SEB Vilniaus banko analitikų teigimu, įmonių pelningumas yra rekordinis, bet išsivysčiusių šalių lygio greitai nepasivys

Lietuvos nefinansinių įmonių pelningumo rodikliai nuolat didėjo ir pirmąjį 2005 m. pusmetį buvo geriausi per šešerius metus. Tačiau SEB Vilniaus banko analitikai prognozuoja, kad įmonių pelnas jau šiemet gali pradėti mažėti, todėl pelningumo rodikliai išsivysčiusių šalių lygio artimiausioje ateityje nepasivys.
„Lietuvos įmonių pelningumas gali smukti jau šių metų pabaigoje ar pirmoje kitų metų pusėje. Bendrovių pelną mažins didėjančios gamybos sąnaudos, o kai kurias įmones oficialiai skelbti mažesnį pelną gali paskatinti laikinasis socialinis mokestis, šalyje įvedamas kitų metų pradžioje”, – teigė SEB Vilniaus banko vyriausioji analitikė Vilija Tauraitė.
Pastaraisiais metais Lietuvos nefinansinių įmonių kapitalo grąža didėjo itin sparčiai: nuo 2000 m. iki praėjusių metų – daugiau kaip šešis kartus (nuo 1,79 proc. iki 11,13 proc.). „Įmonių pelningumo kilimą lėmė veržli veiklos plėtra ir augęs darbo našumas”, – sakė V. Tauraitė.
Nepaisant spartaus augimo, Lietuvos įmonių pelningumas nuo kai kurių išsivysčiusių šalių atsilieka net iki 5 proc. punktų (žr. lentelę žemiau). SEB Vilniaus banko ekspertų teigimu, Lietuvos įmonių kapitalo grąža lyginant su šiomis šalimis yra mažesnė dėl gerokai menkesnio darbo našumo ir gamybos pajėgumų panaudojimo efektyvumo bei pasyvesnio įmonių skolinimosi.
Svarbiausieji iššūkiai, laukiantys Lietuvos įmonių artimiausiu metu – gamybos sąnaudų didėjimas dėl brangstančios darbo jėgos, aukštų degalų, žaliavų ir medžiagų kainų. Taip pat sunkumų sukels kvalifikuotos darbo jėgos trūkumas, ekonominis euro zonos sąstingis ir Pietryčių Azijos gaminių konkurencija. Laukiamas palūkanų normų didėjimas – dar viena nepalanki žinia verslui.
SEB Vilniaus banko analitikų teigimu, vis dėlto bus ir tokių ekonominių veiklų, kurios su minėtais iššūkiais susidoros palyginti lengvai – pavyzdžiui, maisto produktų ir gėrimų gamyba, telekomunikacijų ir informacinių technologijų bei vidaus prekybos sektoriai. Pasak V. Tauraitės, maisto pramonės plėtrą labiausiai skatins konkurencingas eksportas, o telekomunikacijų, informacinių technologijų ir prekybos sektorius kels stipri vidaus rinkos paklausa.
„Labiausiai nuo gresiančių sunkumų kentės transporto ir sandėliavimo, energetikos ir tekstilės sektoriai”, – prognozavo V. Tauraitė. SEB Vilniaus banko ekspertų nuomone, transporto ir sandėliavimo paslaugas teikiančios įmonės itin jautriai reaguos į aukštas degalų kainas, energetikos sektoriaus perspektyvas iš esmės lems Ignalinos atominės elektrinės likimas, o tekstilės gamintojams ir toliau bus itin sudėtinga konkuruoti su kinų ir turkų įmonėmis.

SEB Vilniaus bankas

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.