Stambulo komandai – pavyzdinio krepšinio pamoka

Eurolygos naujokai sutaršė Europos krepšinio profesorius.

Vilniaus „Lietuvos ryto” ekipa lyg iš krepšinio vadovėlio sužaidė Eurolygos rungtynes Stambule.

6000 audringų turkų sirgalių akivaizdoje vilniečiai 72:51 nokautavo „Efes Pilsen” klubą, kuris iki tol B grupėje buvo laimėjęs visas 4 rungtynes.

Geriausiai besiginančia Eurolygos komanda laikoma „Efes Pilsen” nužudyta jos pačios ginklu: svečiai į savo krepšį praleido vos 51 tašką. Per trečiąjį kėlinį Stambulo krepšininkai surinko tiktai 8 taškus.

Dažniausiai monetų kruša svečius palydintys Turkijos aistruoliai vakar po mačo plojo – ne saviems, o pavyzdinį krepšinį sužaidusiam „Lietuvos rytui”.

Turkai įvertino tai, jog pirmiausia užrakinę savo krepšį vilniečiai atakavo ne tiktai efektyviai, bet ir efektingai.

Taktika. „Lietuvos rytas” daug geriau atliko namų darbus negu „Efes Pilsen” klubas.

Prieš mačą kalbėję, kad svarbiausia bus sustabdyti Stambulo komandos metikus, vilniečiai šią užduotį įvykdė – Henry Domercantas ir Marko Popovičius beveik neturėjo progų atakoms.

Judri bei kieta „Lietuvos ryto” gynyba žingsniu greičiau nei varžovų atakos judėjo ir po savo krepšiu. Vien iki pertraukos kovą dėl kamuolių Vilniaus komanda laimėjo 21:8, o apskritai – 36:25.

Lūžis. Rungtynių pradžia. Nuo dūmų ir fejerverkų per komandų pristatymą labiau apsvaigo aikštės šeimininkai. Susikaupę „Lietuvos ryto” žaidėjai pataikė beveik visus metimus ir išvengė klaidų.

3-iąją min. vilniečių persvara buvo 10:2, o prieš pirmojo kėlinio pabaigą – 26:12.

Susidarė įspūdis, jog „Efes Pilsen” krepšininkai nesitikėjo tokio Eurolygos debiutantų pasirodymo. Priblokšti svečių viesulo aikštėje, šeimininkai nė vienoje varžybų atkarpoje nerado savo žaidimo.

Lyderiai. Simas Jasaitis ir Robertas Štelmaheris. Šie „Lietuvos ryto” snaiperiai šaudė ne tik greitai, bet ir taikliai. Jei tik turkų komandos žaidėjai nuo jų atsilikdavo per žingsnį, – į krepšį jau skriedavo žaibiškai išmestas kamuolys.

R.Štelmaherio ir S.Jasaičio padiktuotą ritmą greitai pagavo komandos draugai. Visi aikštėje pasirodę krepšininkai prisidėjo prie to, kad triukšmingi turkų sirgaliai išsiskirstė nelaukdami pabaigos.

Slaptas ginklas. H.Mujezinovičius. Iki vakarykščių rungtynių po 8 taškus Eurolygoje rinkęs bosnis šįkart agresyviai ir įvairiai taranavo šeimininkų gynybą.

Vyriausias „Lietuvos ryto” žaidėjas net sugebėdavo atsidūrti pirmas kontratakuojant, todėl jo sąskaitoje vakar – 14 taškų.

Skaičius. 22. Ties šiuo skaičiu pasibaigė įspūdinga „Efes Pilsen” pergalių serija žaidžiant Eurolygos varžybas namie. Pastarąjį kartą savo aikštėje Stambulo krepšininkai buvo parklupdyti 2003 metų lapkričio 13-ąją dieną.

Bičiuliai. Stambule „Lietuvos ryto” komandos nariai sutiko senų pažįstamų.

Vakar vos įėjęs į areną vilniečių strategas Nevenas Spahija spaudė ranką savo auklėtiniams Kroatijos rinktinėje M.Popovičiui ir Nikolai Prkačinui. Šie žaidėjai gina „Efes Pilsen” garbę.

Vilniaus ekipos senbuviai antradienį prieš vakarinę treniruotę „Abdi Ipekci” arenoje susitiko su praėjusį sezoną „Lietuvos ryto” komandoje rungtyniavusiu Rolandu Jaručiu ir Virginijumi Sirvydžiu.

Šie du lietuviai atstovauja Limasolio AEL (Kipras), kuris užvakar Stambule pralaimėjo Europos taurės turnyro mačą „Fenerbahce” komandai.

„Fenerbahce” „centras” latvis Kasparas Kambala labinosi su savo tėvynainiais iš „Lietuvos ryto” R.Štelmaheriu ir Sandžiu Buškevicu.

Iš pirmų lūpų. „Efes Pilsen” treneris Oktay Mahmuti: „Didžiausia staigmena man buvo ne puikus „Lietuvos ryto”, o nesuvokiamas mano komandos žaidimas”.

R.Štelmaheris: „Nemanau, kad mūsų pergalė – staigmena. Kruopščiai ir ilgai ruošėmės varžyboms, tad visi sužaidėme tikrai gerai. Neblogai gynėmės ir anksčiau, bet šįkart tvirtai įrodėme, kad mūsų gynyba – kieta. Ačiū visai komandai”.

* * *

„Efes Pilsen” – „Lietuvos rytas” 51:72 (14:26, 14:17, 8:17, 15:12). „Efes Pilsen” taškų pelnė: N.Prkačinas 16, E.Arslanas 10, H.Domercantas 7, M.Popovičius ir A.Grangeris po 5, K.Pekeras 4, C.Akyolas ir M.Demiras po 2 (K.Gonlumas, B.Ermisas, M.Abi); „Lietuvos rytui”: R.Javtokas 15, H.Mujezinovičius 14 (8 atkovoti kamuoliai), F.House’as ir S.Jasaitis (3/4 tritaškių, 8 atkovoti kamuoliai) po 13, R.Štelmaheris 12, P.Čukinas ir M.Nielsenas po 2, M.Lukauskis 1 (A.Šležas, T.Delininkaitis, S.Buškevicas). Taiklumas: 17/43 (40 proc.) ir 22/46 (48) dvitaškių, 3/16 (19) ir 7/17 (41) tritaškių, 8/11 (73) ir 7/10 (70). Atkovota kamuolių 25 ir 36, perimta 10 ir 6, klaidų 12 ir 14.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.