Politikai pareigūnams – jau lavonai

Pareigūnai šalį valdančius politikus laidoja gyvus. Tokia mintis sklandė vakar vidurdienį Panevėžyje surengtoje policininkų, pasieniečių ir ugniagesių protesto akcijoje.

Per pietų pertrauką į įspėjamąjį piketą Laisvės aikštėje susirinkę pareigūnai ne tik reikalavo jiems grąžinti per 2002-2004 metus nesumokėtą darbo užmokesčio dalį, skundėsi sunkia finansine padėtimi, bet ir gedulingais vainikais tarsi kapus papuošė partijų būstines.

Gedėtojų niekas nelaukė

Dirbtinėmis raudonomis rožėmis nusagstyti ir gedulo juostomis perrišti vainikai buvo skirti valdančiąją koaliciją sudarančių socialdemokratų, Darbo bei Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjungos Panevėžio skyriams.

Ant juostų buvo užrašyta: „Liūdi pareigūnai, paliekantys našlaičiais visuomenę”.

Nors apie tai, kad užsuks į politikų būstines, piketo organizatoriai šių partijų atstovams buvo pranešę iš anksto, nešinų vainikais pareigūnų profsąjungų atstovų niekas nelaukė – jie rado užrakintas duris.

Vainikas išgąsdino kaimynę

Užrakinti vartai piketuotojų atstovus pasitiko ir Krekenavos miestelyje, kur gyvena Seimo vicepirmininko, Valstiečių partijos atstovo Alfredo Pekeliūno šeima.

Pareigūnai iškart po protesto akcijos Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjungos Panevėžio skyriui skirtą vainiką nuvežė prie A.Pekeliūno namo. Tačiau už dailaus namo tvoros pasirodė ne šeimininkai, o lojantis vilkšunis, todėl vainiką protestuotojai paliko prie vartų.

Gedulo vainikas gerokai išgąsdino A.Pekeliūno kaimynę. Jį pamačiusi moteris pagalvojo, kad atsitiko kokia nelaimė.

Kalboms pritarė švilpukais

Išreikšti savo nepasitenkinimo į Laisvės aikštę vakar buvo susirinkę ne tik Panevėžio miesto bei rajono policijos komisariatų atstovai. Jų palaikyti buvo atvykę po kelis policijos pareigūnus iš Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Tauragės, Šiaulių, Marijampolės, Telšių, Rokiškio. Tarp jų buvo įsimaišę ir keletas pasieniečių, ugniagesių gelbėtojų.

Uniformuotų bei civiliškai apsirengusių pareigūnų būrys turėjo ne tik akciją paaiškinančių plakatų, bet ir iš kartono padarytų „kolegų”.

Ant vieno natūralaus dydžio policininko atvaizdo buvo užklijuotas užrašas: „Nevalgau, nemiegu, nekainuoju”.

Tačiau praeivių dėmesį labiausiai traukė ne piketuotojų plakatai ir per garsiakalbį sakomos kalbos, kurioms policininkai pritarė švilpdami švilpukais, o trys gedulo vainikai.

Su valdžia susitarti nepavyko

Spalio pradžioje Lietuvos policininkus, pasieniečius, ugniagesius, muitininkus, pataisos įstaigų bei kitus valstybės tarnautojus vienijančios profesinės sąjungos priėmė rezoliuciją dėl derybų su Vyriausybe, o nesėkmės atveju – dėl protesto akcijų.

Rezoliucijoje buvo reikalaujama iki spalio 30 dienos nustatyti tvarką, kaip pareigūnams būtų galima grąžinti per 2002-2004 metus nesumokėtą darbo užmokesčio dalį, kad nuo 2006 metų sausio 1 dienos pareigūnams apskaičiuojant atlyginimą būtų taikomas Vyriausybės nustatytas minimalus mėnesio atlyginimo dydis – 550 litų, o nuo kitų metų sausio 1 dienos išeinantiems į pensiją pareigūnams nebūtų mažinamos pensijos.

