Po šoko Kaune – šokio kontaktai Tel Avive

„Auros” vadovė vienintelė iš Lietuvos menininkų pakviesta dalyvauti tarptautiniame renginyje Izraelyje

Kauno šokio teatro „Aura” direktorė Birutė Letukaitė šiomis dienomis vieši Izraelyje – šalyje, kuri vadinama pasauline modernaus šokio generatore.

Gruodžio 1-8 dienomis Tel Avive vyksta Tarptautinis Izraelio šokio ir teatro pristatymas. Jame B.Letukaitė pakviesta dalyvauti jau antrą kartą. „Auros” vadovė neslėpė, kad kvietimą jai, vienintelei iš Lietuvos, atstovauti mūsų šaliai Izraelio ir tarptautinei publikai, ji laiko išskirtiniu dėmesiu.

Ryšiai jau užmegzti

„Būti Lietuvos atstove tokiame renginyje – ypatinga misija”, – įsitikinusi B.Letukaitė. Izraelio šokio ir teatro pristatymas vyks solidžiausiame šalies kultūriniame židinyje – Tel Avivo Suzanne Dellal centre. Šis centras, įsikūręs pačioje miesto širdyje, yra siejamas su daugelio pasaulio ir Izraelio šokio trupių vardais, jame vyksta svarbiausieji šokio renginiai.

Prieš trejus metus pirmą kartą viešėdama Izraelyje B.Letukaitė įsitikino, koks aukštas yra šios šalies choreografų ir modernaus šokio atlikėjų profesionalumo lygis. „Auros” vadovė stvėrė jautį už ragų – nepraleido progos užmegzti kontaktų ir prikalbinti Izraelio choreografų bendriems projektams su Kauno šokio teatru.

Taip Kaune atsidūrė viena žymiausių kylančių Izraelio choreografių Renana Raz, o pernykščiame „Auros” surengtame tarptautiniame modernaus šokio festivalyje buvo pristatytas įspūdingas Izraelio Sally-Anne Frieland šokio dramos teatro spektaklis „Raudona”.

Tirpdys nuosėdas

Dabartinio vizito vaisiai greičiausiai bus panašūs. B.Letukaitė, išvykdama iš Kauno, vylėsi, kad pavyks dar labiau sutvirtinti jau užsimezgusius ryšius su Izraelio modernaus šokio kūrėjais. „Auros” vadovės svajonė – atverti kelią Kauno šokio teatro prisistatymui Izraelio publikai.

Tuo tarpu kitų metų „Auros” Kaune organizuojamo Tarptautinio modernaus šokio festivalio programoje jau planuojami net du bendri Lietuvos ir Izraelio projektai. Juose Kauno šokio teatras „Aura” turėtų pasirodyti kartu su talentingu choreografu Yossi Berg ir Yasmeen Godder šokio trupe.

Ko gero, viešnagė Izraelyje B.Letukaitei padės pamiršti nuosėdas, likusias po incidento su misterijos „Pranašas ar atstumtieji” organizatoriais.

„Auros” direktorė teigė patyrusi šoką, kai sužinojo, kad Jungtinis meno centras į savo didelių ambicijų, bet abejotinos vertės projekto afišas savavališkai įtraukė Kauno šokio teatro „Aura” pavadinimą.

Spekuliavo garsiais vardais

B.Letukaitė buvo ne vienintelė, pasipiktinusi Ostapo Benderio užmojų vertais „Pranašo ar atstumtųjų” organizatorių reklamos triukais bei darbo metodais.

Paaiškėjo, kad su organizacija, pasivadinusia Jungtinio meno centru, kuriant naująjį projektą nė nemanė bendradarbiauti Modris Tenisonas, kurio pavarde buvo aktyviai švaistomasi. Muzikinės misterijos žiūrovai neišvydo nei reklamuotų Vlado Bagdono ir Kosto Smorigino pasirodymų.

„Renginį, kokio Lietuvos teatrinėje padangėje dar nebuvo” (taip rengėjai pristatinėjo misteriją „Pranašas ar atstumtieji”) B.Letukaitė, kurios vadovaujama „Aura” nieko nežinojo apie „dalyvavimą” projekte, pavadino elementaria apgavyste, žmonių, sumokėjusių pinigus už bilietus, mulkinimu.

Kaune – įžymybė iš Niujorko

B.Letukaitei mezgant tarptautinius kontaktus su Izraelio choreografais ir šokėjais, Kauno senamiestyje esančioje studijoje repetuoja „Auros” šokėjai. Su jais šiuo metu dirba choreografas iš Niujorko Johanesas Vylandas, buvęs kultinės Bežaro trupės šokėjas.

Sužinojusi apie J.Vylando viešnagę, „Auros” studijoje apsilankė Gėtės instituto direktorė Irmtraut Hubač.

Panašu, kad „Auros” šokėjai, dirbdami su šiuo ypatingų pastangų ir tikslumo reikalaujančiu choreografu, išlies nemažai prakaito.

Nors naujojo šokio spektaklio premjera numatyta 2006-ųjų pavasarį, pirmuosius J.Vylando ir „Auros” bendro darbo rezultatus bus galima išvysti jau gruodžio 7-ąją „Auros” studijoje viešos peržiūros-repeticijos metu.
Jūratė Kuzmickaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.