Namų valdų privatizavimas vis labiau kaitina atmosferą

Negaudami konkretaus atsakymo, ar AB „Klaipėdos energija” vis dėlto dalyvaus, ar ne bendrovių „Marių valdos” ir „Ąžuolyno valdos” privatizavimo aukcionuose, kai kurie politikai nutarė kreiptis į teisėsaugos institucijas.

„Vakarų ekspresas” praėjusią savaitę jau rašė, kad šios bendrovės vadovai neigia esantys suinteresuoti įsiskverbti į daugiabučių administravimo verslą.

„Klaipėdos energijos” generalinis direktorius Vytautas Valutis ir uostamiesčio Savivaldybės administracijos direktorė Judita Simonavičiūtė mano, kad tokių gandų skleidimu esą suinteresuoti namų valdų privatizavimo aukcionuose ketinantys dalyvauti verslininkai.

Siūlo keisti valdybą

Tėvynės sąjungos Klaipėdos skyriaus pirmininkas Naglis Puteikis tvirtina, kad jį pasiekė žinios, esą „Marių valdoms” ir „Ąžuolyno valdoms” įsigyti „Klaipėdos energija” jau yra numačiusi skirti 3 mln. litų.

„Šią sumą bendrovė galėtų investuoti į vamzdynų atnaujinimą arba atitinkamai sumažinti parduodamos elektros energijos kainas. Apie Savivaldybei priklausančios įmonės ketinimus miesto Tarybos nariai ir Savivaldybės administracijos vadovai nieko nežino arba yra susaistyti konfidencialumo sutartimis ir tyli. Visus sprendimus dėl iki 5 mln. litų siekiančių lėšų panaudojimo gali priimti bendrovės valdyba, kuri susideda iš generalinio direktoriaus ir jo pavaldinių”, – vakar spaudos konferencijoje teigė N. Puteikis.

Anot jo, Savivaldybės įmonei tiesiogiai dalyvauti privatizavimo aukcionuose draudžia įstatymas, tačiau šį draudimą galima apeiti kuriant konsorciumą ar kitu būdu.

Išsiaiškinti, ar jų abejonės turi pagrindo, Tėvynės sąjungos atstovai jau paprašė Specialiųjų tyrimų tarnybos bei Klaipėdos apygardos prokuratūros. Įvertinti tariamus „Klaipėdos energijos” planus politikai prašo ir kitų atsakingų valstybės institucijų.

„Taip pat miesto Tarybai teiksime siūlymą pakeisti „Klaipėdos energijos” valdybą, kad bendrovės veiklą kontroliuotų Savivaldybės administracijos atstovai, o ne patys įmonės darbuotojai”, – sakė N. Puteikis.

„Kontrolės pakanka”

„Klaipėdos energijos” generalinis direktorius V. Valutis „Vakarų ekspresą” vakar dar kartą patikino, kad jo vadovaujama įmonė nesiruošia dalyvauti nei „Marių valdų”, nei „Ąžuolyno valdų” privatizavimo aukcionuose.

„3 milijonai litų, apie kuriuos kalba N. Puteikis, šių metų bendrovės investiciniame plane buvo numatyti finansiniam turtui įsigyti. Tačiau už juos tikrai neketiname įsigyti daugiabučius administruojančių bendrovių”, – sakė pašnekovas.

Jis patvirtino, kad bendrovės valdyba, sudaryta iš įmonės departamentų direktorių, pagal Akcinių bendrovių įstatymą gali spręsti dėl investicijų, siekiančių iki 5 mln. litų, nes „Klaipėdos energijos” įstatinis kapitalas siekia 102 mln. litų.

„Nemanau, kad reikėtų keisti įmonės valdybos sudarymo principus. Joje turi dirbti specialistai. Politikams pakanka galių bendrovės stebėtojų taryboje”, – teigia V. Valutis.

Tokios pat nuomonės laikosi ir Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorė, „Klaipėdos energijos” stebėtojų tarybos pirmininkė Judita Simonavičiūtė.

Ji ir V. Valutis mano, kad ažiotažo kėlimu ir tokių kalbų skleidimu gali būti suinteresuoti „Marių valdų” ir „Ąžuolyno valdų” privatizavimo aukcionuose planuojantys dalyvauti asmenys arba bendrovės.

„Galbūt taip siekiama nukreipti dėmesį nuo būsimų aukcionų dalyvių, nes Savivaldybė turi stebėti, ar juose nedalyvauja įtartini asmenys”, – spėliojo J. Simonavičiūtė.

Kartu ji patikino, kad Savivaldybė stebi visus „Klaipėdos energijos” strateginius bei investicijų planus.

„Galiu patvirtinti, kad pinigai iš „Klaipėdos energijos” niekur neiškeliauja”, – sakė Savivaldybės administracijos vadovė.

Martynas Vainorius

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.