėjo dėl išbėrimo sunerimusią moterį, savo eilės laukė kaunietė Loreta. „Savaitgalį poliklinikoje esu pirmą kartą. Nieko skubaus. Atėjau, kad paskirtų vaistų nuo kraujospūdžio. Dirbu iki vėlumos, todėl darbo dienomis nespėju užsukti”, – sakė moteris.

Ji prisiminė, kad kartą buvo pasigedusi savaitgalį dirbančio poliklinikos odontologo. „Labai skaudėjo dantį, tačiau teko pakentėti iki pirmadienio”, – kalbėjo Loreta.

Šilainių poliklinikos registratūroje dirbusi bendrosios praktikos slaugytoja teigė, kad prieš kelerius metus savaitgaliais dirbdavo įvairių sričių specialistai, tačiau jie sulaukdavo mažai pacientų. „Ir dabar dėl odontologo šeštadieniais skambina vos po kelis žmones. Netoliese dirba net kelios privačios odontologijos klinikos, kabinetai, todėl pacientus nukreipiame tenai. Patyrusius traumas siunčiame į Kauno medicinos universiteto klinikas, o dėl ausų, nosies ir gerklės ligų – į Kauno apskrities ligoninę”, – pasakojo moteris.

Gydytoja A.Kučinskienė teigė, kad šeštadienį sulaukia iki 8 žmonių. „Penktadienį reikia gydytis, kam laukti, kol nebus įmanoma kentėti?” – stebėjosi medikė.

Šeštadieniais nebeateina

Aleksoto poliklinikoje, priklausančioje Šilainių poliklinikai, šeštadienį sutikome Kazimierą Šavirą. Vyras čia užsuko žmonos reikalais – atnešė jos asmens sveikatos kortelę. Tą dieną ir ten buvo tokia pati tvarka – dirbo tik pediatras ir terapeutas.

„Būna ir odontologas”, – sakė registratūroje dirbusi Reda Zagorskienė, tačiau kolegė Edita Bendoraitienė ją tuojau pat pataisė: „Šeštadieniais jis nebeateina. Šiandien kaip niekad daug iškvietimų pas vaikus – net šeši vizitai”.

Medikės teigė, kad, prireikus kitų specialistų konsultacijos, žmonės siunčiami į Kauno medicinos universiteto klinikas. „Bet rentgenas ir ten savaitgaliais nedirba”, – apgailestavo, kad ne visą reikiamą pagalbą galima suteikti nelaukiant pirmadienio.

Depresijos imsis pirmadienį

Centro poliklinikoje sutikome L.K., kuris prašė vizito pas chirurgą ir psichiatrą. Už registratūros langelio stovėjusi Ina Mikalauskienė paaiškino, kad vaikinas chirurgą ras pirmame aukšte, o dėl depresijos jam reikės palaukti pirmadienio.

Be minėto specialisto, terapeuto ir pediatro, šioje poliklinikoje šeštadieniais dar galima gauti ir odontologo pagalbą. Odontologė Gražina Sasnauskienė teigė, kad dirbti savaitgaliais yra nesąmonė. „Suprantu, kad ištraukus dantį rytojaus dieną tą vietą kartais suskausta. Tačiau tokių pacientų – vienetai. Dažniausiai ateina dantis apleidę žmonės, kurie tų problemų galėjo išvengti, anksčiau užsukę pas gydytoją. Ką aš galiu padaryti, kai žmogui po tiltu skauda? Rentgenas nedirba, todėl negaliu rimtai sunegalavusiems žmonėms suteikti pagalbos. Be to, tam reikia visos komandos”, – kalbėjo G.Sasnauskienė.

Jos darbo sąsiuvinyje užfiksuota, kad aną savaitgalį ji nesulaukė nė vieno, o dar anksčiau per 5 valandas buvo užsukę 2 pacientai. Savaitgalį prieš tai – vienas.

Chirurgas Tadas Martišius teigė šeštadieniais turįs darbo. „Dažniausiai žmonės ateina žaizdų perrišti. Tai būtina padaryti dažniau nei kas trečią dieną, todėl pirmadienio laukti negalima. Būna, kad ateina su pūliniais arba nedarbingumo pratęsti”, – pasakojo T.Martišius. Pasak jo, daugiausiai pacientų sulaukia vasarą, kai prasideda atostogų ir judrių pramogų metas. Tuomet ir pūlingų komplikacijų daugiau.

Jurgita Murauskaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Sunkus savaitgalis prie poliklinikos durų"

  1. mazvydas

    nieko nesupratau, nes neskaiciau 😀

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.