Neteisėta prekyba nykstančiais gyvūnais ir augalais kelia pavojų gamtai

Pirmadienį, lapkričio 28 d., 10 val. Muitinės muziejuje (Jeruzalės g. 25, Vilnius) bus atidaryta paroda „Nepirkite jų gyvybių!”. Ji skirta atkreipti visuomenės dėmesį į neteisėtos prekybos nykstančiais laukiniais gyvūnais ir augalais keliamą pavojų gamtai. Tokios pasauliniu mastu vykstančios prekybos išdava – jau išnykusios kai kurios faunos ir floros rūšys. Parodą, parengtą pagal PHARE projektą „Nykstančių floros ir faunos rūšių bei jų buveinių apsauga įgyvendinant CITES, Berno ir Bonos konvencijas bei susijusius ES teisės aktus”, atidarys Aplinkos ministerijos sekretorius Vidas Andrikis ir Muitinės departamento direktorius Rimutis Klevečka.

Lietuvoje draudžiama prekiauti nykstančiais laukiniais gyvūnais bei augalais ir gabenti juos neteisėtos prekybos tikslais per šalies teritoriją. Mūsų valstybė laikosi Nykstančių laukinės faunos ir floros rūšių tarptautinės prekybos (CITES) konvencijos, pasirašytos 1973 m. Vašingtone, nuostatų. Prie šios konvencijos, į kurios sąrašus įtraukta beveik 10 tūkst. gyvūnų ir 30 tūkst. augalų rūšių, Lietuva prisijungė 2002 metais. Sudaryto tarptautinio susitarimo tikslas – užtikrinti, kad tarptautinė prekyba nykstančiais laukiniais gyvūnais ir augalais nekeltų pavojaus jų išlikimui. Pavyzdžiui, eršketinių šeimos žuvims pradėjo grėsti išnykimas dėl prekybos juodaisiais ikrais. Todėl dabar sumažintos jų gavybos Kaspijos bei Juodosios jūros baseinuose ir eksporto kvotos, nustatyti labai griežti privalomos kontrolės bei taros žymėjimo reikalavimai.

Pasaulyje neteisėta prekyba gyvosios gamtos vertybėmis yra trečias pagal mastą ekonominis nusikaltimas – po prekybos narkotikais ir ginklais. Jos apyvarta per metus siekia 20 milijardų JAV dolerių. Pavyzdžiui, pernai Kirgizijoje konfiskuotas krovinys su 123 sakalais iš Rusijos įvertintas 5 milijonais JAV dolerių. Neteisėtos prekybos laukiniais gyvūnais ir retų rūšių augalais mastas didėja ir dėl to, kad vis daugiau žmonių nori namuose laikyti gyvūnus bei auginti retų rūšių augalus ir pasiruošę už juos labai brangiai mokėti. Kasmet prekyboje cirkuliuoja apie 500-600 milijonų tropinių žuvų, 2-5 milijonai gyvų paukščių.

Sudėtinė šios parodos dalis – vengrų autorės Eleonoros Sarosi dailės kūrinių ekspozicija „Europoje augančios orchidėjos”. Orchidėjos – viena iš daugelio nykstančių augalų rūšių. Šią ekspoziciją atidarys Vengrijos Respublikos ambasadorius Lietuvoje Sandor’as Juhasz’as.

Paroda „Nepirkite jų gyvybių!” Vilniuje veiks dvi savaites, o po to bus rodoma įvairiuose šalies vietose. Jos metu bus eksponuojami konfiskuoti neteisėtos prekybos nykstančiais gyvūnais ir augalais pavyzdžiai, platinama edukacinė ir plačiajai visuomenei skirta medžiaga apie CITES konvenciją ir jos įgyvendinimą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.