Ne vienas tūkstantis šalies pareigūnų jau bylinėjasi teismuose, bandydami atgauti atlyginimo dalį, kuri nebuvo sumokėta pradėjus taikyti atlyginimų indeksavimo koeficientus. Tačiau bylų nagrinėjimas dabar sustabdytas, laukiant, ką nuspręs Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas.

Kadangi pareigūnų atstovams nepavyko rasti kompromiso nei su premjeru, nei su savo tarnybų vadovais, buvo nuspręsta pradėti protesto akcijas. Praėjusią savaitę pirmoji įspėjamoji pareigūnų akcija vyko Utenoje.

Vakarykštis piketas Panevėžyje nebus paskutinis. Numatoma tokius piketus surengti ir kituose Lietuvos miestuose, o gruodžio pradžioje didžiausia pareigūnų protesto akcija vyks Vilniuje.

Tikimasi, kad į sostinę palaikyti protestuojančių pareigūnų atvyks ir kolegos iš kitų Europos šalių. Į piketą Panevėžyje buvo atvažiavę Latvijos policijos, kurią slegia panašios problemos, profsąjungos vadovai. Į Lietuvą netrukus atvyks Europos policijos profesinių sąjungų prezidentas slovėnas Branko Prah.

Baiminasi vadovybės keršto

Vakar protestuoti Panevėžyje susirinkę pareigūnai klausėsi atvažiavusių profsąjungų vadovų padrąsinančių kalbų, tačiau nesijautė labai saugūs. Pareigūnai svarstė, kaip reaguos jų vadovai, televizijos reportažuose ar laikraščių nuotraukose atpažinę savo pavaldinius.

„Dabar kaip tik vyksta atestacijos – bus labai patogu atkeršyti piketuotojams”, – neslėpė nerimo kai kurie kalbinti policijos pareigūnai. Vis dėlto jie sakė daugiau kentėti tylėdami nebegalintys.

Iš Vilniaus atvažiavęs Lietuvos ugniagesių gelbėtojų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkas Saulius Džiautas „Panevėžio rytui” sakė, kad Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie Vidaus reikalų ministerijos vadovybė neigiamai žiūri į pareigūnų sumanymą piketuoti. Ji netgi bando supriešinti profsąjungoms priklausančius ir į jas neįstojusius pareigūnus.

Ugniagesių profsąjungos lyderis prisipažino ir pats pajutęs vadovų nemalonę: jo kolegos per metus atestuojami vieną kartą, o S.Džiautas pernai „atlaikė” 4 atestacijas, užtrukusias net po 1,5 valandos. Tuo tarpu kitų pareigūnų žinioms patikrinti užtekdavo ir keliolikos minučių.

Akciją pavadino spektakliu

„Manau, policininkai yra ne artistai – jie turėtų ne spektaklius organizuoti, o dirbti savo darbą. Ypač kai dar yra tiek netvarkos”, – labai griežtas vakar buvo premjero Algirdo Brazausko patarėjas Juozas Bernatonis, atsakydamas į „Panevėžio ryto” žurnalistės klausimus.

Apie tai, kad vakar protestuojantys dėl neišmokėtų atlyginimų policininkai prie partijų skyrių būstinių ir net atskirų politikų namų padėjo gedulingus vainikus, J.Bernatonis sužinojo tik iš „Panevėžio ryto”.

„Tegul jie eina protestuoti pas tuos, kurie jiems tų algų neišmokėjo – savo komisariato vadus”, – patarė policininkams buvęs vidaus reikalų ministras.

Anot J.Bernatonio, policijai buvo skirta pakankamai pinigų, o kad kai kam jų pristigo, yra kalčiausi komisariatų viršininkai – suteikę per aukštas kategorijas vadovams, jie pristigo lėšų eiliniams pareigūnams.

J.Bernatonio tvirtinimu, daugelyje komisariatų skirtos lėšos buvusios panaudotos netikslingai. Ar netikslingai jos buvo panaudotos ir Panevėžio policijos komisariate, premjero patarėjas nežinąs.

Pareigūnai nusipelnė bausmės

„Sakyti, kad buvo neišmokėti atlyginimai, nėra pagrindo”, – teigė J.Bernatonis ir pridūrė, kad dabar tie klausimai sprendžiami teismuose.

