Reikės susiveržti diržus

Šiandien paaiškės, kiek brangs dujos. Kaip naujos kainos smogs kiekvienam Lietuvos žmogui?

Jeigu pabrangs dujos – pabrangs ir kasdienis gyvenimas kiekvienam Lietuvos žmogui.

Panašiai būna ir kylant degalų kainoms. Tada brangiau mokame ne tik už patį benziną ar dyzeliną, bet ir už kitas prekes ar paslaugas, nes auga transportavimo kaštai.

Vakar pranešta, kad nuo kitų metų gamtinės dujos tikriausiai brangs beveik 40 proc. Toks šuolis neišvengiamai atsilieps ir kitoms kainoms. Jei brangiau mokėsime už dujas, eiliniam žmogui daugiau kainuos: šildymas, elektra, karštas vanduo, maisto paruošimas, dalis plataus vartojimo prekių ir paslaugų, kurias gaminantys ar teikiantys verslininkai naudoja pačias dujas arba daug elektros, šilumos energijos.

Brangs ir prekės, ir paslaugos

Dujų kainos poveikis paprastiems gyventojams – platesnis nei galima įsivaizduoti. Brangsianti elektra bei gamtinės dujos nori nenori paplonins vartotojų kišenes.

Vilniaus banko valdybos pirmininko patarėjas Gitanas Nausėda sakė: „Jei elektra brangtų tik gyventojams, būtų pusė bėdos, bet jei brangsta ir pramonės įmonėms, infliaciją pajusime per brangstančias prekes ir paslaugas”.

Pasak „Nord/LB Lietuva” banko vyriausiojo analitiko Rimanto Rudzkio, elektra ir dujos – tai išlaidos būstui išlaikyti, o būsto dalis vartojimo kainų indekse siekia net apie 14 proc.

Tad brangesnės dujos ir elektra didins infliaciją. Kitaip tariant – viskas brangs.

Ekspertas ramina

Laisvosios rinkos instituto ekspertas Remigijus Šimašius ramino, kad produktų, kurie brangs itin pastebimai, neturėtų būti daug.

„Jei kažkiek pakinta sąnaudos, tai nereiškia, kad automatiškai tiek pat pakinta kaina”, – teigė R.Šimašius.

Jis paaiškino, kad prekių ir paslaugų kainas labiau lemia tai, kiek už jas pasiryžęs mokėti vartotojas, o ne kokios yra verslininkų sąnaudos: „Konkurencija rinkoje didžiulė, paprastai atsiranda tokių gamintojų, kurie sutinka ramiai priimti tokį sąnaudų padidėjimą”.

Kaina nekeliama atsisakant dalies pelno arba ieškoma kitokių vidinių rezervų.

Sprendimas – jau šiandien

Šiandien galutinai paaiškės, kiek brangs dujos. Tai priklausys nuo to, ką kainų komisija sutars su „Lietuvos dujomis”.

Koncernas „Gazprom”, vienintelis tiekiantis Lietuvai dujas, nuo kitų metų beveik dviem trečdaliais padidino mūsų šaliai parduodamų dujų kainas. Todėl ir „Lietuvos dujos” nori gauti už jas gerokai daugiau.

Priklausomybė tarp išlaidų dujoms ir kitų kainų – tiesioginė.

Pavyzdžiui, vilniečiams šildymas šiuo metu kainuoja 9,954 cento už kilovatvalandę. Bet yra numatyta sąlyga, kad du faktoriai gali šią kainą lemti. Tai – infliacija ir dujų kaina. Jei dujos bus gerokai brangesnės – daugiau kainuos ir šilumos energija.

Vilniaus šilumos tinklų direktorius Kęstutis Nėnius „Ekstra žinioms” sakė: „Šį sezoną šildymas nebrangs. Tačiau pavasarį kaina bus perskaičiuota. Jei dujos bus žymiai brangesnės, kažkiek pabrangs ir šiluma”.

Išlaidos dujoms tiesiogiai lemia ir elektros kainą. Mat elektros energijos gamybai šiluminėse elektrinėse dujos naudojamos kaip kuras. Dėl tos pačios priežasties energetikai galės gyventojams aiškinti, kad ir pašildyti karštą vandenį jiems kainuoja brangiau, todėl siunčiamos didesnės sąskaitos.

Vos išgirdę grėsmingą žinią apie numatomą dujų brangimą, vakar subruzdo vartotojų gynėjai.

Jie pasiūlė ieškoti būdų, kaip apsaugoti šalies gyventojus.

Ragina imtis priemonių

Nacionalinė vandens, elektros ir šilumos vartotojų gynimo lyga valdžią ragina imtis visų priemonių, kurios sušvelnintų mokesčių naštą šalies gyventojams brangstant dujoms.

Lygos prezidentas Kęstutis Grinius Šilumos bendrovėms siūlė mažinti šilumos nuostolius trasose bei kituose šilumos įrengimuose, veiklos sąnaudas bei amortizacinių atskaitymų normas, o jas kontroliuojančioms institucijoms – griežčiau kontroliuoti šilumininkų finansus. Be to, siūloma labiau skatinti būsto renovaciją.

Premjeras žada kompensuoti

Iš skandalų neišsinarpliojantis premjeras Algirdas Brazauskas, bijodamas dar labiau užrūstinti Lietuvos žmones, vakar taip pat dėjosi labai rūpestingu vadovu. Premjeras tikino, jog Vyriausybė deda daug pastangų, kad gamtinių dujų kainos vartotojams didėtų kuo mažiau.

„Žinoma, mes stengsimės tas kainas diferencijuoti, kad žmonėms, kurie mažai naudoja dujų, šitas padidėjimas būtų minimalus.

Kita vertus, šildymas gali šiek tiek pabrangti.

Ieškome visų būdų, kad tos kainos būtų mažesnės, kai kuriems žmonėms kompensuosime”, – kalbėjo A.Brazauskas.
„Ekstra žinios”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.