Dopingo byla – trijų teisėjų rankose

Garsaus Lietuvos dviratininko Raimondo Rumšo žmona Edita sugrįžo į Prancūzijos Alpių miestelį Bonvilį. Sugrįžo praėjus daugiau kaip trejiems metams. Tik šįkart – lydima savo vyro. Ten vakar vyko abiejų lietuvių teismas.

Abu sutuoktiniai prieš teismą stojo dėl „žmonėms skirtų medikamentų kontrabandos”.

Be to, E.Rumšienė vakar turėjo atsakyti ir už „dopingo preparatų pasiūlą, skatinimą, vartojimo palengvinimą sportininkams veikdama organizuota grupe”.

Už akių Bonvilio teismas nagrinėjo ir E.Rumšienei devynių vaistų receptus išrašiusio lenkų gydytojo Krzysztofo Ficeko bylą. Teismui jis atsiuntė laišką, kuriame paaiškino, kad į posėdį neatvyks.

2002 metų liepos 28-osios rytą E.Rumšienę Italijos ir Prancūzijos pasienyje sulaikė muitininkai, nes jos automobilio bagažinėje aptiko didelį kiekį medicininių preparatų. Lietuvė buvo suimta ir Bonvilio kalėjime praleido 73 dienas.

Tą pačią liepos 28-ąją jos vyras labiausiai prestižinėse daugiadienėse dviračių lenktynėse „Tour de France” iškovojo trečiąją vietą.

Reikalauja griežtų bausmių

Byloje, kurią ketvirtadienį nagrinėjo trijų moterų teisėjų kolegija, nuosprendis turėtų būti paskelbtas maždaug po mėnesio.

Bonvilio prokuroras Vincent’as Le Panereras teisme pareiškė, kad E.Rumšienė – drąsi moteris, o jos vyras – bailys, kuris slapstosi už moters nugaros.

Todėl, anot teisininko, dviratininkas nusipelno didesnės bausmės – 8 mėnesių įkalinimo lygtinai. Jo žmonai siūloma skirti 6 mėnesių įkalinimą lygtinai, o lenkui gydytojui K.Ficekui – metus kalėjimo lygtinai.

Teismo taip pat prašoma skirti Rumšams 9900 eurų baudą.

Panaikino arešto orderį

Lietuvių byla Bonvilyje vakar buvo nagrinėjama visą dieną. Dar rytą juos pasiekė gera žinia.

Iš teismo rūmų išėjęs advokatas A.Varaut žurnalistams pranešė, jog prasidėjus teismo posėdžiui teisėjas lietuviui dviratininkui panaikino tarptautinį arešto orderį ir kardomąją priemonę.

Teko kreiptis į prokurorą

Atvykti į Bonvilį dviratininkui nebuvo paprasta dėl anekdotinio nesusipratimo tarp Italijos ir Prancūzijos teisėsaugininkų.

Teismo išvakarėse paaiškėjo, kad kardomąją priemonę dviratininkui taikantis Florencijos teismas lietuvio nenori išleisti į teismą Prancūzijoje.

„Prancūzijos teisėsauga į Florencijos teismą tiesiogiai nesikreipė, todėl šis atsisakė R.Rumšą išleisti. Mums patiems reikėjo reikalauti ir pateikti prašymą, kad galėtume vykti į teismą Bonvilyje.

Vakar rytą prokurorui paaiškinau, kad yra didelė problema. Jis kreipėsi į Florencijos teismą, ir galiausiai gavome jo pirmininko leidimą išvykti”, – ketvirtadienį aiškino A.Varaut.

Dėl šio nesusipratimo Rumšai į Bonvilį automobiliu atvyko tik trečiadienį vakare, po 22 valandos.

Kartu atvažiavo trys jaunėliai jų vaikai (vyriausias sūnus Raimondas liko Italijoje) ir du juos prižiūrėti padedantys draugai italai.

Grįžo paimti vaikų ir vyro

„Buvo 14 valanda 35 minutės, kai man paskambino karabinieriai ir pasakė: „Raimondai, rytoj rytą turi būti teisme Bonvilyje”. Edita jau buvo išvažiavusi Prancūzijos link.

Iš mokyklos pasiėmiau vaikus, paskambinau Editai ir pradėjau rinktis daiktus”, – užvakar vėlai atvykęs į Bonvilį „Lietuvos rytui” pasakojo ramiai nusiteikęs dviratininkas.

E.Rumšienė po savo vyro skambučio apsisuko, sugrįžo namo ir šįkart jau su R.Rumšu vėl išvyko.

Taip užvakar Editai teko įveikti 750 kilometrų, nors lietuvių namus Italijoje nuo Bonvilio skiria tik apie 500 kilometrų.

Susidomėjimas nuslūgo

Tokios Prancūzijos žiniasklaidos armijos kaip 2002-aisiais, kai buvo sulaikyta ir įkalinta E.Rumšienė, nedidelis Bonvilio miestelis vakar jau nesulaukė. Tačiau fotografų ir operatorių spūsties vis dėlto būta.

Į Rumšų teismą dar išvakarėse atvyko ir Lietuvos konsulas Prancūzijoje Marijus Dunda, taip pat E.Rumšienę Bonvilio kalėjime lankęs ir kitaip globojęs garbės konsulas Pierre’as Minonzio.

Buvęs poros vertėjas Mažvydas Michalauskas teisme šįkart dalyvavo jau apsivilkęs advokato mantiją.

Prancūzijoje teisės mokslų daktaro laipsnį apsigynęs ir į šios šalies advokatų sąjungą priimtas lietuvis talkino pagrindiniam Rumšų advokatui A.Varaut.

Moteris laikėsi tvirtai

Ketvirtadienį visą dieną trukusiame teismo posėdyje Rumšai buvo išklausyti tiktai po pietų.

Beveik dvi su puse valandos buvo apklausiama E.Rumšienė. Maždaug 40-ąją minutę jos vyrui nuo įtampos ištryško ašara.

Moteris tvirtai laikėsi anksčiau savo pateiktų versijų dėl medikamentų gabenimo, tačiau tai įtikino ne visus.

Galiausiai prokuroras aštriai pateikė paskutinį klausimą: „Ar nemanote, kad apsiginti geriausia sakant tiesą?” Teisiamoji nesutriko: „Taip. Bet mano tiesa nesutampa su jūsų tiesa”.

Vyko aštrūs ginčai

Vakar rytmetys buvo skirtas procedūros formalumams ir medicinos ekspertams. Užtruko ir viso posėdžio metu vykę aštrūs ginčai tarp Rumšų advokato bei prokuroro V.Le Panerero.

Ekspertus, kurie ne visada kalbėjo aiškiai ir keliose vietose netgi netiksliai, vis nutraukdavo ir Prancūzijos dviračių federacijos advokatas Paulis Mauriacas.

Federacija šioje byloje yra ieškovė ir reikalauja, kad Rumšai jai sumokėtų 15 tūkstančių eurų kompensaciją už patirtą moralinę žalą.

Medikamentai – vienam žmogui

Ekspertai ilgai kalbėjo apie dopingo praktiką bei žalą. Bet jie vis dėlto pripažino, kad E.Rumšienės automobilyje rastų medikamentų, kurie gali būti vartojami kaip dopingas, kiekis greičiausiai skirtas tik vienam asmeniui.

Iš pradžių buvo įtariama, kad šiais medikamentais buvo aprūpinama visa Italijos dviratininkų komanda „Lampre”.

Edita Urmonaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.