Vakarykščiuose pareigūnų veiksmuose vienas iš Socialdemokratų partijos lyderių įžvelgia politikavimą, kuris esą nedaro garbės statutiniams pareigūnams.

J.Bernatonio manymu, į vakarykštę policininkų akciją Panevėžyje turėtų reaguoti Policijos departamentas ir generalinis komisaras Vytautas Grigaravičius.

„Statutiniai pareigūnai, kurie politikuoja netgi darbo metu, turėtų būti vienaip ar kitaip įvertinti”, – neabejojo eksministras.

A.Pekeliūnas stebėjosi

„Aš už tai, kad pinigai policininkams būtų grąžinti. Kiek žinau, Vyriausybė ieško tokių galimybių. Jei iš žmogaus kas atimta, turi būti grąžinta. Žmonės teisėtai reikalauja. Tik gal per ilgai tas procesas užsitęsė”, – manė Seimo pirmininko pavaduotojas Alfredas Pekeliūnas.

Prie jo kiemo vartų Krekenavoje pareigūnai taip pat vakar padėjo gedulingą vainiką.

Kodėl tas vainikas buvo padėtas būtent prie jo namų, A.Pekeliūnas nesuprato.

„Aš nesu nei Vyriausybės narys, nei Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjungos skyriaus pirmininkas, tad kodėl man?” – stebėjosi politikas, kalbėdamasis su „Panevėžio ryto” žurnaliste.

Akcijos dalyvių veiksmai Seimo vicepirmininko nepapiktino.

„Jeigu akcija vyko tvarkingai, viskas gerai”, – nelinkęs smerkti ar piktintis pareigūnų veiksmais A.Pekeliūnas.

Nerado partijų būstinių

Tuo tarpu vienas iš vakarykštės akcijos organizatorių – šalies Ikiteisminio tyrimo įstaigų profsąjungos pirmininkas Tomas Vaitkunskas – mūsų dienraštį patikino, jog prie A.Pekeliūno namų padėtas vainikas buvo skirtas ne asmeniškai Seimo vicepirmininkui, o partijai, kuriai politikas priklauso.

„Prie pono A.Pekeliūno namų padėjome vainiką todėl, kad nežinojome, kur Panevėžyje yra įsikūręs Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjungos skyrius”, – prisipažino T.Vaitkunskas.

Dėl tos pačios priežasties, neradę būstinės Panevėžyje, organizatoriai neparuošė ir nepadėjo gedulingo vainiko ir prie dar vienos valdančiosios koalicijos partnerės – Naujosios sąjungos (socialliberalų) – skyriaus durų.

Darbo partija dangstosi tyla

Išgirsti vienos iš pagrindinių valdančiosios koalicijos narių – Darbo partijos – lyderio Viktoro Uspaskicho komentaro dėl policijos protesto akcijos dienraščiui nepavyko.

Darbo partijos frakcijos informacinio centro telefonu atsiliepusios darbuotojos iš pradžių tikino, jog partijos pirmininkas galės kalbėtis su „Panevėžio ryto” žurnaliste po pusvalandžio. Dar kartą paskambinus sakė, kad su V.Uspaskichu galėsime susisiekti po keturių penkių minučių, o dar vėliau pasiūlė klausimus elektroniniu paštu pateikti vidaus reikalų ministrui Gintarui Furmanavičiui.

Tačiau redakcija nesulaukė G.Furmanavičiaus atsakymo, ar Darbo partija policijos pareigūnų reikalavimus grąžinti jiems neišmokėtas algas laiko pagrįstais ir kaip Darbo partijos vadovai vertina pareigūnų pasirinktą protesto formą.

Rasa Stundžienė

„Panevėžio rytas”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Politikai pareigūnams – jau lavonai"

  1. Valdžia dėjo ant Jūsų

    Dėjo ant jūsų jie jums ir išskyrę tokius atlyginimus o jus darykit ką norit po to.

    Šeimininkas nusprendžia kiek šerti savo šunis o šunys tik gali paloti 💡

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.