Tiesią laikyseną vaikui reikia grąžinti laiku

Netaisyklinga kūno laikysena – vienas labiausiai paplitusių mūsų šalies vaikų sveikatos sutrikimų. Tačiau yra galimybės jiems padėti specialių priemonių kompleksu: mankšta, masažu, procedūromis vertikalioje vonioje.

Pakumpę pečiai ar atsikišęs pilvas sukelia ne tik figūros problemų. Tai ir daugelio nugaros skausmų priežastis. Tačiau viskas prasideda mokyklinio amžiaus, o tėvai dažnai nekreipia dėmesio į šią vaikų problemą.

Pasiteisinimų daug: tegul mano vaiko bėdomis rūpinasi gydytojas; dabar tam nėra laiko; išaugs, ir viskas bus gerai, ir t.t. Rezultatai niūrūs: net 25-30 proc. moksleivių nustatyta netaisyklinga kūno laikysena, 6-8 proc. vaikų diagnozuotas stuburo iškrypimas – skoliozė.

„Pagrindinė netaisyklingos laikysenos priežastis – judėjimo stoka. Dabar vaikų kaulai auga greičiau, nei spėja vystytis nugaros raumenys. Moksleiviai daug laiko praleidžia prie televizorių bei kompiuterių, sėdi prie jų ūgio nepritaikytų stalų ar suolų, nešioja per sunkias kuprines”, – aiškino „Babilono sveikatos sodo” kineziterapeutė Daiva Linkevičiūtė.

Laikysena kinta ne tik nuo netaisyklingo sėdėjimo – susikūprinus, šonu prie stalo, pakišus koją po savimi – ar nuo blogo darbo vietos apšvietimo, bet ir nuo netaisyklingo stovėjimo, pvz., ant vienos kojos. Gali pakenkti ir gulėjimas susirietus, mažoje lovoje, ant didelės pagalvės.

Netaisyklinga laikysena gali sukelti nugaros, kojų, galvos skausmus, vidaus organų sutrikimus. Vaikai vengia judėti, būna fiziškai silpnesni.

Pasak D.Linkevičiūtės, netaisyklinga laikysena dažniausiai pradeda formuotis nuo 6-7 metų – kai pradedama lankyti mokyklą.

Statistika rodo, kad pirmose klasėse įvairių stuburo iškrypimų turinčių vaikų būna apie 3 procentus, šeštose – jau apie 8 procentus, vyresnėse klasėse – net iki 20 proc. Įgimtų laikysenos sutrikimų pasitaiko retai.

Tėvai anksčiausiai gali atkreipti dėmesį į savo atžalų laikyseną. Jie turėtų susiprasti žvilgtelėti į vaiko nugarą. Juk aiškiai matyti, kai pečiai būna nevienodame aukštyje.

Tiesią laikyseną galima grąžinti, jei laiku pradedamos kineziterapijos procedūros

Ovidijus Aleksas

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.